Παχυσαρκία και Οστεοαρθρίτιδα. Οι δύο νόσοι πιθανόν να μην συνδέονται αιτιολογικά


Μια σημαντική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Science Daily (July 11, 2014), από επιστήμονες του Duke University, αμφισβητεί την υπόθεση ότι η σχέση παχυσαρκίας-οστεοαρθρίτιδας περιορίζεται απλά στην φθορά των αρθρώσεων λόγω του υπερβολικού βάρους. Στη μελέτη τους οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι ποντίκια χωρίς λεπτίνη ή χωρίς υποδοχείς λεπτίνης, που υπερτράφηκαν και αύξησαν το βάρος τους, δεν ανέπτυξαν οστεοαρθρίτιδα, σε αντίθεση με ποντίκια με φυσιολογικά επίπεδα λεπτίνης που υπέστησαν την ίδια ή και λιγότερη αύξηση βάρους. Επίσης, τα ποντίκια χωρίς λεπτίνη, δεν παρουσίασαν αλλαγές στα επίπεδα των φλεγμονωδών κυτταροκινών που σχετίζονται με ανάπτυξη αρθρίτιδας.

Έχει παρατηρηθεί ότι υπέρβαροι ασθενείς αναπτύσσουν οστεοαρθρίτιδα και σε αρθρώσεις που δεν σχετίζονται με υπερφόρτιση (πχ χέρια). Αυτό είχε δημιουργήσει την υποψία ότι πιθανόν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, εκτός από το βάρος. Παράγοντες σχετιζόμενοι με το σωματικό λίπος δηλαδή, που να δημιουργούν ανοσολογική ανισορροπία και ενεργοποίηση κυτταροκινών. Η λεπτίνη φαίνεται να επηρεάζει πολλούς από τους παράγοντες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας: σωματικό βάρος, φλεγμονώδης εξεργασία, επίπεδα ορμονών του φύλου, και οστικό μεταβολισμό. Είναι γνωστός ρυθμιστής της όρεξης, αλλά είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ότι διαδραματίζει ένα ρόλο μεταβολικού συνδέσμου μεταξύ παχυσαρκίας και διαταραχής του χόνδρου στην οστεοαρθρίτιδα, και μάλιστα διπλό ρόλο, επηρεάζοντας και το σκελετικό και το ανοσιακό σύστημα.

Η μελέτη αυτή φυσικά δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα. Όμως, εκτός από την απώλεια βάρους και την χρήση αναλγητικών, ίσως η ανεύρεση κάποιου συγκεκριμένου μεταβολικού μονοπατιού που να συνδέει την υψηλή πρόσληψη λίπους με την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας, να οδηγήσει στην αναγνώριση και δέσμευση συγκεκριμένων φλεγμονωδών μεσολαβητών και την αναστολή της ανάπτυξης της οστεοαρθρίτιδας.

Δ. Καρόκης
Ρευματολόγος
www.myoskeletiko.com

Πηγή = Duke Medicine. "Obesity alone does not cause arthritis in animals." ScienceDaily. ScienceDaily, 11 July 2014. www.sciencedaily.com/releases/2014/07/140711101555.htm

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή