ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΡΑΣΗΣ


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου, η Ελληνική Εταιρεία Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς, διοργάνωσε σήμερα Συνέντευξη Τύπου και παρουσίασε φλέγοντα θέματα για την υγεία των οφθαλμών, καθώς και νεότερα και πιο πρόσφατα δεδομένα για τις οφθαλμολογικές παθήσεις, τις αιτίες απώλειας όρασης και τους τρόπουςαντιμετώπισής τους.

Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας επηρεάζουν περισσότερους από 50 χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας και 245 εκατομμύρια παγκοσμίως, επιφέροντας βαρύτατη απώλεια όρασης, που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τα επίπεδα νομικής τύφλωσης. Οι κυριότερες από αυτές τις παθήσεις όπως η Ηλικιακή Εκφύλιση της ΩχράςΚηλίδας (ΗΕΩ), το Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας(ΔΟΩ), η Απόφραξη Φλέβας Αμφιβληστροειδούς (ΑΦΑ), το Οίδημα Ωχράς Κηλίδας σε Έδαφος Παθολογικής Μυωπίαςαλλά και η VMT Υαλοειδοωχρική έλξη. Στοιχεία δείχνουν ότι 39 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας των παθήσεων της ωχράς, ενώ το 80% των περιπτώσεων θα μπορούσε να είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της πάθησης. Για το λόγο αυτό η Ελληνική Εταιρεία Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς συστήνει,ειδικά στους ηλικιωμένους αλλά και σε όσους πάσχουν από διαβήτη , να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρό τους οπωσδήποτε μία φορά κάθε χρόνο.

Ο κ. Ευστράτιος Γκοτζαρίδης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Πρόεδρος Eταιρείας Υαλοειδούς & Aμφιβληστροειδούς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ορισμένα άτομα προχωρημένης ηλικίας ή διαβητικοί ασθενείς θα εμφανίσουν μία μορφή αμφιβληστροειδοπάθειας – διαταραχή του αμφιβληστροειδούς του οφθαλμού ή υαλοειδοπάθεια - διαταραχή του υαλοειδούς που μπορεί να επηρεάσει την όραση και να αποτελέσει αιτία τύφλωσης. Σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεστε, να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σαςτουλάχιστον μια φορά το χρόνο, κάνοντας όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Η έγκαιρη διάγνωση των οφθαλμολογικών παθήσεων,μας δίνει τη δυνατότητα να παρέμβουμε έγκαιρα και έτσι η πρόγνωση της εκάστοτε πάθησης να είναι καλύτερη και σε πολλές περιπτώσεις να προλάβουμε ακόμα και την τύφλωση».

Την τελευταία δεκαετία νέες καινοτόμες φαρμακευτικές θεραπείες έχουν προστεθεί στην αντιμετώπιση των παθήσεων της ωχράς. Πρόσφατα στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παθήσεων Αμφιβληστροειδούς (EURETINA) που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της δραστικής ουσίας ρανιμπιζουμάμπη επιβεβαιώθηκε με νέα στοιχεία.Πρόκειται για ενέσιμο φάρμακο που καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά Ταμεία, χορηγείται σε μηνιαία βάση με εξοφθάλμιαέγχυση, και έχει θεαματικά αποτελέσματα, με λιγότερη ταλαιπωρία και παρενέργειες για τον ασθενή.

Ο κ. Ιωάννης Δατσέρης Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Αντιπρόεδρος Εταιρείας Υαλοειδούς & Aμφιβληστροειδούς αναφέρθηκε στην Υαλοειδοωχρική έλξη VMT μια προϊούσα διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κεντρικής όρασης ή και τύφλωση αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Στη χώρα μας οι πάσχοντες από VMTυπολογίζονται στους 2.500. Η VMT μπορεί να διαγνωσθεί εύκολα μέσω μίας εξέτασης γνωστής ως οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) ακόμα πριν επηρεαστεί η όραση του ασθενούς από την πάθηση. Η επιτυχής θεραπεία της VMΤ μπορεί να συμβάλλει στην αναστροφή των διαταραχών της όρασης και να αποτρέψει την περαιτέρω απώλεια της.

Μέχρι πρότινος οι ασθενείς με VMT ή οπή της ωχράς κηλίδας είχαν μόνο την εναλλακτική του χειρουργείου η οποία επιλεγόταν σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου όταν τα οφέλη θεωρούνται ότι υπερέχουν των κινδύνων

Σήμερα οι ασθενείς έχουν δυνατότητα έγκαιρης θεραπείας με τη χρήση της οκριπλασμίνης, η οποία αποτελεί την μοναδική φαρμακολογική θεραπεία για την αντιμετώπιση της VMT.

Η χορήγηση μίας εφάπαξ ένεσης οκριπλασμίνης στον οφθαλμό καταδείχθηκε αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της VMT και των συμπτωμάτων της μειώνοντας την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση.

Ο κ. Δημήτριος Καραγιάννης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Επιμελητής Α’, Α’ Οφθαλμολογική Κλινική Οφθαλμιατρείου Αθηνών δήλωσε ότι: «Σήμερα οι ασθενείς έχουν δυνατότητα έγκαιρης θεραπείας με τη χρήση καινοτόμων σκευασμάτων τα οποία πλέον προσφέρουν εξατομίκευση της θεραπείας, επιτρέποντας στους θεράποντες να αποφεύγουν τόσο την υπό- όσο και την υπέρ-θεραπεία των ασθενών τους, ενώ έχουν θεαματικά αποτελέσματα και μεγαλύτερη ασφάλεια για κάθε ασθενή».

Κλείνοντας, ο κ. Ιωάννης Δατσέρης, σχολίασε τις δυσκολίες πρόσβασης των ασθενών στην θεραπεία τους, όπως παρατηρούνται στο ελληνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και ανέφερε σχετικά: «Οι ασθενείς χρειάζονται κατά κανόνα επαναλαμβανόμενες ενέσεις, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Δυστυχώς στην Ελλάδα του σήμερα, οι ασθενείς τους οποίους θέλουμε να βοηθήσουμε περνάνε έναν γολγοθά προκειμένου να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία. Καλούμε τους αρμόδιους να λάβουν τα απαραίτητα μέσα, ώστε οι Έλληνες ασθενείς να εξασφαλίζουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, ώστε να βελτιώνουν την υγεία τους και την καθημερινότητά τους».
    Στην κορυφή

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΌΡΑΣΗΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
12/10/2021




Σύμφωνα με το International Agency for the Prevention of Blindness (1), σχεδόν κάθε άνθρωπος στον πλανήτη, θα αντιμετωπίσει, κάποια στιγμή στη ζωή του, πρόβλημα υγείας με τα μάτια του, ενώ περισσότεροι από 1 δις άνθρωποι παγκοσμίως, δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας για τα μάτια.
Με αυτό κατά νου, την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης μάς προσφέρει μια ιδανική ευκαιρία για να αγαπήσουμε τα μάτια μας! Παρόλο που οι περιορισμοί της πανδημίας δυσκολεύουν την άνετη και επιμελή φροντίδα των ματιών μας, υπάρχουν αρκετές ενέργειες που μπορούν να προστατεύσουν και να φροντίσουν την όραση μας.
Στην BAUSCH Health Hellas, με ιστορία 168 χρόνων καινοτομίας στην οφθαλμολογία, μέσω της Bausch + Lomb, παροτρύνουμε τον κόσμο να προσφέρει στα μάτια του την αγάπη και φροντίδα που τους αξίζει, με την υπόσχεση να κάνουν όλοι έναν οφθαλμολογικό έλεγχο, μόλις μπορέσουν.
Ορισμένες βασικές, χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα της υγείας των ματιών μας:
• Κάντε τακτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους, ειδικά αν είστε άνω των 40 ετών
• Συνεχίστε με συνέπεια τη θεραπεία σας, σε περίπτωση υπάρχουσας πάθησης των
ματιών σας
• Φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου, όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους
• Φορέστε προστατευτικά γυαλιά, όταν αθλείστε ή εκτελείτε επικίνδυνες εργασίες
• Κόψτε το κάπνισμα
• Διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή, σε συνδυασμό με τακτική άσκηση
• Διαχειριστείτε τον διαβήτη σας (γλυκόζη αίματος, αρτηριακή
πίεση και επίπεδα χοληστερόλης)
Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης 2021, ας υποσχεθούμε στον εαυτό μας ότι θα αγαπήσουμε τα μάτια μας! #LoveYourEyes


    Στην κορυφή