ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ

Τα θέματα αφορούν νεότερα δεδομένα στην καθημερινή κλινική πράξη που απασχολούν τον παιδίατρο όπως η θεραπεία της δυσκοιλιότητας με καινούργια φάρμακα, η αντιμετώπιση προβλημάτων του ανώτερου πεπτικού όπως η γαστροοισοφαγικήπαλινδρόμηση, η αεροφαγία, ο μυρικασμός και ηπάρεση στομάχου. Επίσης, θα παρουσιαστούν τακαινούργια κριτήρια διάγνωσης και αντιμετώπισης της αλλεργίας στο γάλα της αγελάδας που έχουν θεσπιστεί το 2012 από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN) με στόχο την αποφυγή κατάχρησης των ειδικών υποαλλεργικών γαλάτων που αποτελούν μεγάλο ετήσιο κόστος στις δημόσιες δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ.
Θα αναφερθεί η διάγνωση και η αντιμετώπιση συχνών γαστρεντερολογικών προβλημάτων του βρέφους όπως οι αναγωγές, το ανεξήγητο κλάμα, η δυσκοιλιότητα, οι κολικοί, ενώ θα παρουσιαστούν τα συχνά αίτια χρόνιας διάρροιας και χολολιθίασης στα παιδιά.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας Jose Saavedra MD,από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου JohnsHopkins στην Βαλτιμόρη των Η.Π.Α. όπου θα μιλήσει για τα νεότερα δεδομένα στην διατροφή του βρέφους από την εμβρυϊκή, νεογνική ηλικία και μέχρι τον 1ο χρόνο ζωής με στόχο την μείωση της εμφάνισης αλλεργικών νοσημάτων στην παιδική ηλικία.
Ειδικός στόχος του συνεδρίου είναι η προαγωγή της συνεργασίας του παιδογαστρεντερολόγου με τογενικό παιδίατρο, ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού μέσω της έγκαιρης παραπομπής, βρέφη με παρατεταμένο νεογνικό ίκτερο, για την αποφυγή ηπατικής ανεπάρκειας που οδηγεί σε μεταμόσχευση ήπατος. Αυτή τη στιγμή, οι μεταμοσχεύσεις ήπατοςσε βρέφη και παιδιά γίνονται στο εξωτερικό καιέχουν τεράστιο κόστος για την δημόσια υγεία αλλά και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στηνοικογένεια. Επιπλέον, θα ανακοινωθεί η δημιουργία εθνικού registry για την καταγραφή νεογνών μεχολοστατικό ίκτερο υπό την αιγίδα της ΕΕΠΓΗΔ, όπως ήδη έχει γίνει και είναι σε εξέλιξη και η βάση δεδομένων για την καταγραφή των παιδιών με ελκώδη κολίτιδα και νόσο Crohn.
Θα παρουσιαστούν οι ενδείξεις για επείγουσαγαστροσκόπηση σε βρέφη και παιδιά μετά από κατάποση ξένων σωμάτων (όπως δισκοειδείς μπαταρίες, αιχμηρά παιχνίδια και μαγνητάκια αλλά και καυστικές ουσίες).
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υποστήριξη τηςθρέψης στο σπίτι, με την συνεργασία και τηνσυμπαρακολούθηση με τον παιδίατρο. Η υποστήριξη της θρέψης γίνεται με ειδικά σκευάσματα διατροφής που χορηγούνται είτε από το στόμα, από ειδικούς καθετήρες σίτισης ή ενδοφλεβίως σε παιδιά με χρόνια νοσήματα. Σύμφωνα με μελέτες, η χορήγηση των απαιτούμενων για την ηλικία θερμίδων και η πλήρης κάλυψη με τα σκευάσματα αυτά με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες βελτιώνει την έκβαση των υποκείμενων νοσημάτων στα παιδιά. Ειδικά, όταν γίνεται στο σπίτι μειώνεται το κόστος υγείας του ασθενή και οι λοιμώξεις που είναι συχνές στο νοσοκομειακό περιβάλλον.