ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 2.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΥΠΕΡΤΑΣΗ


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης, στις 17 Μαΐου, θεσπίστηκε με σκοπό να προβάλει το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει ο πληθυσμός εάν πάσχει από Υπέρταση και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ώστε να προλαμβάνουν την εμφάνισή της και να την ελέγχουν αποτελεσματικά. Το μήνυμα και για το 2014 είναι «να γνωρίζουν όλοι την αρτηριακή τους πίεση».

Η Υπέρταση είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία αποτελούν κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τον αποτελεσματικό έλεγχο της Υπέρτασης είναι ότι πολλοί πάσχοντες απλώς δε γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Το φετινό μήνυμα λοιπόν είναι «απλώς μετρήστε την πίεσή σας».

Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης (17 Μαΐου), η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης (ΕΕΥ) παραθέτει ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τη νόσο και την αντιμετώπισή της. Επίσης ο κ. Α. Μανώλης, πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, Συντονιστής Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Ασκληπιείου Βούλας και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, ανακοινώνει τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Συνεδρίου Υπέρτασης, τον Ιούνιο του 2014, στην Αθήνα.

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης σχετικά με τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά ασθενών που δεν γνωρίζουν ότι έχουν Υπέρταση, αυτών που δεν λαμβάνουν αγωγή ή τη διακόπτουν, καθώς και αυτών που δε ρυθμίζονται από αδράνεια δική τους ή των ιατρών.

Ο κ. Κ. Τσιούφης, Επίκουρος Καθηγητής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, επισημαίνει τη συνύπαρξη της υπέρτασης με άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ο κ. Γ. Στεργίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας - Υπέρτασης, Κέντρο Υπέρτασης STRIDE HELLAS-7, Γ’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Σωτηρία, τονίζει τα χαμηλά ποσοστά των ασθενών που ρυθμίζονται ικανοποιητικά.

Τέλος η κ. Σ Δούμα, Πρόεδρος της ΕΕΥ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας στο ΑΠΘ, Διευθύντρια Γ΄ Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, επισημαίνει τη σημασία της προσαρμογής του τρόπου ζωής στην υπέρταση, καθώς και την αδράνεια των ιατρών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Όταν παρά τον υγιεινό τρόπο ζωής, η υπέρταση επιμένει ή όταν υπάρχει διαβήτης ή/και βλάβη οργάνου θα πρέπει να χορηγηθεί και φαρμακευτική αγωγή.

Παρόλα αυτά, είναι μικρό το ποσοστό των υπερτασικών ασθενών που επιτυγχάνει αποτελεσματική ρύθμιση της αρτηριακής τους πίεσης. Σήμερα δίνουμε μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου, επομένως η απλοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής θεωρείται απαραίτητη για τη συμμόρφωση και συμβάλλει στην καλύτερη συνεργασία ιατρού και υπερτασικού ασθενούς. Ευτυχώς έχουμε στη διάθεσή μας σταθερούς συνδυασμούς δύο ή και τριών θεραπευτικών κατηγοριών φαρμάκων σε ένα δισκίο, τα οποία προσφέρουν τόσο αποτελεσματική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης όσο και προστασία από τις επιπλοκές της νόσου.

* Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υπέρταση προσβάλλει έναν στους τρεις ενήλικες και αποτελεί την βασική αιτία για περίπου 9,4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Η Διεθνής Αντιϋπερτασική Εταιρεία εκτιμά ότι περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια άτομα θα έχουν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη νόσο έως το 2025. Στην Ελλάδα, η υπέρταση επηρεάζει περισσότερα από 2.000.000 άτομα και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

Η 17η Μαΐου 2014 είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης, και βοηθά στο να στραφεί η προσοχή προς την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της δυνητικά θανατηφόρου αυτής κατάστασης.

Ένα σημαντικό πρώτο βήμα είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος των ατόμων. Εάν ένα άτομο διαγνωστεί με υπέρταση, μπορούν να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής του και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο χορήγησης διαφόρων θεραπειών.

Ως πρωτεργάτης στον χώρο της υπέρτασης, η φαρμακευτική εταιρεία Novartis διαθέτει περισσότερα από 25 έτη εμπειρίας στις καινοτόμες θεραπείες για την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Το 2014, σηματοδοτείται από την 25η επέτειο από την ανακάλυψη της βαλσαρτάνης το 1989. Η βαλσαρτάνη έχει μελετηθεί εκτενώς σε πολλές διεθνείς μελέτες μεγάλης κλίμακας ως θεραπεία για την υπέρταση, πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια και παιδιατρική υπέρταση . Η βαλσαρτάνη, αποτελεί το βασικό συστατικό μιας ομάδας συνταγογραφούμενων προϊόντων, διαθέτει εμπειρία περισσότερων από 165 εκατομμύρια ετών ασθενών και καλά θεμελιωμένο προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, βάσει εικοσιπενταετούς καθημερινής χορήγησης στην πράξη.

Η Novartis ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για νεότερες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες εισήγαγε στην ελληνική αγορά το 2010, τον πρώτο τριπλό συνδυασμό βαλσαρτάνης / αμλοδιπίνης / υδροχλωροθειαζίδης, προσφέροντας ποιότητα ζωής στους ασθενείς που χρειάζονται πολλαπλές θεραπείες για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Οι θεραπευτικές λύσεις που προσφέρει η Novartis, προσφέρουν πλήρη 24ωρη κάλυψη, ευκολία και απλοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής, σημαντικά οφέλη για την καθημερινότητα κάθε υπερτασικού ασθενή, συμβάλλοντας έτσι ενεργά τόσο στη συνεργασία ιατρού και υπερτασικού ασθενούς, όσο και στην αποτελεσματική ρύθμιση και προστασία του.

Από την ανακάλυψη της βαλσαρτάνης και μετά, η Novartis έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης για να βοηθήσει τους ασθενείς με υπέρταση. Η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης έχει αποτελέσει σημαντικό υποστηρικτή της συνεχούς δέσμευσης της Novartis στην έρευνα και την περίθαλψη ασθενών στο χώρο της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών ασθενειών.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης, η Novartis υποστηρίζει και φέτος τις δράσεις της Ελληνικής Εταιρίας Υπέρτασης που αφορούν στην ενημέρωση κοινού για τη νόσο, αλλά και μετρήσεις αρτηριακής πίεσης σε 17 πόλεις στην Ελλάδα, το Σάββατο 17 Μαΐου 2014.
    Στην κορυφή