ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΓΡΙΠΗΣ


Ερευνητές του Ινστιτούτου Jenner στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δοκίμασαν με επιτυχία σε ανθρώπους ένα εμβόλιο το οποίο μπορεί να αδρανοποιήσει σχεδόν όλα τα στελέχη του ιού της γρίπης. Η νέα εξέλιξη θεωρείται άκρως σημαντική με δεδομένο ότι η γρίπη «πλήττει» δισεκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Το εμβόλιο βασίζεται σε μια νέα τεχνική και στοχεύει ένα διαφορετικό τμήμα του ιού της γρίπης σε σύγκριση με τα συμβατικά εμβόλια. Συγκεκριμένα στοχεύει πρωτεΐνες στο εσωτερικό του ιού οι οποίες είναι κοινές σε όλα τα στελέχη και όχι πρωτεΐνες που εντοπίζονται στο εξωτερικό περίβλημα του ιού και συνήθως εμφανίζουν μεταλλάξεις από χρόνο σε χρόνο. Παράλληλα το καινούργιο εμβόλιο δεν «πυροδοτεί» την παραγωγή αντισωμάτων από τον οργανισμό, όπως συμβαίνει με τα «παραδοσιακά» εμβόλια, αλλά προκαλεί αύξηση των Τ κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα κύτταρα αυτά εντοπίζουν και καταστρέφουν άλλα κύτταρα του οργανισμού τα οποία έχουν μολυνθεί με τον ιό της γρίπης.

Οι ερευνητές από την Οξφόρδη με επικεφαλής τη δρα Σάρα Γκίλμπερτ χορήγησαν το νέο εμβόλιο σε 11 υγιείς εθελοντές και στη συνέχεια τους μόλυναν με το στέλεχος Η3Ν2 της γρίπης που κυκλοφόρησε στο Γουισκόνσιν και απομονώθηκε για πρώτη φορά το 2005. Μελετήθηκαν συγχρόνως ισάριθμοι εθελοντές που δεν έλαβαν το εμβόλιο αλλά μολύνθηκαν με το συγκεκριμένο στέλεχος. Οι επιστήμονες κατέγραφαν τα συμπτώματα των εθελοντών δύο φορές την ημέρα.

Το εμβόλιο φάνηκε να είναι αποτελεσματικό. «Λιγότερα εμβολιασμένα άτομα εμφάνισαν συμπτώματα γρίπης σε σύγκριση με όσα δεν είχαν εμβολιαστεί» σημείωσε η δρ Γκίλμπερτ και προσέθεσε ότι τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί παρουσίασαν επίσης πιο πολλά και πιο «δραστήρια» Τ κύτταρα από τα υπόλοιπα. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, παρ΄ ότι η δοκιμή είχε μικρό εύρος, είναι σημαντικό πως για πρώτη φορά δοκιμάστηκε σε ανθρώπους ένα εμβόλιο που υπόσχεται κάλυψη ενάντια σε όλα τα στελέχη γρίπης.

Οπως σχολίασε σχετικά με τη μελέτη ο διευθυντής του Ινστιτούτου Jenner δρ Αντριαν Χιλ, η δοκιμή «φώτισε» δύο σημαντικές πτυχές σε ό,τι αφορά το νέο εμβόλιο. «Εδειξε ότι είναι ασφαλές, καθώς και ότι δεν υπήρχε πρόβλημα από την παραγωγή μεγάλου αριθμού Τ κυττάρων για τον οργανισμό». Ο δρ Χιλ εξήγησε ότι η λογική που θα μπορούσε να ακολουθηθεί μελλοντικά θα ήταν να αναμειγνύεται το συμβατικό εμβόλιο της γρίπης με το νέο εμβόλιο. «Ισως δεν θα επιτυγχάνουμε 100% αποτελεσματικότητα ενάντια σε όλα τα στελέχη γρίπης, ωστόσο σε περίπτωση πανδημίας θα μπορούσαμε να έχουμε σημαντική κάλυψη».

Οι ερευνητές που κρύβονται πίσω από το καινούργιο εμβόλιο πιστεύουν ότι μπορεί να προσφέρει καλύτερη προστασία στα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα- το δοκιμάζουν ήδη σε άτομα άνω των 50 ετών τα οποία αρκετές φορές δεν αποκρίνονται σε ικανοποιητικό βαθμό στα συμβατικά εμβόλια.

Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες είναι τώρα να διεξαγάγουν μεγάλου εύρους δοκιμές του εμβολίου.


Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ online


    Στην κορυφή