Ποια είναι η στάση του άνδρα στα σεξουαλικά προβλήματα της συντρόφου του;


Οι αντιδράσεις του άνδρα σε μια σεξουαλική δυσλειτουργία της συντρόφου του είναι ποικίλες. Περιλαμβάνουν από κατανόηση, υποστήριξη και ανοχή, μέχρι και θυμό, στεναχώρια, χρέωση και απογοήτευση. Ο τρόπος με τον οποίο ο άνδρας θα «επεξεργαστεί» το σεξουαλικό πρόβλημα της γυναίκας είναι καθοριστικός για το πόσο και πώς θα το επηρεάσει.

Όταν η γυναίκα εμφανίζει ένα σεξουαλικό πρόβλημα ο άνδρας συχνά αναρωτιέται για τα αίτιά του. Παράλληλα, μπορεί να αισθάνεται ότι είναι ο ίδιος υπεύθυνος για αυτό και να «φορτώνει» τον εαυτό του με ενοχές. Σκέψεις όπως «μήπως δεν της είμαι αρεστός;», «έχει χάσει το ενδιαφέρον της για μένα;» τον γεμίζουν με ερωτηματικά.

Επίσης, η σεξουαλική δυσλειτουργία της γυναίκας δημιουργεί στον άνδρα αίσθημα ανεπάρκειας οδηγώντας τον σε αμφιβολίες για το πόσο μπορεί να της προσφέρει ικανοποίηση. Όσο πιο μεγάλο είναι το αίσθημα ανεπάρκειας που νιώθει τόσο πιο αδύναμος και διστακτικός γίνεται στο να προσεγγίσει τη σύντροφό του. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ο άνδρας να αναζητά σεξουαλικές επαφές με διαφορετική σύντροφο για να «εξετάσει» αν είναι ακόμη επιθυμητός στο γυναικείο φύλο.

Επιπλέον, ένας άνδρας μπορεί να αντιδράσει επικριτικά και με χρέωση απέναντι στη σύντροφό του. Μπορεί να της προσάψει εξ’ ολοκλήρου το πρόβλημα, αδιαφορώντας για το αν και ο ίδιος συνέβαλε με κάποιο τρόπο σε αυτό. Ως συνέπεια, δημιουργείται κλίμα έντασης μεταξύ των συντρόφων, η οποία μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική απομάκρυνση. Οι δύο σύντροφοι δεν αντιμετωπίζουν πλέον ο ένας τον άλλον με υποστήριξη αλλά αλληλοκατηγορούνται.

Υπάρχουν όμως και φορές όπου ο άνδρας δεν αντιδρά αρνητικά στη σεξουαλική δυσλειτουργία της γυναίκας. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να συμπεριφερθεί με κατανόηση και υποστήριξη. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει στο να νιώσει καλύτερα η σύντροφος αλλά και θα συμβάλλει στη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Από την άλλη πλευρά, μια σεξουαλική δυσλειτουργία της γυναίκας μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος στον άνδρα με συνέπεια και ο ίδιος να εμφανίσει κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα. Για παράδειγμα, η μειωμένη ερωτική επιθυμία της συντρόφου μπορεί να τον οδηγήσει σε δυσκολία στη στύση ή στην εκσπερμάτιση.

Οι δύο ερωτικοί σύντροφοι είναι ωφέλιμο να συνειδητοποιήσουν ότι το πρώτο βήμα για να ξεπεραστεί ένα σεξουαλικό πρόβλημα είναι να το συζητήσουν μεταξύ τους. Η συζήτηση αυτή είναι σημαντικό να γίνει μέσα σε ένα ήρεμο κλίμα όπου θα λείπει η αλληλοχρέωση και θα υπάρχει αμοιβαία κατανόηση. Όσο το πρόβλημα αποκρύπτεται τόσο περισσότερο συντηρείται και μεγεθύνεται προκαλώντας ένταση στο ζευγάρι. Όταν και οι δύο σύντροφοι μιλήσουν ανοιχτά και αποδεχτούν το σεξουαλικό πρόβλημα, τότε θα τους είναι πιο εύκολο να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικού, οποίος μπορεί να συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπισή του.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας




    Στην κορυφή