ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΑΡΙΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 2017 ΤΗΣ EMSP


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
26/05/2017

Tο Πανευρωπαϊκό Εαρινό Συνέδριο 2017 της EMSP (European Multiple Sclerosis Platform) πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Hilton, στις 19 & 20 Μαΐου 2017, με θέμα: The Path to Resilience: A Multidisciplinary Approach (ο δρόμος προς την ψυχική ανθεκτικότητα: μια διεπιστημονική προσέγγιση).

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, ως μέλος της EMSP , συνεργάστηκε στενά μαζί της και με κάθε δυνατό τρόπο, για την διοργάνωση του Συνεδρίου. Το Εαρινό Συνέδριο έφερε σε επαφή τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, οργανώσεις υπεράσπισης ασθενών, επαγγελματίες υγείας και ερευνητές, μαζί με τους φορείς χάραξης πολιτικής υγείας από όλη την Ευρώπη. Με ένα δυναμικό μείγμα παρουσιάσεων, συνεδριάσεων και συζητήσεων καλύφθηκε όχι μόνο η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου αλλά και ενημέρωση για την ολιστική προσέγγιση της, μέσω διαφόρων επιστημών (πολυεπιστημονική προσέγγιση). Τονίστηκε η σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης, της σωματικής και γνωσιακής αποκατάστασης καθώς και η εξέχουσα σημασία της επαγγελματικής απασχόλησης.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη ημέρα του συνεδρίου κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με τις τελευταίες θεραπείες και την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες ΠΣ. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αντιμετώπιση της Πρωτοπαθούς προϊούσας ΠΣ (PPMS), καθώς και στις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ατόμων με ΠΣ, στις αόρατες πτυχές και τις καθημερινές προκλήσεις. Η δεύτερη μέρα, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Rehabilitation in Multiple Sclerosis (RiMS) (Αποκατάσταση στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας), είχε θέματα όπως, η επαγγελματική αποκατάσταση, η αντιμετώπιση της κόπωσης και των γνωσιακών δυσλειτουργιών (γνωστική αποκατάσταση) και η ψυχολογική υποστήριξη. Επίσης περιελάμβανε μια πρακτική συνεδρία για φυσική αποκατάσταση και ειδικό εργαστήριο ψυχολογικής υποστήριξης.

To Εαρινό Συνέδριο 2017 της EMSP αποτέλεσε ένα ορόσημο στην πορεία προς τον κοινό στόχο που είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με ΠΣ-ΣΚΠ.
    Στην κορυφή