ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
15/05/2017

Η 15η Μαΐου 2017 είναι η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ορθοδοντικών (World Federation of Orthodontists - WFO) δημιούργησε ένα ειδικό λογότυπο και συνοδευτικό έντυπο υλικό που θα αναδείξουν την ταυτότητα αυτού του εορτασμού.

Ο δημιουργός του λογότυπου, Ananth Shankar, διάσημος σχεδιαστής και γελοιογράφος από την Ινδία, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας γιορτάζεται με ένα λογότυπο που στοχεύει να γίνει μια εύκολα αναγνωρίσιμη εικόνα της ορθοδοντικής φροντίδας ανά τον κόσμο.

Σκοπός της θεσμοθέτησης του εορτασμού της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού τόσο για την αξία της Ορθοδοντικής φροντίδας ως καθοριστικό παράγοντα της γενικότερης υγείας, όσο και για τη σημασία της πρόληψης των ορθοδοντικών προβλημάτων που μπορεί να επιτευχθεί με την έγκαιρη επίσκεψη των παιδιών στον ειδικό ορθοδοντικό, το αργότερο στην ηλικία των 6-7 χρόνων.

Ταυτόχρονα αναδεικνύεται η αξία της ορθοδοντικής θεραπείας στην αισθητική βελτίωση και τη δημιουργία ενός όμορφου και υγιούς χαμόγελου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της WFO επέλεξε την 15η Μαΐου για την Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας, καθώς σηματοδοτεί την ημέρα υπογραφής του ιδρυτικού καταστατικού της το 1995 κατά τη διάρκεια του 4ου Διεθνούς Ορθοδοντικού Συνεδρίου στο Σαν Φρανσίσκο.

Η Ορθοδοντική Εταιρεία της Ελλάδος, συνιδρυτικό μέλος της WFO το 1995, συμμετέχει στον εορτασμό αυτής της σημαντικής ημέρας, συμβάλλοντας στην ενημέρωση για την αξία της ορθοδοντικής φροντίδας στη ζωή μας.


    Στην κορυφή

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
14/05/2018

Την σημασία της έγκαιρης επίσκεψης στον ορθοδοντικό των παιδιών προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που δεν είναι δυνατόν να διορθωθούν αργότερα επισημαίνει ο πρόεδρος της Ορθοδοντικής Εταιρείας της Ελλάδος κ. Παναγιώτης Σκουλαρίκης

Ο κ. Σκουλαρίκης επισημαίνει τη σημασία της πρόληψης των ορθοδοντικών προβλημάτων που μπορεί να επιτευχθεί με την έγκαιρη επίσκεψη των παιδιών στον ειδικό ορθοδοντικό, το αργότερο στην ηλικία των 6-7 χρόνων και συμπληρωσε ότι είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι η έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας πρέπει να γίνεται μόνο μετά την αντικατάσταση της νεογιλής οδοντοφυΐας.

«∆υστυχώς, οι γονείς δε γνωρίζουν ότι υπάρχουν ορθοδοντικά προβλήματα, τα οποία μόνο σε πολύ μικρή ηλικία μπορούν να αντιμετωπιστούν», τόνισε ο κ. Σκουλαρίκης, διευκρινίζοντας ότι: «Τα ορθοδοντικά προβλήματα είναι οδοντικά και σκελετικά. Τα πρώτα που αφορούν κυρίως στη θέση των δοντιών στα οδοντικά τόξα, μπορούν να διορθωθούν εύκολα και αργότερα από την ηλικία των 7-8 χρόνων. Πολλά σκελετικά ορθοδοντικά ζητήματα, όμως, δηλαδή εκείνα που αφορούν σε δυσαρμονίες των γνάθων και των οστών του προσώπου, μόνο στην πολύ νεαρή παιδική ηλικία μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, ενώ αργότερα δεν είναι δυνατόν να υπάρξει βελτίωση».

Τα διεθνή πρωτόκολλα ορίζουν ότι η πρώτη επίσκεψη στον ειδικό ορθοδοντικό πρέπει να γίνεται το αργότερο έως την ηλικία των 6 χρόνων.

Η πλειοψηφία των παιδιών έρχεται για πρώτη επίσκεψη στον ειδικό ορθοδοντικό περίπου στην ηλικία των 12 ετών, όταν για κάποια προβλήματα είναι ήδη αργά», κατέληξε ο κ. Σκουλαρίκης.


    Στην κορυφή

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
15/05/2019


Από το 2017, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ορθοδοντικών (W.F.O.) έχει ανακηρύξει την 15η Μαΐου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας», μια ημέρα που οι ορθοδοντικοί σε όλο τον κόσμο μπορούν να εορτάσουν και να τονίσουν την ανάγκη και σημασία της ορθοδοντικής στη γενική υγεία. Φέτος το Δ.Σ. της Ε.Ο.Γ.Μ.Ε. εόρτασε τη μέρα αυτή με μια εκδήλωση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού που έλαβε χώρα στο Ζάππειο, στις 11 Μαΐου 2019 στην Αθήνα.

Ευελπιστούμε του χρόνου αυτή η γιορτή να επεκταθεί σε όλη τη χώρα σε μια Πανελλήνια προσπάθεια συμβολής της Ε.Ο.Γ.Μ.Ε. στην ενημέρωση των πολιτών για την πρόληψη & σωστή αντιμετώπιση των στοματογναθικών ανωμαλιών.

Το χαμόγελο είναι η κορωνίδα του προσώπου μας και ο καθρέπτης της ψυχής μας. Αυτόν τον καθρέπτη, εμείς οι ειδικοί ορθοδοντικοί, φροντίζουμε να τον κάνουμε φωτεινό και αστραφτερό!

Επειδή τα δόντια μας είναι πολύ σημαντικά για την όλη υγεία μας και το χαμόγελο μας ακόμη σημαντικότερο, τα παιδιά, πρέπει να κάνουν την πρώτη επίσκεψη στον ειδικό ορθοδοντικό το αργότερο στα 7 τους χρόνια.

Οι ενήλικες αναζητούμε τον ειδικό Ορθοδοντικό είτε μετά από παραπομπή του οδοντιάτρου μας, είτε μόλις νιώσουμε την ανάγκη.

Η Ορθοδοντική είναι η πρώτη επίσημα αναγνωρισμένη ειδικότητα της Οδοντιατρικής στη χώρα μας από το 1988. Η ορθοδοντική ειδικότητα εξελίσσεται συνεχώς και είναι χρέος όσων την ασκούν να ενημερώνονται για νέες, κλινικά δοκιμασμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές. Είναι επίσης εξαιρετικά κρίσιμη η μελέτη και αντιμετώπιση κάθε ορθοδοντικού ασθενούς ξεχωριστά, με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του.

Η Εταιρεία Ορθοδοντικής & Γναθοπροσωπικής Μελέτης & Έρευνας (Ε.Ο.Γ.Μ.Ε), διοργανώτρια Εταιρεία, είναι η παλαιότερη Εταιρεία Ορθοδοντικών στην Ελλάδα.

Ιδρύθηκε πριν 32 χρόνια και στο διάστημα αυτό κατέβαλε και καταβάλει κάθε προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για τη σημασία της πρόληψης και τη σωστή αντιμετώπιση ορθοδοντικών ανωμαλιών.

Έχει διοργανώσει 16 πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια με διεθνείς συμμετοχές διακεκριμένων επιστημόνων και ημερίδες για τη συνεχή επιμόρφωση των Ορθοδοντικών και πλείστα ενημερωτικά προγράμματα προβολής στο κοινό.

Ένα υγιές χαμόγελο, είναι δώρο ζωής και μας ενώνει για πάντα!!!

Γιατί το χαμόγελο είναι υγεία και η υγεία είναι χαρά!!!
    Στην κορυφή