Όψεις Πορσελάνης: Η μαγεία της δημιουργίας


Αν όταν αντικρίζετε ένα υπέροχο χαμόγελο, η πρώτη σας σκέψη είναι ότι πρόκειται για ένα ακόμα δημιούργημα της φύσης, ίσως είναι η στιγμή να αναθεωρήσετε. Στις μέρες μας το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για το δημιούργημα ενός ταλαντούχου και κατηρτισμένου οδοντιάτρου που χρησιμοποίησε όψεις πορσελάνης. Οι όψεις πορσελάνης είναι πολύ λεπτές κατασκευές από ειδικό κεραμικό υλικό (χωρίς τη χρήση μετάλλου), σαν προσόψεις, που συγκολλούνται μόνιμα πάνω σε κάθε δόντι ξεχωριστά. Η πορσελάνη από την οποία κατασκευάζονται οι όψεις μπορεί να μιμηθεί οπτικά την επιφάνεια των αληθινών δοντιών με διαφάνειες και ανάγλυφα χαρακτηριστικά απολύτως όμοια με της φυσικής οδοντοφυΐας. Οι όψεις πορσελάνης στα χέρια του ειδικευμένου γιατρού είναι το κλειδί για ένα υπέροχο χαμόγελο που - ανάλογα με τις απαιτήσεις - μπορεί να είναι απίστευτα φυσικό ώστε να μην καταλαβαίνει κανείς την παρέμβαση ή να φτάσει ακόμα και στην αψεγάδιαστη τελειότητα του λεγόμενου Hollywood Smile.

Ενδείξεις

Οι όψεις πορσελάνης ενδείκνυνται για πολλά αισθητικά προβλήματα στην πρόσθια περιοχή του στόματος όπως:

- Δόντια με κενά μεταξύ τους

- Δόντια που είναι ελαφρώς στραβά –είτε πρόκειται για ένα μεμονωμένο δόντι ή περισσότερα-

- Δόντια που έχουν φθαρεί με το πέρασμα του χρόνου και φαίνονται λεπτά και «φαγωμένα», χαμόγελα που η φθορά του χρόνου είναι εμφανής.

- Μπροστινά δόντια που έχουν πολλά και εκτεταμένα σφραγίσματα

- Δόντια που παρουσιάζουν δυσχρωμίες είτε πρόκειται για ένα μεμονωμένο δόντι ή περισσότερα. Σκουρόχρωμα δόντια που δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στη λεύκανση. Δόντια μαυρισμένα από χρήση φαρμάκων (τετρακυκλίνες) ή έπειτα από ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).

- Δόντια που έχουν υποστεί κάταγμα σε μικρή έκταση

- Χαμόγελο που έχει χάσει τη λάμψη του με την πάροδο των ετών, με αντιαισθητικά μεσοδόντια τρίγωνα.


Διαδικασία

Στο πρώτο ραντεβού γίνεται η λήψη ιστορικού του ενδιαφερομένου, η κλινική εξέταση και η λήψη αποτυπωμάτων για τη μελέτη του περιστατικού. Αξιολογούνται τυχόν αντενδείξεις όπως είναι οι έντονες διαταραχές στη σύγκλειση, πολύ στραβά δόντια που χρειάζονται ορθοδοντική θεραπεία, έντονα κατεστραμμένα ή δόντια στα οποία έχουν τοποθετηθεί στεφάνες παλιότερα.

Πρέπει να διευθετηθούν πλήρως όλα τα οδοντιατρικά προβλήματα πριν την επίλυση των αισθητικού ζητήματος. Θεραπεία ουλίτιδας, περιοδοντίτιδας και σφραγίσματα προηγούνται αυστηρά. Αν χρειαστεί λεύκανση, πρέπει να γίνει πριν την κατασκευή των όψεων.

Σε περιπτώσεις που αφορούν πολλά μπροστινά δόντια, ο οδοντίατρος αφού κατανοήσει πλήρως τις αισθητικές απαιτήσεις του ασθενή και αξιολογήσει τις τυχόν λειτουργικές ιδιαιτερότητες του περιστατικού, παρουσιάζει στον ενδιαφερόμενο το αναμενόμενο αποτέλεσμα σε ένα τρισδιάστατο κέρινο πρόπλασμα, το οποίο θα είναι και ο οδηγός για την τελείωση του περιστατικού.

Στο επόμενο ραντεβού, με απλή τοπική αναισθησία, ώστε ο ασθενής να μη νιώσει την παραμικρή ενόχληση, προετοιμάζονται τα δόντια. Η προετοιμασία αυτή είναι ένα ελαφρύ τρόχισμα της μπροστινής επιφάνειας του δοντιού έτσι ώστε όταν κολληθεί η λεπτή όψη, να μη φαίνεται το δόντι αφύσικα χοντρό. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα δόντια δεν τροχίζονται καθόλου (όψεις χωρίς τρόχισμα). Στη συνέχεια, λαμβάνονται αποτυπώματα των δοντιών και στέλνονται στον ειδικευμένο οδοντοτεχνίτη για την κατασκευή των όψεων στο χρώμα που επιλέγουμε. Πριν φύγει ο ασθενής από το ιατρείο, για να μην είναι αντιληπτή οποιαδήποτε παρέμβαση, φτιάχνουμε προσωρινές ακρυλικές προσόψεις που τις φοράει ο ασθενής μέχρι να τοποθετηθούν οι μόνιμες.

Στο τρίτο ραντεβού, δοκιμάζουμε τις όψεις στο στόμα, ελέγχουμε την εφαρμογή και το αισθητικό αποτέλεσμα και γίνεται η τελική συγκόλληση.

Οι όψεις πορσελάνης παρότι είναι τόσο λεπτές, όταν συγκολληθούν στην επιφάνεια του δοντιού, γίνονται πολύ ανθεκτικές κ έχουν μέσο όρο ζωής όσο και οι συμβατικές στεφάνες. Η συγκόλληση τους είναι πολλή ισχυρή και μόνιμη και προσδίδει αντοχή στα φυσικά δόντια.

Για να διατηρηθεί για πολλά χρόνια το όμορφο αποτέλεσμα πρέπει να ακολουθείται σωστή στοματική υγιεινή και καθαρισμός των δοντιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι όψεις πορσελάνης είναι μια σχετικά γρήγορη (7 ημέρες) και ανώδυνη διαδικασία που μπορεί να έχει απίστευτα θεαματικά αποτελέσματα. Χρειάζεται όμως η προσοχή, οι γνώσεις, η εμπειρία και το αυξημένο αισθητικό κριτήριο του ειδικευμένου γιατρού καθώς και της οδοντοτεχνικής ομάδας του για να είναι επιτευχθεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Στόμα λοιπόν, υγιές. Πανέμορφο και γοητευτικό που μπορεί να μας κάνει υπερήφανους και να είναι η αιτία για να χαμογελάμε ακόμα περισσότερο..κ να κάνουμε κ τους γύρω μας να χαμογελούν.


Όλφη Ευστρατοπούλου DDS, MSc
Χειρουργός Οδοντίατρος Παν/μίου Αθηνών
Master of Science of University of Michigan, Ann Arbor, USA in Restorative and Esthetic Dentistry
http://www.thesmile.gr



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...




    Στην κορυφή