ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ "ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ"


Την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010 στις 8:30πμ έλαβε χώρα η πρώτη μεγάλη άσκηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Σπίτι του εθελοντικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον Φοίνικα Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή παιδιών, προσωπικού και αρμόδιων υπηρεσιών.

Αμέσως μόλις εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, κινητοποιήθηκε και η ομάδα πυροπροστασίας, η οποία φορώντας τις ειδικές της στολές, βοήθησε στη μερική καταστολή της, αξιοποιώντας πλήρως τα συστήματα πυροπροστασίας που το σπίτι διαθέτει, όπως η ενεργοποίηση του συναγερμού, η χρήση των πυροσβεστήρων και των πυροσβεστικών φωλεών. Επιπλέον, η ομάδα μοίρασε ειδικές αντιασφυξιογόνες μάσκες σε όλα τα μέλη του σπιτιού και μερίμνησε έτσι ώστε να εκκενωθεί ομαλά το κτήριο. Η έγκαιρη άφιξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ως κύριας δύναμης κατάσβεσης, ολοκλήρωσε την πυρόσβεση και πραγματοποίησε διάσωση δύο τραυματιών από το εσωτερικό του κτηρίου. Στη συνέχεια, οι τραυματίες παρελήφθησαν από το ΕΚΑΒ, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον γιατρό που συμμετείχε στην άσκηση. Η παρουσία, τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας για τη ρύθμιση και διευκόλυνση των οχημάτων των δυνάμεων καταστολής, όσο και του λεωφορείου του Δήμου Καλαμαριάς για την μεταφορά των παιδιών και του προσωπικού του κτηρίου σε ασφαλές μέρος, βοήθησαν στην επιτυχή ολοκλήρωση της άσκησης αυτής.

Η άσκηση αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία για όλους και διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία, καθώς εφαρμόστηκαν στην πράξη τα μαθήματα προληπτικής πυροπροστασίας που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Τα παιδιά επέδειξαν την ανάλογη σοβαρότητα και εκτέλεσαν τις εντολές που τους δόθηκαν επιτυχώς. Μετά το πέρας της άσκησης ακολούθησε αξιολόγηση από τους αρμόδιους υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι δήλωσαν ικανοποιημένοι από την συνολική έκβαση της άσκησης, επεσήμαναν ωστόσο και κάποια θέματα που παρεμπόδισαν την διεξαγωγή της και χρίζουν αντιμετώπισης, όπως η παρουσία σταθμευμένων αυτοκινήτων στο πεζοδρόμιο του εξωτερικού χώρου, εξαιτίας των οποίων καθυστέρησε σημαντικά η πρόσβαση των μεγάλων οχημάτων στο κτήριο.

Ο οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα ήθελε να ευχαριστήσει όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες που συμμετείχαν στην άσκηση για την άψογη συνεργασία τους, που οδήγησε στην επιτυχή ολοκλήρωσή της, αλλά και την εταιρία PYRO EF X, που με τη χρήση ειδικών βεγγαλικών και καπνογόνων δημιούργησε πραγματικές συνθήκες πυρκαγιάς στο σπίτι του Φοίνικα. Το σημαντικότερο όμως όλων, είναι η αίσθηση που αποκόμισαν τα παιδιά του σπιτιού, ότι σημαντικοί άνθρωποι και υπηρεσίες νοιάζονται πραγματικά για την ασφάλεια τους, γεγονός που αποδεικνύεται και εμπράκτως από την δέσμευση όλων αυτών των υπηρεσιών για περαιτέρω εκπαίδευση των μελών του σπιτιού σε θέματα που αφορούν την προστασία τους σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.


    Στην κορυφή