Ουρογραφία - πυελογραφία


Τι είναι η ουρογραφία;

Η ουρογραφία είναι μία εξέταση με ακτίνες Χ η οποία χρησιμεύει στην εξέταση των νεφρών και των σωλήνων που στραγγίζουν τα νεφρά (ουρητήρες).

Μια χρωστική ουσία χρησιμοποιείται για να εμφανιστούν οποιεσδήποτε διαφορές μεταξύ των νεφρών ή άλλες ανωμαλίες. Η εξέταση αυτή μπορεί επίσης να δείξει το μέγεθος και το σχήμα της ουροδόχου κύστης. Συχνά ονομάζεται ενδοβλέφιο ουρόγραμμα ή IVU.


Πότε χρησιμοποιείται η IVU;

Η IVU είναι η πιο συχνή εξέταση νεφρών με ακτίνες Χ και χρησιμοποιείται για να εξεταστούν διάφορα προβλήματα όπως:
• Πόνος στα νεφρά
• Υποψία για πέτρα στα νεφρά
• Αίμα στην ουρήθρα
• Υποψία απόφραξης
• Υποψία ανωμαλιών (κληρονομικότητας)


Πως γίνεται η εξέταση ΙVU;

Μπορεί να ζητηθεί στον ασθενή να λάβει ένα ήπιο καθαρτικό πριν την εξέταση για να αδειάσει το έντερο, αφού ένα γεμάτο έντερο μπορεί να επισκιάσει τις ακτίνες Χ.

Ο ασθενής ξαπλώνει στο ειδικό κρεβάτι που γίνονται οι ακτίνες Χ. Αφού παρθούν οι αρχικές ακτινογραφίες από την περιοχή των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, μία χρωστική ουσία εισάγεται μέσω ενδοφλέβιας ένεσης στο πίσω μέρος του χεριού ή του βραχίονα.
Η χρωστική ουσία περνά από την κυκλοφορία του αίματος στα νεφρά, γεμίζει το σύστημα συλλογής στα νεφρά και μετά προχωράει από τον κεντρικό σωλήνα στην ουροδόχο κύστη (ουρητήρα).

Τότε περισσότερες ακτινογραφίες λαμβάνονται για την παρακολούθηση της κίνησης της χρωστικής ουσίας – συνήθως μετά από 5 λεπτά, μετά από 20 λεπτά και μία τελική εικόνα ,αφού αδειάσει η ουροδόχος κύστη.

Σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο εμπόδιο, μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν περισσότερες ακτινογραφίες για να υπάρχει μια πιο ακριβής εικόνα. Συνήθως χρησιμοποιείται μια συσκευή συμπίεσης στην κάτω κοιλιακή χώρα (μια ανώδυνη διαδικασία) και βοηθάει στο να ληφθούν καλύτερης ποιότητας εικόνες των νεφρών.

Η παλίνδρομη ουρογραφία είναι μία ακόμα εξέταση του ουροποιητικού συστήματος με ακτίνες Χ. Συνήθως γίνεται σαν μέρος κάποιας Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ουρογραφίατηλεσκοπικής εξέτασης της ουροδόχου κύστης (κυστεοσκόπηση) και πραγματοποιείται με γενική αναισθησία.
Ένας μικρός σωλήνας ή καθετήρας τοποθετείται στη δίοδο προς τα νεφρά. Τότε, η χρωστική ουσία φεύγει κατευθείαν διαμέσου αυτού του σωλήνα για να σκιαγραφήσει τα κανάλια στο εσωτερικό των νεφρών και του ουρητήρα.


Είναι επικίνδυνη η εξέταση IVU;

Υπάρχει ένα μικρό ρίσκο, κάποιος ασθενής να είναι αλλεργικός στο ιώδιο της βαφής.
Οι άνθρωποι με αλλεργίες, αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα θα πρέπει να εξεταστούν πρώτα ή να τους δοθεί μια μικρή δόση κορτικοστεροειδούς για την καταστολή των αλλεργικών αντιδράσεων.

Οι διαβητικοί που κάνουν χρήση μετμορφίνης, θα πρέπει να σταματήσουν τη λήψη του φαρμάκου 48 ώρες πριν την εξέταση.
Δεν συνιστάται στις έγκυες γυναίκες να κάνουν την εξέταση, παρά μόνο αν τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων για το αγέννητο έμβρυο.
Αν κάποιος πάσχει από σοβαρή ασθένεια του ήπατος, της καρδίας ή του νεφρού θα του δοθούν ειδικές οδηγίες πριν την εξέταση.
Το ρίσκο κάποιας παρενέργειας από τις ακτίνες Χ είναι πολύ μικρός. Οι ακτίνες Χ νέας τεχνολογίας είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε οι εικόνες που λαμβάνονται να είναι υψηλής ποιότητας χρησιμοποιώντας χαμηλής δόσης ραδιενέργεια.




Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή