Ποια είναι τα οφέλη των αντιοξειδωτικών και γιατί να τα εντάξουμε στη διατροφή μας;


Τα τελευταία χρόνια πολλά είναι αυτά που έχουν αλλάξει σε σχέση με τον τρόπο ζωής μας. Οι γρήγοροι και έντονοι ρυθμοί της ζωής στις πόλεις, το άγχος που τους συνοδεύει, οι ολοένα και αυξανόμενες υποχρεώσεις είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Παράλληλα η τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη ενώ έχει κάνει τη ζωή μας περισσότερο άνετη έχει οδηγήσει σε περιβαλλοντικές αλλαγές με δυσμενείς επιπτώσεις για τον άνθρωπο με χαρακτηριστικότερες την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα υψηλότερα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας. Θα ήταν αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι όλες αυτές οι αλλαγές θα άφηναν ανεπηρέαστη την υγεία. Περισσότερο όμως από τις επιπτώσεις που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας και τις περιβαλλοντικές συνήθειες, ο παράγοντας που όλοι συμφωνούν ότι έχει επηρεάσει στο μεγαλύτερο βαθμό την υγεία του σύγχρονου ανθρώπου δεν είναι άλλος από αυτόν που σχετίζεται με τις διατροφικές μας επιλογές.

Μοιάζει οξύμωρο πως σε μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά αγαθών μπορεί τελικά ο άνθρωπος να υποσιτίζεται. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι το καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό του παρελθόντος έχει αντικατασταθεί από πρόχειρα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα καθώς και ότι τα φρούτα και τα λαχανικά δεν αποτελούν καθημερινή συνήθεια των περισσοτέρων από εμάς.

Πως μπορεί λοιπόν να αμυνθεί ο σύγχρονος άνθρωπος με απλούς και καθημερινούς τρόπους; Απλά επενδύοντας στη διατροφή του καθώς όπως είναι γνωστό «είμαστε ό,τι τρώμε». Φυσιολογικά ο οργανισμός διαθέτει ολόκληρο αμυντικό σύστημα που περιλαμβάνει αντιοξειδωτικά ένζυμα και μικρές αντιοξειδωτικές ενώσεις που βρίσκονται στο αίμα και τα κυτταρικά υγρά ,προκειμένου να προστατευτεί από τις ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες οι οποίες δρουν ενάντια στην οξείδωση, την αλληλεπίδραση που έχει δηλαδή το οξυγόνο με άλλες ουσίες, μία αντίδραση μέσω της οποίας δημιουργούνται οι ελεύθερες ρίζες.

Το ανθρώπινο σώμα παράγει φυσικά ελεύθερες ρίζες και αντιοξειδωτικά για να αντισταθμίσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους. Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο το αμυντικό αντιοξειδωτικό σύστημα δεν επαρκεί για να μας προστατέψει από τη δράση των ελευθέρων ριζών εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής τους. Σε μία τέτοια περίπτωση έχουμε ένα φαινόμενο το οποίο είναι γνωστό ως οξειδωτική καταστροφή ή οξειδωτικό στρες.

Οι βλάβες που προκύπτουν από μία τέτοια κατάσταση είναι μη αναστρέψιμες. Καθώς ο αμυντικός μηχανισμός απέναντι στην οξείδωση ατονεί με το πέρασμα των χρόνων, η γήρανση θεωρείτε ότι προκύπτει ως φυσικό αποτέλεσμα της οξειδωτικής καταστροφής μαζί με αρκετές ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας , ο καρκίνος ή Νόσος Alzheimer.

To μήνυμα λοιπόν για το σύγχρονο άνθρωπο είναι να αντιληφθεί έγκαιρα τη σημασία του εμπλουτισμού της διατροφής του με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία και τη ζωτικότητά του.

Αυτό είναι κάτι το οποίο αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς τη σημαντική αύξηση των νοσημάτων όπως η αλλεργική ρινίτιδα, η ιγμορίτιδα, οι ρινικοί πολύποδες, το άσθμα με όλες τις γενικότερες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών και των ενηλίκων καθώς και προβλημάτων του πεπτικού συστήματος όπως η παλινδρόμηση.

Τρία ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις τροφές είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και η βήτα καροτίνη. Υπάρχουν βέβαια και πολλές άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά ή σε ροφήματα όπως είναι το τσάι και το κόκκινο κρασί. Χρειαζόμαστε διάφορες αντιοξειδωτικές ουσίες καθώς η κάθε μια τους προτιμά να εξουδετερώνει συγκεκριμένες ελεύθερες ρίζες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε μια διατροφή με ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Περιβόητη για την ευκολία που χαρίζει τα ηλεκτρόνια της είναι η βιταμίνη C γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Μπορείτε να δείτε τις βασικές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς και σε ποιες τροφές αυτές απαντώνται παρακάτω.

Top 20 τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, β-καροτένιο, σελήνιο, φλαβονοειδή , ψευδάργυρος, λυκοπένιο , φαινόλες και το συνένζυμο Q10.

Τρόφιμα τα όποια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι κατά κύριο λόγο τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως τα πορτοκάλια, οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα κεράσια, ο αρακάς, το σπανάκι, η ντομάτα, το κουνουπίδι,το μπρόκολο, το αχλάδι ,η μπανάνα, το ροδάκινο, το μήλο , η μελιτζάνα, το κρεμμύδι, το βρασμένο κουνουπίδι καθώς και η ψητή πατάτα, το ακτινίδιο, τα δαμάσκηνα και τα μύρτιλλα.

Οι περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες μας είναι γνώριμες από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής μας, όταν η μητέρα ή η γιαγιά μας ενθάρρυνε να πίνουμε τον πλούσιο σε βιταμίνη C φυσικό χυμό πορτοκάλι. Υπάρχουν όμως και πολλές αδικημένες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως οι πιπεριές, το αβοκάντο και ο λιναρόσπορος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο λιναρόσπορος λοιπόν είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά της φύσης, η κατανάλωση της πιπεριάς (πράσινη, κίτρινη ή κόκκινη) συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την πρόληψη των λοιμώξεων ,καθώς και το αβοκάντο που έχει πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες που επιβραδύνουν την διαδικασία του γήρατος και αποτελεί πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β, που συμβάλλει στη καταπολέμηση του στρες. Όσον αφορά τα ροφήματα, αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχονται στο πράσινο τσάι, στο φασκόμηλο, στο δίκταμο, στο μαύρο τσάι, στη μέντα, στο φλαμούρι, στο τσάι του βουνού και στο χαμομήλι.

Σήμερα η διατροφή που θεωρείται ιδανική για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών δεν είναι άλλη από τη μεσογειακή της οποίας βασική αρχή είναι αυτή της ισορροπίας. Επωφεληθείτε λοιπόν από την αντιοξειδωτική δράση των τροφών που προτείνονται σε μία μεσογειακή δίαιτα κερδίζοντας υγεία, μεγαλύτερη ευεξία και περισσότερα χρόνια νεότητας.

Ανατολή Παταρίδου
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής & Τραχήλου-Παιδο-ΩΡΛ
www.pataridou.gr
Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία -Μητέρα

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...




    Στην κορυφή