ΠΡΟΛΗΨΗ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ


Με βασικό στόχο τη διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων αναφορικά με την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων, το πρόγραμμα "Πρόληψη για όλους" απευθύνεται κυρίως σε ανασφάλιστους και ανέργους.Τα νοσήματα αυτά προκαλούν συνολικά 35 εκ. θανάτους ετησίως, όμως, μπορούν να προληφθούν.Η αποτελεσματική φροντίδα και διαχείριση από τα αρχικά-πρώιμα στάδια της νόσου είναι καθοριστική.Την Πέμπτη 18 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του «Προγράμματος Παρεμβάσεων πρόληψης-προαγωγής υγείας σε υφιστάμενα δίκτυα στην Περιφέρεια Αττικής» του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, με σκοπό την ενημέρωση των φορέων-συνεργατών του προγράμματος για τους στόχους, τη μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμά του.Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι αφενός η εξυπηρέτηση ατόμων που αδυνατούν να καλύψουν τις προληπτικές εξετάσεις τους όπως είναι οι ανασφάλιστοι και οι άνεργοι και η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου πληθυσμού για την πρωτογενή και τη δευτερογενή πρόληψη των προαναφερθέντων νοσημάτων με40 ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν σε Δήμους ή και σε Νοσοκομεία των Δικτύων.

Το Πρόγραμμα παρουσίασε αναλυτικά στους φορείς η Ηρώ Σχορετσανίτη, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.Οι δράσεις επικεντρώνονται στην Περιφέρεια Αττικής και θα βασίζονται στις υποδομές των Εθνικών Δικτύων Προαγωγής Υγείας -Εθνικό Δίκτυο Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Ν.Υ.Π.Υ.) και Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.) και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο 2014. Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης τη δημιουργία και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και ιστοσελίδας [prolipsigiaolous.gr], η οποία θα ενημερώνει για τις δράσεις αλλά και θα αναλύει θέματα προαγωγής της υγείας.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. και Ε.Δ.Ν.Υ.Π.Υ., για τον«Ρόλο των Δικτύων Προαγωγής Υγείας σε περίοδο οικονομικής κρίσης». Ακολούθησαν ομιλίες του Γιώργου Πατούλη, Δημάρχου Αμαρουσίου, Προέδρου Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ., με τίτλο «Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πρόληψη και την προστασία της υγείας του τοπικού πληθυσμού» και της Όλγας Οικονόμου, Διοικήτριας Γ.Ν.Α. «Σισμανογλείου - Αμαλία Φλέμιγκ», με τίτλο «Η προσφορά του σύγχρονου νοσοκομείου στον τομέα της πρόληψης».

Ο Κυριάκος Σουλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α. στην ομιλία του για την «Πρόληψη και προαγωγή της υγείας σε καιρό κρίσης: πολυτέλεια ή ανάγκη;» τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της προστασίας της υγείας σε περιόδους κρίσης.Ακολούθησαν ομιλίες σχετικά με τα επιμέρους νοσήματα: ο κ. Αριστοτέλης Μπάμιας, Παθολόγος-Ογκολόγος, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε για την«Πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο κακοήθων νεοπλασιών», ο κ. Δημήτρης Ρίχτερ, Καρδιολόγος, Μέλος Δ.Σ. ΕΛ.Ι.ΚΑΡ., Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Μεταβολικών Νόσων,απηύθυνε ομιλία με τίτλο «Προστατεύω την καρδιά μου. Πόσο εύκολο είναι;» και ο κ. Σταύρος Παππάς, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Συντονιστής/Διευθυντής Γ΄Παθολογικής Κλινικής-Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν. Νικαίας Πειραιά «Ο Άγιος Παντελεήμων», μίλησε για τον«Σακχαρώδη διαβήτη: ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας μπορεί να προληφθεί». Τέλος, ο κ. Ελευθέριος Θηραίος, Γενικός Ιατρός – WHO NCD/PHC Consultant, Επιμελητής Α΄ Ε.Σ.Υ., Κέντρο Υγείας Βάρης, Μέλος ΕθνικούΣυμβουλίου Δημόσιας Υγείαςμίλησεμε θέμα«Σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης χρονίων νοσημάτων στην Π.Φ.Υ.».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, Διοικητής 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής,ο οποίος τόνισε την αξία της Π.Φ.Υ. και εξέφρασε την υποστήριξή του στο πρόγραμμα.

Ρεπορτάζ υγείας

    Στην κορυφή