ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΙ ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ ΤΟ ΓΛΑΥΚΩΜΑ

Έως τώρα η θεραπεία της νόσου περιλάμβανε ειδικές σταγόνες, λέιζερ αλλά και χειρουργική επέμβαση σε ειδικές περιπτώσεις, χωρίς όμως να έχει βρεθεί ακόμα η ιδανική θεραπεία
"Σε γενικές γραμμές , οι σταγόνες για τα μάτια είναι μια αναποτελεσματική μέθοδο χορήγησης φαρμάκων καθώς οι ασθενείς δεν συμμορφώνονται σε αυτό και παραλείπουν πολλές φορές τις δόσεις τους. Αυτός ο σχεδιασμός φακών επαφής μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για το γλαύκωμα και ως πλατφόρμα για άλλες οφθαλμικές εφαρμογές χορήγησης φαρμάκων", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Τζόζεφ Τσιολίνο.
Οι φακοί επαφής μπορούν να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες φαρμάκου που θα εκλύονται στο μάτι σταθερά κάθε μέρα, στην σωστή δοσολογία για μήνες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι φακοί φέρουν ένα σαφές κεντρικό άνοιγμα και περιέχουν ένα λεπτό στρώμα με την ουσία του φαρμάκου στην περιφέρεια , το οποίο βοηθά στον έλεγχο της απελευθέρωσης του φαρμάκου .Οι φακοί μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς διαθλαστική ισχύ ή με την ικανότητα διόρθωσης του διαθλαστικό σφάλματος στα μάτια όπως την μυωπία.
"Μια μη επεμβατική μέθοδος συνεχούς οφθαλμικής χορήγησης φαρμάκων θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να παραμείνουν στη θεραπεία που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της όρασης σε ασθένειες όπως το γλαύκωμα , προλαμβάνοντας εκατομμύρια περιστατικά τύφλωσης", ανέφερε ο Δρ. Τσιολίνο.
Πηγή news.gr