Πληγές κι εκδορές


ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Mικρές εκδορές και αμυχές, συνήθως δε χρήζουν μεταφοράς σε επείγοντα εξωτερικά ιατρεία. Η κατάλληλη ωστόσο φροντίδα έχει ουσιαστική σημασία για την αποφυγή επιλοίμωξης ή άλλων επιπλοκών. Οι παρακάτω κατευθυντήριες οδηγίες θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε απλές πληγές:

1. Σταματήστε την αιμορραγία
Στις μικρές εκδορές κι αμυχές (αποξέσεις), η αιμορραγία συνήθως σταματά αυτόματα. Εάν όχι, εφαρμόστε ήπια πίεση με τη χρήση καθαρής πετσέτας ή επιδέσμου. Ασκείστε πίεση για 20 – 30 λεπτά συνεχόμενα κι αν είναι εφικτό ανυψώστε την πληγή. Μην ελέγχεται επαναλαμβανόμενα αν σταμάτησε η αιμορραγία, γιατί κάτι τέτοιο ίσως βλάψει ή μετατοπίσει το θρόμβο που σχηματίζεται και προκληθεί εκ νέου αιμορραγία. Αν το αίμα πετάγεται σθεναρά ή εξακολουθεί να ρέει μετά από συνεχόμενη άσκηση πίεσης, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

2. Καθαρίστε την πληγή
Ξεπλύνετε την πληγή με καθαρό νερό. Το σαπούνι ίσως ερεθίσει την πληγή, γι’ αυτό αποφύγετε την επαφή του με την πληγή. Εάν, παρά την πλύση, παραμείνουν εντός της πληγής ακαθαρσίες ή υπολείμματα, χρησιμοποιήστε ένα τσιμπιδάκι καθαρισμένο με αλκοόλη / οινόπνευμα, για την αφαίρεση των σωματιδίων. Αν παρόλα αυτά, παραμένουν υπολείμματα, επισκεφθείτε τον ιατρό σας. Ο σχολαστικός καθαρισμός μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης ή τετάνου. Για την πλύση της περιτραυματικής (γύρω από το τραύμα) περιοχής, χρησιμοποιήστε σαπούνι και πανάκι καθαρισμού. Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσετε οξυζενέ, ιώδιο ή κάποιο καθαριστικό που να περιέχει ιώδιο.

3. Εφαρμόστε τοπικά μια αντιβίωση
Μετά την πλύση του τραύματος, τοποθετήστε μια λεπτή στρώση αντιβιοτικής κρέμας ή αλοιφής, προκειμένου να διατηρηθεί η επιφάνειά του υγρή. Τα προϊόντα αυτά δεν συμβάλλουν στην ταχύτερη επούλωσή του, αποτρέπουν όμως την επιλοίμωξή του κι ευνοούν τη φυσική διαδικασία επούλωσης του οργανισμού. Ορισμένα περιεχόμενα σε κάποιες αλοιφές, ίσως προκαλέσουν ήπιο ερεθισμό σε κάποιους ανθρώπους. Στην περίπτωση εμφάνισης εξανθήματος, διακόψτε τη χρήση της αλοιφής.

4. Καλύψτε την πληγή
Οι επίδεσμοι μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της καθαριότητας του τραύματος και στην αποφυγή εισόδου βλαπτικών βακτηριδίων. όταν η πληγή φθάσει σε επουλωτικό στάδιο που να μην ευνοεί πια την επιλοίμωξή της, η έκθεση στον ατμοσφαιρικό αέρα θα επιταχύνει την επούλωση του τραύματος.

5. Αλλάξτε της επίδεση
Αλλάζετε το υλικό της επίδεσης τουλάχιστον μια φορά την ημέρα ή όποτε υγρανθεί ή λερωθεί. Αν είστε αλλεργικός / ή στην κολλητική ουσία που χρησιμοποιείται στην πλειοψηφία των επιδέσμων, μπορείτε να κάνετε χρήση υλικού επίδεσης που δεν περιέχει κόλλα ή αποστειρωμένες γάζες, οι οποίες συγκρατούνται στη θέση τους με χάρτινη ταινία, ρολό γάζας ή ελαφρά τοποθετημένο ελαστικό επίδεσμο. Τα υλικά αυτά συνήθως διατίθενται στα φαρμακεία.

6. Υποβληθείτε σε ράμματα αν τα τραύματα είναι βαθιά
Ένα τραύμα πιο βαθύ των 6 χιλιοστών ή που εμφανίζει κενό ή οξείες προεξοχές και παρουσιάζει πρόπτωση λίπους ή μυός, συνήθως απαιτεί συρραφή. Κολλητικές ταινίες ή ταινίες σε σχήμα πεταλούδας συνήθως συγκρατούν μια ελάσσων πληγή, αν όμως το τραύμα σας αδυνατεί να συγκρατηθεί, επισκεφθείτε τον ιατρό σας το συντομότερο. Το κατάλληλο κλείσιμο της πληγής εντός των πρώτων ωρών, μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεως.

7. Παρακολουθήστε για σημεία φλεγμονής
Επισκεφθείτε τον ιατρό αν το τραύμα δεν επουλώνεται ή παρατηρήσετε οποιοδήποτε ερύθημα, αύξηση του πόνου, παροχέτευση υγρού, θερμότητα ή πρήξιμο.

8. Υποβληθείτε σε αντιτετανικό ορό
Οι ιατροί συστήνουν την επαναληπτική χορήγηση του αντιτετανικού εμβολίου κάθε 10 έτη. Εάν το τραύμα σας είναι βαθύ ή ακάθαρτο και η τελευταία δόση εμβολίου σας είναι άνω των 5 ετών, ο ιατρός προφανώς θα σας συστήσει τη χορήγηση αντιτετανικού ορού. Υποβληθείτε στον ορό το συντομότερο μετά από τραυματισμό.



    Στην κορυφή