ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
23/05/2016

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π.Ο.Υ.), τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Την ημέρα αυτή τιμάται, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή : 10 λεπτά από το χρόνο του και 400mlαίμα από τα 5 λίτρα που έχει.

Η 14Η Ιουνίου είναι η ημερομηνία γέννησης του γιατρού Καρλ Λαντστάινερ, πατέρα πρακτικά της αιμοδοσίας, που το 1900 ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και αργότερα το Ρέζους.

Φέτος το κεντρικό μήνυμα του εορτασμού είναι «Το αίμα μας ενώνει όλους /Bloodconnectusall», μήνυμα που προβάλλει την αλυσίδα αλληλεγγύης εθελοντής αιμοδότης – αίμα – ασθενής.

Στη χώρα μας μόνο το 52% του συλλεγομένου αίματος προέρχεται από εθελοντική αιμοδοσία, ενώ το 48% προέρχεται από δότες του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών. Αντίθετα, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπη το αίμα προέρχεται κατά 95-100% από εθελοντές αιμοδότες. Επίσης, η Ελλάδα έχει πολύ ισχνή δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού και μικρό αριθμό εθελοντών δοτών οργάνων.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), ως αρμόδιος εθνικός φορέας για την προσέλκυση και διατήρηση εθελοντών αιμοδοτών και την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων αίματος, οργανώνει Καμπάνια με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την εθελοντική αιμοδοσία.

Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία, είναι μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης. Είναι καιρός και στη χώρα μας να αλλάξουμε την εικόνα, με συνεχή και συστηματική ενημέρωση που θα νικήσει την άγνοια, την αδιαφορία και το φόβο και θα μας εξασφαλίσει επάρκεια αίματος.
Στις 14 Ιούνη το Ε.ΚΕ.Α. διοργανώνει Ημερίδα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, στην αίθουσα Νέοι Φούρνοι στον Πολυχώρο Τεχνόπολις στο Γκάζι ώρα 18.00 – 20.30. Στην Ημερίδα θα υπάρχει panelμε συμμετοχή εθελοντών αιμοδοτών, γιατρών, πασχόντων και εκπαιδευτικών τονίζοντας το ρόλο όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα του εθελοντισμού στην αιμοδοσία.

Θα ακολουθήσει Συναυλία – Μουσικός Μαραθώνιος στις 21.00 με τη συμμετοχή μουσικών σχημάτων.

Την πρόσκληση και το πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να βρείτε στο link: ekea.gr
    Στην κορυφή

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ



ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
01/06/2017

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π.Ο.Υ.), τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Την ημέρα αυτή τιμάται, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή : λίγο από το χρόνο του και 400ml αίμα από τα 5 λίτρα που έχει.

Φέτος το κεντρικό μήνυμα του εορτασμού είναι «Δώσε αίμα. Δώσε τώρα. Δίνε συχνά», μήνυμα που προβάλλει την ανάγκη για αίμα όχι μόνο σε περίοδο κρίσης αλλά συστηματικά.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), αρμόδιος φορέας για την προσέλκυση και διατήρηση εθελοντών αιμοδοτών και την εξασφάλιση επαρκών εθνικών αποθεμάτων αίματος, οργανώνει ανοιχτή καμπάνια με ποικίλες δράσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

Η έναρξη του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας θα γίνει το Σάββατο, 10 Ιουνίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με Διαδραστική συζήτηση με θέμα ‘Το βήμα στον Αιμοδότη’ και Έκθεση Art & Design από σπουδαστές των ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 19:00-21:10 και θα περιλαμβάνει πάνελ από γιατρούς και εκπροσώπους συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών, που θα συντονίζει ο δημοσιογράφος κος Νίκος Αγγελίδης. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανοιχτή συζήτηση με τους εκπροσώπους του εθελοντικού κινήματος αιμοδοτών ώστε να παρακινήσουμε την μεταστροφή του αιμοδοτικού πληθυσμού σε 100% συστηματικούς εθελοντές αιμοδότες.

Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία στις 21.30 με τη συμμετοχή των εξής καλλιτεχνικών σχημάτων:

• Λουδοβίκος των ΑΝΩΓΕΙΩΝ

• Zekiye Yurekli "Ala Turka Ala Greka"

• Xρίστος Τζιφάκις - Κιθάρα flamenco

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν 13 και 14 Ιουνίου με Αιμοδοσία και Δρώμενα στην Πλατεία Συντάγματος και θα κλείσουν με Συναυλία κλασικής μουσικής στις 15 Ιουνίου στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας σε συνεργασία με τον δήμο Πεντέλης.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
    Στην κορυφή

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ



ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
07/06/2018

Κεντρική εορταστική εκδήλωση τιμής στον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη, πραγματοποιείται την Πέμπτη 14 Ιουνίου στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσιο της ελληνικής διοργάνωσης του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018.

Στο πλαίσιο της ανάληψης της παγκόσμιας εμβέλειας διοργάνωσης, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και άλλους φορείς, διοργάνωσε ανοιχτή καμπάνια με ποικίλες δράσεις σε όλη την Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε την 1η Μάρτη (Ημέρα μηδενικών Διακρίσεων του ΟΗΕ) και κορυφώνεται στις 14 Ιούνη 2018, με την συμμετοχή αντιπροσωπειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και εκπροσώπων από τα κέντρα αίματος της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.

Το πρόγραμμα της Πέμπτης 14 Ιουνίου περιλαμβάνει:

3μμ: Αίθουσα 3, Ζάππειο Μέγαρο

Έναρξη εικαστικών εκθέσεων (διάρκεια έως τις 20 Ιουνίου)

α. Έκθεση έργων που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, για τη φιλοτέχνηση σημαίας για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

β. Εικαστική έκθεση Φοιτητών Εργαστηρίου «Εικαστικές Εφαρμογές», Τμ. Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών, Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. (Μία προσπάθεια να μεταδοθεί οπτικά το μήνυμα της πανανθρώπινης αξίας της προσφοράς, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στο δώρο της ζωής).

γ. Έκθεση «Δρόμοι Επιβίωσης» του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων σε συνεργασία με την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας. (Φωτογραφικές καταγραφές έμπειρων και καταξιωμένων φωτορεπόρτερ, του αναγκαστικού ταξιδιού των προσφύγων στον δρόμο της επιβίωσης).

4.30μμ: Αίθουσα 4, Ζάππειο Μέγαρο

Στρογγυλό Τραπέζι- Workshop με θέμα: «Τα φώτα στον Αιμοδότη»

"Being there for someone else" during hard times: the example of blood donors. Dr G. Koulierakis

“Donors as Citizens”. Giovanni Garozzo - Direttore UOCC Immunoematologia e Medicina Trasfusionale - Ragusa

“Donation as a cultural expression of civic maturity and social solidarity”. G. Rigoldi (Milano, Italy)

“Significance of blood donors for safer blood”. K. Aranko, Executive Director - European Blood Alliance

6.30μμ: Εξωτερικός Χώρος, Ζάππειο Μέγαρο

Υποδοχή Σκυταλοδρομίας που έλαβε χώρα σε 12 πόλης της Ελλάδας, με τη συμμετοχή Ολυμπιονικών, Παραολυμπιονικών, Εθελοντών Αιμοδοτών και μαθητών.

7.30μμ: Αίθουσα 4, Ζάππειο Μέγαρο.

Κεντρική Εκδήλωση -Ομιλίες, Βραβεύσεις Αιμοδοτών, τελετή παράδοσης της Σημαίας της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018 σε εκπροσώπους της χώρας που αναλαμβάνει τη διοργάνωση του 2019 (Ρουάντα).

Προβολές βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντη Αιμοδότη 2018 και Ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΡΤ, για το πρόγραμμα «Graffiti για την εθελοντική Αιμοδοσία στους τοίχους της Αθήνας», που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, 6 Δήμων της Αττικής (Χαλάνδρι, Ν. Ιωνία, Ζωγράφου, Αγ. Δημήτρη, Καλλιθέα, Νίκαια) και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

9μμ: Εξωτερικός Χώρος Ζαππείου

Μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ. και τους καλλιτέχνες, ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ, HAIG YAZDJIAN και STRING DEMONS. Με τη μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού.

H συναυλία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά από την ΕΡΤ.

Η είσοδος είναι δωρεάν.
    Στην κορυφή