Οσφυαλγία και μεταβολές του καιρού! Συνδυάζονται ή όχι;


H άποψη ότι οι διάφοροι πόνοι των μυών και των αρθρώσεων εξαρτώνται από τις καιρικές μεταβολές είναι αποδεκτή από το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών και από ένα μικρότερο αλλά σημαντικό ποσοστό των γιατρών.

Η ερμηνεία του φαινομένου, παρόλο που έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, δεν έχει ακόμη βρεθεί. Πολλοί αμφισβητούν ακόμη και το γεγονός. Συνεχίζουν όμως να κάνουν μελέτες πιστεύοντας ότι η συσχέτιση αυτή δεν υπάρχει και απλώς η ευμεταβλητότητα των καιρικών φαινομένων, πολλές φορές συμπίπτει με την ευμεταβλητότητα των ψυχικών καταστάσεων των ατόμων που πάσχουν από χρόνιο πόνο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σύνδεϋ στην Αυστραλία και το George Institute for Global Health, έκαναν μια διασταυρούμενη μελέτη που περιέλαβε 981 άτομα που έπασχαν από χρόνια οσφυαλγία και προσπάθησαν να συνδέσουν τα επεισόδια της οξείας οσφυαλγίας που παρουσίαζαν με τις μετεωρολογικές συνθήκες που αφορούσαν την βροχή, την υγρασία και την ατμοσφαιρική πίεση, την θερμοκρασία και πολλές άλλες.
Η μελέτη διήρκεσε από το 2009 έως το 2013.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ήταν ο μόνος παράγοντας που αύξανε στατιστικά την πιθανότητα να κάνει κάποιος επεισόδιο οξείας οσφυαλγίας.

Η μελέτη αυτή απέδειξε αφ’ενός ότι δεν είναι σωστή η άποψη, ότι η υγρασία και η βροχή προκαλούν πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς και αφ’ ετέρου ότι η άνοδος της θερμοκρασίας περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσει αύξηση των μυοσκελετικών πόνων.

Απέδειξε δηλαδή τα τελείως αντίθετα από αυτά που πιστεύει ο λαός, ο οποίος διαμαρτύρεται ότι πονά περισσότερο τον χειμώνα και λιγότερο το καλοκαίρι.

Δυστυχώς φαίνεται, όπως είπε κάποτε και κάποιος όχι τόσο γνωστός, οι πεποιθήσεις δεν αλλάζουν τα γεγονότα.Τα γεγονότα, αν κάποιος είναι λογικός, θα έπρεπε να αλλάζουν τις πεποιθήσεις.

Δρ Αχιλλέας Ε. Γεωργιάδης
Ρευματολόγος

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή