ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑΤΡΩΝ


Την αναστολή της επίσχεσης εργασίας των συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. γιατρών, θα προτείνει στο αυριανό Δ.Σ. του Συλλόγου, ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλης.

Η πληρωμή προς τους γιατρούς , έστω και με καθυστέρηση, από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. των ιατρικών επισκέψεων που πραγματοποιήθηκαν τον μήνα Ιούνιο, αλλά και η ανάγκη να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι ασθενείς χωρίς να χρειάζεται να βάζουν το χέρι στην τσέπη, είναι οι λόγοι που οδήγησαν τον Γ. Πατούλη στην πρόταση αυτή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

"Η δαπάνη για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που αφορά το κόστος των ιατρικών επισκέψεων του μηνός Ιουνίου 2012 που πληρώθηκαν φτάνει τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ. και είναι πολύ μικρή σε σχέση με άλλες δαπάνες , όπως π.χ. η φαρμακευτική δαπάνη του ίδιου μήνα, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Επισημαίνεται ότι εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτες από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οι δαπάνες που αφορούν τις ιατρικές πράξεις, την διεξαγωγή διαγνωστικών και μικροβιολογικών εξετάσεων, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 280 εκατομμύρια ευρώ. Σε εκκρεμότητα επίσης παραμένει και το ζήτημα της αποπληρωμής των χρεών προς τους γιατρούς παρελθόντων ετών, ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ , από τα ασφαλιστικά ταμεία που συγχωνεύτηκαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των παραπάνω χρεών περιμένουμε να ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Μ. Σαλμά, όπως ο ίδιος έχει δεσμευθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Σε αυτή την κρίσιμη για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας χρονική συγκυρία, επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά πως το πρόβλημα δεν εστιάζεται στο αν θα πληρωθούν κάποιες ιατρικές επισκέψεις ενός μήνα, όπως έγινε, αλλά αν θα εξασφαλιστούν μακροπρόθεσμα οι πόροι που θα στηρίξουν τη λειτουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..
Η συγκρότηση του Πανελλαδικού Μετώπου Υγείας, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Ι.Σ.Α. και συμμετέχουν σε αυτό και άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας αλλά και κοινωνικοί φορείς από το χώρο της εργασίας και της οικονομίας,υπηρετεί έναν στόχο , τη στήριξη και βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας της Πατρίδας μας, προς όφελος των ασφαλισμένων. Όλοι μαζί, πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., πάροχοι και χρήστες υγείας οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη που θα εξασφαλίσει την πρόσβαση σε κάθε πολίτη σε υπηρεσίες υγείας ποιότητας και στην κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη."

Τα παραπάνω θα επισημανθούν στον Υπουργό Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζο από τον Πρόεδρο του Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλη, που θα τον επισκεφθεί σήμερα το απόγευμα στο Υπουργείο, μαζί με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου και Λάρισας, προκειμένου να συζητήσουν και να βρουν τρόπους για να ξεπεραστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο της Υγείας.
    Στην κορυφή