Plastin-3: Στο μέλλον έτσι θα αντιμετωπίζεται η Oστεοπόρωση


Σύμφωνα με ανακοινώσεις Γερμανών ερευνητών στο ετήσιο συνέδριο European Society of Human Genetics, η έγχυση plastin 3 (PLS3) ή ανάλογων πρωτεϊνών σε πειραματόζωα όπου η PLS3 έχει κατασταλθεί, είναι σε θέση να αναπληρώσει την οστική απώλεια ή ακόμη και να επανορθώσει βλάβες οστικής ανάπτυξης σχετικές με αυτή την ανεπάρκεια (1). Τονίστηκε επίσης ότι η υπερ-έκφραση της ανθρώπινης PLS3 σε φυσιολογικό ποντίκι είχε σημαντική επίδραση στην οστική ανάπτυξη, με δράση κυρίως την αντοχή στα κατάγματα.

Η PLS3 είναι μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στο σχηματισμό νηματοειδούς ακτίνης (filamentous actin, F-actin) και είναι από πέρυσι γνωστό, σε δημοσίευση στο NEJM, ότι μεταλλάξεις της προκαλούν οστεοπόρωση (2). Πρόσφατα όμως, η ομάδα των Γερμανών ερευνητών με επικεφαλής τον καθ Brunhilde Wirth, χρησιμοποίησε 2 ειδών πειραματόζωα, χωρίς PLS3, σε εμβρυική φάση (embryos PLS3 knocked-out) και διαπίστωσαν σοβαρό επηρεασμό σκελετικής ανάπτυξης την 3 και 5η ημέρα ζωής. Η εικόνα αναστράφηκε ολοκληρωτικά με την χορήγηση ανθρώπινης PLS3 ή παρόμοιων f-actin πρωτεϊνών, όπως actinin 1 και actinin 4.

Η PLS3 εκφράζεται σε 3 διαφορετικά είδη κυττάρων (οστεοκύτταρα, οστεοκλάστες και μυϊκά κύτταρα). Με τη χρήση διαγονιδιακών ποντικών με υπερ-έκφραση PLS3 θα γίνει προσπάθεια διερεύνησης αν μια τέτοια υπερ-έκφραση εμπλέκεται και σε άλλα νοσήματα σχετικά με οστική αδυναμία. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι το 5% του ανθρώπινου πληθυσμού έχει αυξημένα επίπεδα PLS3 και άρα πιθανώς προστατεύεται από οστεοπόρωση.

Η υπερ-έκφραση PLS3 φαίνεται επίσης να προστατεύει από σπονδυλική μυϊκή ατροφία (spinal muscular atrophy), τη 2η πιο συχνή αυτοσωμική διαταραχή στον άνθρωπο. Η κατανόηση του όλου πρωτεϊνικού αυτού δικτύου και κυρίως των μονοπατιών ενεργοποίησης της έκφρασης της PLS3 θα μετατρέψει τη γνώση σε θεραπεία σηματοδοτώντας την ανακάλυψη στο μέλλον φαρμάκων ή μορίων που επηρεάζουν την έκφραση αυτής ή άλλων ανάλογων πρωτεϊνών (f-actin)

Σ. Νίκας
Ρευματολόγος
www.myoskeletiko.com

Πηγή
(1) The European Human Genetics Conference 2014. 31 May – 3 June 2014. Milan, Italy. Abstract no. C10.2
(2) PLS3 Mutations in X-Linked Osteoporosis with Fractures. Fleur S. van Dijk, et al .D. N Engl J Med 2013; 369:1529-1536October 17, 2013DOI: 10.1056/NEJMoa1308223


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...



    Στην κορυφή