Όταν οι γονείς λείπουν καθημερινά πολλές ώρες από το σπίτι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του παιδιού;


Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας και οι δύο γονείς συχνά απουσιάζουν αρκετές ώρες από το σπίτι λόγω επαγγελματικών ενασχολήσεων. Πράγματι, και ο πατέρας και η μητέρα σήμερα εργάζονται και επιστρέφουν αργά στο σπίτι μη έχοντας αρκετό χρόνο να επικοινωνήσουν, όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με τα παιδιά τους. Αυτό που είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν οι γονείς όμως, είναι ότι δεν έχει τόσο σημασία η ποσότητα του χρόνου που αφιερώνουν στα παιδιά όσο η ποιότητα που τον χαρακτηρίζει.

Πράγματι, ένας γονιός μπορεί απλά να είναι παρών στο σπίτι αλλά στην ουσία να μην επικοινωνεί ουσιαστικά με το παιδί. Για παράδειγμα, ένας πατέρας που περνάει ατέλειωτο χρόνο παρακολουθώντας τηλεόραση ή διαβάζοντας εφημερίδα φαίνεται να μην αφιερώνει ουσιαστικό χρόνο στην οικογένεια. Ένα παιδί δεν αποκτάει προβλήματα επειδή οι γονείς δεν είναι συνέχεια κοντά του, αλλά επειδή δεν επικοινωνεί ουσιαστικά με τους γονείς. Επιπλέον, σημαντική είναι και η ταύτιση του παιδιού με τον ομόφυλο γονιό, δηλαδή η ταύτιση του γιου με τον πατέρα και της κόρης με τη μητέρα. Το σημαντικό θέμα σε όλα τα παραπάνω δεν είναι η ποσότητα του χρόνου αλλά η θέληση των γονιών να συμβάλλουν θετικά και ουσιαστικά στην ανάπτυξη και ψυχική ωρίμανση του παιδιού τους.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας



    Στην κορυφή