ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΠΦΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
12/11/2020


Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση της Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής και της ΠΦΥ απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια σχετικά με το πως είναι δυνατόν να ενισχυθεί η ΠΦΥ στη χώρα εν μέσω πανδημίας:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η πρωτοφανής πίεση του συστήματος υγείας από την πανδημία κατέδειξε τι συμβαίνει όταν δεν έχει οργανωθεί ανθεκτική, υψηλής ποιότητας Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ): όχι μόνο οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν έναν θανατηφόρο ιό, χωρίς υποστήριξη πρώτης γραμμής, αλλά παράλληλα υπομένουν παράπλευρες βλάβες στην υγεία τους από μια δραματική πτώση στην πρόσβαση, στη διαθεσιμότητα και στη ζήτηση για τις ουσιώδεις υπηρεσίες υγείας και την απαραίτητη φροντίδα σε τομείς όπως τα χρόνια μη μεταδοτικά νοσήματα, η ψυχική υγεία, η υγεία παιδιού και μητέρας κλπ.
Η ισχυρή ΠΦΥ μπορεί να λειτουργήσει ως μια ισχυρή πρώτη γραμμή άμυνας κατά της πανδημίας, αλλά και γενικότερα κατά των αναδυόμενων απειλών για την υγεία. Από την ανάληψη του ρόλου της πρώτης επαφής των ασθενών με το σύστημα υγείας για οποιοδήποτε μέλημά τους σχετικό με την COVID-19, τη διενέργεια pointofcare τεστ, την πρώιμη ανίχνευση κρουσμάτων, την έγκαιρη ιχνηλάτηση επαφών, την καθοδήγησή τους για απομόνωση στο σπίτι, τη διαχείριση περιστατικών ήπιας - μέτριας βαρύτητας στην κοινότητα ή και την κατάλληλη παραπομπή ασθενών στα νοσοκομεία, οι επαγγελματίες υγείας της ΠΦΥ πρέπει να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των προσπαθειών απόκρισης στην πανδημία. Η αποτελεσματική εργαστηριακή διερεύνηση και ιχνηλάτηση εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη και την πεποίθηση των ανθρώπων ότι το σύστημα υγείας υπάρχει για να τους εξυπηρετεί και πως τα προτεινόμενα μέτρα για τη δημόσια υγεία μπορούν να τους διατηρήσουν ασφαλείς. Αυτή η εμπιστοσύνη βασίζεται στον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό που χαρακτηρίζει την καθημερινή πρακτική των επαγγελματιών υγείας στην ΠΦΥ. Μόλις είναι διαθέσιμα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, αλλά και ειδικά φάρμακα, αυτή η ίδια εμπιστοσύνη θα είναι το κλειδί για την αύξηση της ζήτησης και τη δίκαιη κατανομή τους.
Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, όπως η πανδημία COVID-19, είναι σημαντικό το σύστημα υγείας -δημόσιος και ιδιωτικός τομέας- να λειτουργεί ως μία οντότητα, δημιουργώντας μια ενιαία δεξαμενή πόρων, που μάχεται την επιδημία με συντονισμένο τρόπο. Με έξυπνες επενδύσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η χώρα μπορεί να διασφαλίσει από τον ιδιωτικό τομέα ένα ισχυρό και ικανό υγειονομικό δυναμικό, το οποίο θα λειτουργεί σε αποδοτικές και καλά εξοπλισμένες εγκαταστάσεις που θα ενισχύονται από ισχυρές αλυσίδες εφοδιασμού και δίκτυα επιτήρησης νοσημάτων και που θα ανταποκρίνονται στους ανθρώπους και τις κοινότητες που εξυπηρετούν.
Στο πλαίσιο αυτό και χαιρετώντας το κάλεσμά σας για ένταξη των ιδιωτών ιατρών στον κοινό αγώνα μέσω της παροχής κινήτρων σε αυτούς, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε την άποψη μας για το πώς με τον μηχανισμό αυτό μπορείτε να ενισχύσετε και την ΠΦΥ, να αυξήσετε τον αριθμό οικογενειακών ιατρών και ταυτόχρονα να επεκτείνετε την εγγραφή του πληθυσμού σε οικογενειακό γιατρό και να κάνετε ένα μεγάλο βήμα προς την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού στην ΠΦΥ.
Χρησιμοποιήστε την ομάδα κινήτρων που δίνετε στους ιδιώτες γιατρούς για να ενταχθούν στο ΕΣΥ και για την ένταξη των ιδιωτών ιατρών στο θεσμό του Οικογενειακού Ιατρού- ουσιαστικά λειτουργήστε το συμβόλαιο αυτό ως τη νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με οικογενειακούς ιατρούς.
- Μηνιαία αποζημίωση2.000 ευρώ αφορολόγητων
- Αποζημίωση για εφημερίες κατά αντιστοιχία με αυτή των ιατρών του Δημόσιου συστήματος
- Αποζημίωση για τηλεσυμβουλευτική ασθενών με COVID-19 κατά πράξη 10 ευρώ (όπως έχει ήδη προβλεφθεί)
- Αποζημίωση για κατ' οίκον επίσκεψη σε ασθενείς με COVID-19 κατά πράξη 30 ευρώ (όπως έχει ήδη προβλεφθεί)
Τέλος στην περίπτωση των οικογενειακών ιατρών και καθώς η σύμβαση θα περιλαμβάνει την χρήση του ιδιωτικού ιατρείου του γιατρού για τις ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας θα πρέπει να προβλεφθεί και ένα πρόσθετο πάγιο ποσό που θα αντιστοιχεί στην χρήση του ιατρείου και τα αναλογούντα λειτουργικά έξοδα αυτού.
Το πακέτο αυτό, δυνατόν να κινητοποιήσει έναν ιατρό της ΠΦΥ (Γενικό/Οικογενειακό, Παθολόγο, Παιδίατρο) να αναλάβει το ρόλο Οικογενειακού Ιατρού στο σύστημα, καθώς απέχει σημαντικά από προηγούμενες εξευτελιστικές προτάσεις και συνοδεύεται από σημαντικές υποχρεώσεις για αυτόν που θα το κάνει:
- Πλήρη, μη αποκλειστική απασχόληση.
- Πληθυσμό ευθύνης 1500 ατόμων.
- Ευθύνη να λειτουργεί ως σημείο πρώτης επαφής για τον πληθυσμό ευθύνης του και για την κατάλληλη διαχείριση - παραπομπή του.
- Υποχρέωση του για συγκεκριμένο αριθμό εφημεριών στο ΚΥ/ COVID-KY του δήμου του.
Άμεση πρέπει να είναι η υιοθέτηση παρεμβάσεων για την ενίσχυση της ΠΦΥ, ώστε να μπορέσουμε να στήσουμε ένα τείχος προστασίας για τα νοσοκομεία, αλλά και για να ανακουφίσουμε τον πολίτη».



    Στην κορυφή