ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015


Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (Τρίτη 29/9/2015) έχει σαν κεντρικό μήνυμα «Γνωρίζουμε πόσο υγιεινό για την καρδιά μας είναι το περιβάλλον μας;». Η επιλογή αυτού του ερωτήματος, ως θέμα, αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε αυτοί να αρπάξουν την ευκαιρία και να κάνουν υγιεινές για την καρδιά τους επιλογές στους χώρους που ζουν αλλά και εργάζονται. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να μειώσουν εντυπωσιακά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο των ιδίων, των οικογενειών τους και όλων αυτών που ζουν γύρω τους.

Η “επιδημία” όμως των καρδιαγγειακών νοσημάτων με κύριες εκδηλώσεις το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο αφαιρούν πρόωρα ζωές, αποτελώντας πρωταρχική αιτία θανάτου και αναπηρίας στη χώρα μας, επισημαίνουν οι ειδικοί του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας και προσθέτουν πως «Η επιδημία αυτή θα λάβει διαστάσεις πανδημίας αν δεν υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για τους παράγοντες κινδύνου, όπως:

Υπέρταση, Υψηλή Χοληστερόλη,

Αυξημένο Σάκχαρο, Κακή Διατροφή,

Κάπνισμα, Παχυσαρκία, Έλλειψη Άσκησης.

Από τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας για τη χώρα μας, προκύπτει αυξημένη επίπτωση της υπέρτασης, της υπερχοληστερολαιμίας, του σακχαρώδους διαβήτη, αλλά και έλλειψη τακτικού ελέγχου του καρδιακού ρυθμού με αποτέλεσμα να μην εντοπίζεται η ύπαρξη αρρυθμιών και ειδικά κολπικής μαρμαρυγής, που αποτελεί συνήθη αίτια εγκεφαλικού επεισοδίου. Παρατηρούνται επίσης υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, απουσία φυσικής άσκησης και ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό καπνιστών. Παράμετροι επικίνδυνοι για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων».

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, θα συνεχιστεί και φέτος το πρόγραμμα του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. “Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου”. Συγκεκριμένα στις:

1, 2, 3 Οκτωβρίου 2015, στην Αθήνα, στην Αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα,

από 09:00 έως 17:00 γιατροί του Ιδρύματος θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ΔΩΡΕΑΝ, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.

    Στην κορυφή