ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΜΕ ΚΑΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΚΟΣΤΟΥΣ/ΟΦΕΛΟΥΣ


Μια νέα οικονομική ανάλυση που δημοσιεύτηκε στα τέλη Μαρτίου στο διαδίκτυο στην επιθεώρηση Thrombosis and Haemostasis (Θρόμβωση και Αιμόσταση) υποστήριξε ότι ο καινοτόμος, χορηγούμενος από το στόμα, άμεσος αναστολέας της θρομβίνης ετεξιλική δαβιγατράνη (dabigatran etexilate) παρουσιάζει καλή αναλογία κόστους/οφέλους σε σύγκριση με τις τρέχουσες επιλογές θεραπείας, ιδιαίτερα στην πραγματική κλινική πρακτική.

Αυτή η καλή αναλογία κόστους/οφέλους προήλθε, μετά από αξιολόγηση σε ασθενείς στον Καναδά, από την ανώτερη πρόληψη του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε συνδυασμό με τη μείωση της καταστροφικής ενδοκρανιακής αιμορραγίας με τη χρήση της ετεξιλικής δαβιγατράνης σε σύγκριση με την καλά ελεγχόμενη βαρφαρίνη, σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ).

Όταν η ετεξιλική δαβιγατράνη συγκρίθηκε με την τρέχουσα αγωγή, συμπεριλαμβανομένης και της βαρφαρίνης «στον πραγματικό κόσμο»,
εξοικονόμησε 4.783 καναδικά δολάρια (CAD) κατά μέσο όρο ανά ασθενή για την πρόληψη των επεισοδίων, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, και το
επακόλουθο κόστος που σχετίζεται με αυτά. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν αγωγή με ετεξιλική δαβιγατράνη αντιμετώπισαν λιγότερα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια από τους ασθενείς υπό την τρέχουσα αγωγή (βαρφαρίνη σε συνθήκες «κλινικής μελέτης» ή βαρφαρίνη σε «πραγματικές συνθήκες», ασπιρίνη ή καμία θεραπεία).

Την ίδια στιγμή, σε οικονομικό επίπεδο, η αυξητική αναλογία κόστους-οφέλους (ICER) της ετεξιλικής δαβιγατράνης ήταν $10.440/έτος ζωής
με βάση την ποιότητα (QALY) έναντι της βαρφαρίνης σε συνθήκες «κλινικής μελέτης» και $3.962/QALY έναντι της βαρφαρίνης σε «πραγματικές συνθήκες», της ασπιρίνης ή καμίας θεραπείας.

Ο Δρ Stuart Connolly, κύριος ερευνητής της μελέτης RE-LY και ένας από τους συγγραφείς της οικονομικής αξιολόγησης σχολίασε, «Θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για τους ασθενείς και η δαβιγατράνη αποτελεί την ιατρικά προτιμώμενη θεραπεία για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων. Από τις αναλύσεις που αναφέρθηκαν σήμερα, γνωρίζουμε ότι παρουσιάζει καλή αναλογία κόστους/οφέλους - γεγονός σημαντικό για τον περιορισμένο προϋπολογισμό του τομέα υγειονομικής περίθαλψης.»



    Στην κορυφή