ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


Το καλοκαίρι είναι εποχή χαλάρωσης, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρό με το δέρμα που μένει εκτεθειμένο στον ήλιο, ενώ η συνεχής έκθεση στο νερό ιδιαίτερα το θαλασσινό μπορεί να το ξεράνει.

Προτιμάτε αντηλιακά να προστατεύουν από την UVA και από την UVB με υψηλό δείκτη προστασίας πάνω από 25 και για τις δυο ακτινοβολίες ,δηλαδή να ελέγχετε το δείκτη που αναφέρουν για την UVA αφού πολλές εταιρείες δεν διευκρινίζουν και ο αριθμός αυτός καλύπτει μόνο την UVB

Να αλείφετε με αρκετό αντηλιακό όλα τα σημεία του σώματος που θα εκτεθούν στον ήλιο χωρίς να ξεχάσετε τα αυτιά και το ντεκολτέ μισή ώρα πριν βγείτε από το σπίτι και να επαναλαμβάνετε κάθε 2 ώρες την επάλειψη, ανεξάρτητα από τον δείκτη προστασίας αν ιδρώσετε .Αν κολυμπήσετε, πρέπει να ξαναβάλετε αντηλιακό μόλις βγείτε ακόμη και αν αναφέρει ότι είναι ανθεκτικό στο νερό ,αυτό αφορά την ώρα που κολυμπάμε.

Ειδικά το πρόσωπο, αλείψτε το πρώτα με μια καλή ενυδατική και μετά βάλτε το αντηλιακό. Να φοράτε αντηλιακό ακόμα κι αν έχει συννεφια.

Αν έχετε λιπαρό δέρμα προτιμήστε τα oil-free αντηλιακά, αν έχετε ευαίσθητο δέρμα τότε αντηλιακό χωρίς άρωμα και μόνο με φυσικά φίλτρα, αν το δέρμα σας είναι ξηρό ή είστε σε μεγαλύτερη ηλικία το αντηλιακό σε μορφή κρέμας και από κάτω ενυδατική. Αν έχετε πανάδες τότε κρέμες με βιταμίνη C,αλφα-αρβουτινη και AHA μειώνουν την επιδείνωση τους ενώ σε μερικές περιπτώσεις τις καλυτερεύουν.

Ελέγξτε επίσης το περυσινό αντηλιακό σας αν δεν το έχετε ανοίξει και είναι σε δροσερό μέρος μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αν δεν έχει αλλάξει υφή ,χρώμα και άρωμα.

Για τους άντρες: αν έχετε φαλάκρα ή πολύ αραιά μαλλιά, χρειάζεται αντηλιακό και στο δέρμα του κρανίου σας σε μορφή spray ,άλλιως, μην βγαίνετε έξω χωρίς καπέλο.

Μείνετε μακριά από την παραλία τις ώρες 11-17 ούτε κάτω από ομπρέλα γιατί η άμμος και το νερό αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου.

H ενυδάτωση με κρέμα θα πρέπει να γίνεται μισή ώρα πριν από τη χρήση του αντηλιακού.

Το σώμα θα πρέπει να ενυδατώνεται έπειτα από κάθε ντους και να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε γάμπες, χέρια και πλάτη που έχουν αυξημένες ανάγκες το καλοκαίρι.

Προϊόντα που περιέχουν υδρόφιλα μόρια όπως η ουρία, το υαλουρονικό οξύ, η βρώμη, το cupuacu butter ,πανθενολη είναι τα πιο κατάλληλα .

Να προτιμάτε τις λοσιόν για το καλοκαίρι απ’ ότι οι κρέμες είναι λιγότερο λιπαρές και δεν προκαλούν θυλακιτιδα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ MD,PhD
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή