ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ


Τελευταίες μελέτες πάνω σε ένα πειραματικό φάρμακο για την καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ, κατέδειξαν ότι επιτίθεται στα μόρια μιάς πρωτείνης, που βρίσκεται στον οργανισμό και καλείται βήτα-αμυλοίδη. Απότους ερευνητές αυτό θεωρείται ένδειξη ότι η πειραματική ουσία καταπολεμεί αυτόν που θεωρείται ως ο βασικός παθογόνος παράγοντας της νόσου.

Το Μπαπινεουζούμαμπ, που παρασκευάστηκε από τις γνωστές φαρμακοβιομηχανίες, Πφίζερ και Τζόνσον και Τζόνσον, είναι ό,τι πιο σύγχρονο προτείνεται στην έρευνα για την ανακάλυψη αποτελεσματικής θεραπείας καταπολέμησης της νόσου του Αλτσχάιμερ, μιας θανάσιμης πάθησης του εγκεφάλου, η οποία έχει προσβάλει 26 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και στοιχίζει περίπου 604 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, σε κόστος θεραπευτικής αγωγής.

Τα μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενα φάρμακα αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά.

Σε αντίθεση, μία, περιορισμένη σε πρώτη φάση, μελέτη στον εγκέφαλο την περασμένη χρονιά, κατέδειξε ότι το Μπαπινεουζούμαμπ κατάφερε να συρρικνώσει τα στέρεα τεμάχια της βήτα-αμυλοίδης, που υπήρχαν στο χώρο του εγκεφάλου, σε ποσοστό 25%, σε δείγμα μελέτης 28 ασθενών.

Αρκετές, όμως, έρευνες σε ποντίκια και αρουραίους, οδηγούν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι τα πολύ μικρότερα σε μέγεθος στέρεα τεμάχια της βήτα-αμυλοίδης, που πλέουν ελεύθερα μέσα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό (μία αμιγής υδαρή ουσία του οργανισμού, η οποία περιβάλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό), ή λιμνάζουν διαλυτά σε περιοχές του, είναι οι πραγματικοί ένοχοι για τη θανάσιμη πάθηση του εγκεφάλου.

Αυτή η διαπίστωση δημιούργησε την αμφιβολία στην επιστημονική κοινότητα, κατά πόσο η αναφερόμενη θεραπευτική ουσία, η οποία στην πραγματικότητα συνιστά τεχνητό ανοσοποιητικό μηχανισμό που ονομάζεται μονοκλωνικό αντίσωμα, στοχεύει το σωστό παθογόνο αίτιο.

Η απάντηση φαίνεται πως βρέθηκε στην ανακοίνωση που έκανε ύστερα από επισταμένη μελέτη και έρευνα σε ποντίκια και οστρακοειδή, η Τζόνσον και Τζόνσον.

"Αισθανόμαστε αρκετά σίγουροι πλέον ότι το Μπαπινεουζούμαμπ τα καταφέρνει εξίσου καλά και με τις δύο μορφές της βήτα-αμυλοίδης. Και με τη στέρεη και με τη διαλυτή ", αναφέρει ο Τζιν Κίνεϊ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της εταιρείας Τζόνσον και Τζόνσον.

Πηγή ΣΚΑΪ.gr


    Στην κορυφή