ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER


Ο αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων που χρήζουν φροντίδας αναμένεται να αυξηθεί σε 277 εκατομμύρια μέχρι το 2050. Οι μισοί από αυτούς θα είναι ασθενείς με Νόσο Alzheimer ή κάποιο άλλο τύπο άνοιας.

Η αναφορά της Παγκόσμιας Εταιρείας Νόσου Alzheimer που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα 20/9/2013 στο Λονδίνο από την Alzheimer’s Disease International (ADI) εξετάζει τις τελευταίες παγκόσμιες και ανά περιοχή τάσεις στη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων με άνοια και παρέχει μια ανάλυση των συστημάτων μακροχρόνιας φροντίδας σε όλο τον κόσμο.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γηράσκει, το παραδοσιακό σύστημα “άτυπης” φροντίδας από την οικογένεια, τους φίλους και την κοινότητα δεν θα είναι πλέον βιώσιμο. Στοιχεία από την παγκόσμια έκθεση για το 2013 προβλέπουν ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων που χρήζουν φροντίδας θα αυξηθεί από 101 εκατομμύρια (στοιχεία του 2010) σε 277 εκατομμύρια το 2050, μια περίπου τριπλάσια αύξηση. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς ζουν με τη Νόσο Alzheimer ή κάποια άλλη μορφή άνοιας, γεγονός που υποδεικνύει μια γρήγορα αυξανόμενη παγκόσμια κρίση στην Υγεία.

Στην Ελλάδα οι περιθάλποντες των 200.000 ασθενών χρειάζονται εκπαίδευση και στήριξη έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στις οικογένειες, όπου η άνοια χτύπησε την πόρτα τους.

Η παγκόσμια αναφορά παρέχει μια κατανοητή «ματιά» στην επίδραση που έχει στην κοινωνία η Νόσος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε φέτος στην επίδραση που έχει η Νόσος Alzheimer και άλλα είδη άνοιας στους περιθάλποντες των ασθενών. Η έκθεση συμπεραίνει ότι υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη βοήθεια με σκοπό την ελάφρυνση του φορτίου που έχει να αντιμετωπίσει το μεμονωμένο άτομο-περιθάλπων, καθώς και η υποδομή περίθαλψης παγκοσμίως.

Ο καθηγητής Martin Prince, κύριος συγγραφέας της αναφοράς, σχολιάζει: «Τα άτομα με άνοια έχουν εξειδικευμένες ανάγκες φροντίδας. Σε σύγκριση με άλλους λήπτες μακροχρόνιας φροντίδας χρειάζονται περισσότερη προσωπική φροντίδα, περισσότερες ώρες φροντίδας και περισσότερη επίβλεψη. Όλα τα παραπάνω συνδέονται με μεγαλύτερη προσπάθεια από την πλευρά του περιθάλποντα και υψηλότερα κόστη. Η ανάγκη για φροντίδα ξεκινά από την αρχή της πορείας της Νόσου και όσο περνάει ο καιρός μεγαλώνει συνεχώς, απαιτώντας εκ των προτέρων προγραμματισμό, έλεγχο και συντονισμό. Γι’ αυτό, η Άνοια πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Δημόσιας Υγείας και χρειάζεται να υπάρχει επαρκής προγραμματισμός ώστε τα άτομα με άνοια να μπορέσουν να ζήσουν καλά».

Η ADI καλεί όλες τις κυβερνήσεις να θέσουν την Άνοια ως προτεραιότητα εφαρμόζοντας Εθνικά Στρατηγικά Σχέδια για την Άνοια για να εξασφαλίσουν ότι τα εθνικά συστήματα ιατροκοινωνικής φροντίδας είναι κατάλληλα δομημένα και χρηματοδοτημένα ώστε να παρέχουν μακροχρόνια φροντίδα υψηλής ποιότητας στους ανθρώπους καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της Άνοιας.

Ο Marc Wortmann, διευθυντής της Alzheimer’s Disease International είπε: «Είναι ανάγκη να εκτιμήσουμε την αξία όσων παρέχουν φροντίδα πρώτης γραμμής στους ασθενείς με άνοια. Αυτό περιλαμβάνει οικογενειακούς περιθάλποντες με ή χωρίς πληρωμή, οι οποίοι έχουν πολλά κοινά. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναγνωρίσουν τον ρόλο των περιθαλπόντων και να διασφαλίσουν την εφαρμογή πολιτικών με σκοπό την υποστήριξή τους».

Η αναφορά τονίζει ότι η παρούσα χρηματοδότηση στην έρευνα και την εξέλιξη στον τομέα της Άνοιας (σχετικά με την πρόληψη, φροντίδα και τη θεραπεία) αποτελεί σήμερα μια τάξη μεγέθους μικρότερη απ’ όση θα έπρεπε να είναι αναλογιζόμενοι του φορτίου και του κόστους αυτής της ασθένειας. Εναπόκειται στις κυβερνήσεις και τους χορηγούς ερευνών παγκοσμίως να μεταμορφώσουν το σύστημα προτεραιοτήτων τους, διασφαλίζοντας τουλάχιστον μια δεκαπλάσια αύξηση των παρόντων επιπέδων των χρηματοδοτήσεων.

Σχετικά με την Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer (Alz2heimer’s Disease International)

Η Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer (ADI) αποτελεί ομοσπονδία με μέλη 78 εταιρείες και έχει επίσημες σχέσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το όραμα της ADI είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με άνοια καθώς και των οικογενειών τους σε όλο τον κόσμο. Η ADI πιστεύει πως το κλειδί για να κερδίσουμε τον πόλεμο απέναντι στην άνοια βρίσκεται σε ένα μοναδικό συνδυασμό παγκοσμίων λύσεων και τοπικής γνώσης. Έτσι, η ADI εργάζεται τοπικά, ενδυναμώνοντας τις εταιρείες Alzheimer ανά τον κόσμο, ώστε να προσφέρουν φροντίδα και στήριξη στους ανθρώπους με άνοια και τους περιθάλποντές τους, ενώ ταυτόχρονα εργάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να επικεντρώσει την προσοχή στην άνοια και να ενθαρρύνει τις αλλαγές στις πολιτικές των κυβερνήσεων.


    Στην κορυφή