ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
22/06/2017

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη από το 2004. Μέχρι σήμερα 14 χώρες έχουν αναλάβει από τον Π.Ο.Υ. την ευθύνη της διοργάνωσης του εορτασμού της και φέτος διοργανώτρια χώρα ήταν το Βιετνάμ. Μετά από αίτημα του Υπουργείου Υγείας στον Π.Ο.Υ. η χώρα μας έχει την τιμή και τη χαρά να αναλάβει τη διοργάνωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) είναι ο αρμόδιος για την προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών και την εξεύρεση και διατήρηση των αποθεμάτων αίματος στη χώρα μας ώστε να εξασφαλίζεται αυτάρκεια αλλά και ασφάλεια των μεταγγίσεων.

Αντιπροσωπεία του Ε.ΚΕ.Α. παρευρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 2017 στο Ανόι, Βιετνάμ, και σε ειδική τελετή η Πρόεδρος του φορέα παρέλαβε τη σημαία για τη διοργάνωση του 2018 στην Ελλάδα.

Η ανάληψη της διοργάνωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018 αποτελεί τιμή για τη χώρα μας και μια λαμπρή ευκαιρία για τη διεθνή προβολή της ιστορίας, του πολιτισμού και της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς της. Επίσης, η διοργάνωση εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια όλου του έτους, που θα κορυφωθούν στις 14 Ιούνη, θα πολλαπλασιάσει το μήνυμα για την εθελοντική αιμοδοσία και θα συνδράμει αποφασιστικά στη σταθερή προσπάθεια για τη μεταστροφή του αιμοδοτικού πληθυσμού σε 100% συστηματικούς εθελοντές.

Η χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση και τη λιτότητα που βιώνει επί 7 συνεχή έτη, έχει σταθερή αύξηση του αριθμού εθελοντών αιμοδοτών και είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. η πρώτη χώρα διεθνώς σε αριθμό αιμοδοτών ανά πληθυσμό, παρότι συμπεριλαμβάνεται ακόμα σημαντικός αριθμός δοτών αντικατάστασης (συγγενικό περιβάλλον ασθενών).

· Να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι η εθελοντική αιμοδοσία είναι πολιτισμός και αλληλεγγύη

· Να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι στην κρίση απαντάμε με αλληλεγγύη
    Στην κορυφή