Οστεοαρθρίτιδα και Βιταμίνη D. Περίεργα και απρόσμενα αποτελέσματα


Ολοι γνωρίζουμε ότι η Οστεοαρθρίτιδα, ιδιαίτερα των γονάτων, είναι μια από τις πιο συνηθισμένες νόσους του ανθρώπου, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή και κοινωνικο-οικονομική κατάσταση του ασθενούς.

Είναι ακόμη γνωστό ότι η παχυσαρκία αυξάνει στο πολλαπλάσιο τον επιπολασμό της Οστεοαρθρίτιδας των γονάτων και ότι ακόμη και η απώλεια 10 κιλων μπορεί να μειώσει εντυπωσιακά τον χρόνιο πόνο και την δυσκαμψία των στηρικτικών αρθρώσεων που έχουν προσβληθεί από Οστεοαρθρίτιδα.

Η βιταμίνη D μέχρι σήμερα δεν είχε συνδεθεί με την Οστεοαρθρίτιδα. H παχυσαρκία όμως είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα της δραστικής βιταμίνης D στο αίμα διότι η τελευταία όντας λιποδιαλυτή προτιμά να αθροίζεται στα λιποκύτταρα του σώματος. Οσα περισσότερα λιποκύτταρα στο σώμα, δηλαδή όση μεγαλύτερη παχυσαρκία, τόσο λιγότερη δραστική βιταμίνη D στο αίμα. Επομένως η παχυσαρκία προκαλεί σημαντική υποβιταμίνωση D με όλες τις δυσάρεστες επιπτώσεις.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλώριδας, αφού μελέτησαν τα στοιχεία από 256 μεσήλικα και ηλικιωμένα άτομα που έπασχαν από Οστεοαρθρίτιδα των γονάτων, διαπίστωσαν για μια ακόμη φορά ότι οι μισοί από αυτούς που ήταν παχύσαρκοι παρουσίαζαν υποβιταμίνωση D. Αντίθετα μόνο το ¼ από τους μη παχυσάρκους παρουσίαζε υποβιταμίνωση D.

Το περίεργο όμως εύρημα ήταν ότι όσοι είχαν υποβιταμίνωση D, ανεξάρτητα εάν ήταν παχύσαρκοι ή όχι, παρουσίαζαν στατιστικά μεγαλύτερη δυσκαμψία και πόνο στα γόνατα από αυτούς που η βιταμίνη D στο αίμα τους ήταν φυσιολογική.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το εύρημα αυτό δεν ερμηνεύεται εύκολα, αλλά εάν επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες, τότε θα ήταν πολύ εύκολο να βοηθηθούν τα άτομα με χρόνια Οστεοαρθρίτιδα των γονάτων εάν τους χορηγείται τόση βιταμίνη D από το στόμα ώστε τα επίπεδα στο αίμα τους να κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πιστεύω ότι την βιταμίνη D, εάν πράγματι έχει αυτή τη δράση, είναι πολύ πιο εύκολο να πεισθεί η παχύσαρκη ασθενής να την πάρει, παρά να αδυνατίσει!


Βιβλιογραφία = Glover TL, Goodin BR, King CD, Sibille KT, Herbert MS, Sotolongo AS, Cruz-Almeida Y, Bartley EJ, Bulls HW, Horgas AL, Redden DT,Riley JL 3rd, Staud R, Fessler BJ, Bradley LA, Fillingim RB.

A Cross-Sectional Examination of Vitamin D, Obesity, and Measures of Pain and Function in Middle-Aged and Older Adults with Knee Osteoarthritis. Clin J Pain. 2015 Jan 7. [Epub ahead of print]


Δρ Αχιλλέας Ε. Γεωργιάδης
Ρευματολόγος
www.myoskeletiko.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή