Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου


Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο. Αποτέλεσμα της υπέρμετρης αύξησης της στεφανιαίας νόσου έχει καταστεί μια πραγματική μάστιγα, στα πλαίσια της οποίας πολλοί άνθρωποι καθημερινά χάνονται.

Ο ένας στους πέντε που παθαίνει έμφραγμα, δεν προλαβαίνει να φθάσει στο Νοσοκομείο, γιατί πεθαίνει. Από τους υπολοίπους περίπου 15-20% θα πεθάνουν τις πρώτες 30 ημέρες εάν δεν αντιμετωπιστούν, ενώ περίπου 6-8% εάν λάβουν θρομβόλυση στο Νοσοκομείο θα πεθάνουν και 4-6% εάν υποβληθούν σε στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική, εφόσον διακομιστούν σε Νοσοκομείο το οποίο έχει έμπειρο ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο σημερινός τρόπος ζωής, με τους πολλούς προδιαθεσικούς παράγοντες, κάπνισμα, αυξημένη χοληστερίνη, αυξημένη πίεση, παχυσαρκία, καθιστική ζωή χωρίς άσκηση, ανταγωνιστικό τρόπο ζωής, σακχαρώδης διαβήτης, είναι τα αίτια που προκαλούν το έμφραγμα του Μυοκαρδίου.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το έμφραγμα και σε ηλικίες κάτω των 35-40 ετών και επίσης παρατηρείται και σε γυναίκες, γιατί μπήκαν στο στίβο της ζωής με τους προδιαθεσικούς παράγοντες του άνδρα που προαναφέρθηκαν. Ο κύκλος περιόδου με τα οιστρογόνα προστατεύουν από το έμφραγμα, αλλά οι πολλοί προδιαθεσικοί παράγοντες πολλές φορές ισοσκελίζουν το όφελος.

Υπάρχουν κράτη, Αμερική, Σκανδιναβικά, που έχουν μειώσει την εμφάνιση του εμφράγματος και αυτό οφείλεται στη μείωση των προδιαθεσικών παραγόντων. Στη χώρα μας βρισκόμαστε στη φάση αύξησης των προδιαθεσικών παραγόντων, αύξησης των εμφραγμάτων και των θανάτων. Χρειάζονται επομένως πιο γενναία μέτρα από την πολιτεία. Αιχμή του δόρατος πρέπει να αποτελέσει η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους και η καλύτερη ενημέρωση του κοινού, όσον αφορά τους τρόπους πρόληψης.

Η τήρηση ενός υγιεινοδιαιτητικού μοντέλου που έχει ως βάση την μεσογειακή διατροφή και ένα περισσότερο δραστήριο τρόπο ζωής μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο της συνολικής προσπάθειας για λιγότερα εμφράγματα του μυοκαρδίου.

Επίσης απαιτείται καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών μετά την εμφάνιση του εμφράγματος. Σε καλά οργανωμένα κράτη, οι ασθενείς μεταφέρονται σε καλά οργανωμένες καρδιολογικές κλινικές, όπου διενεργείται αγγειοπλαστική στο οξύ έμφραγμα του Μυοκαρδίου.

Δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχει οργανωμένη αντιμετώπιση του εμφράγματος. Τουλάχιστον στην Αττική και σε μεγάλες πόλεις, είναι δυνατόν σε οργανωμένη βάση να υπάρχουν καρδιολογικές κλινικές με έμπειρο προσωπικό στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο (π.χ. 3-4 στην Αττική). Σε αυτές θα είναι δυνατό γρήγορα και αποτελεσματικά να πραγματοποιείται επείγουσα αγγειοπλαστική στους εμφραγματίες. Έτσι η θνησιμότητα τον πρώτο μήνα μπορεί να μειωθεί 4-6%.

Με την εμφάνιση πόνου στο στήθος είναι καλό οι ασθενείς να λαμβάνουν μια ασπιρίνη και με γρήγορο τρόπο να φθάνουν στο νοοσοκομείο. Μια κίνηση που μπορεί να αποδειχτεί πραγματικά σωτήρια.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΡ. ΦΟΥΣΑΣ
Διευθυντής - Επ. Καθηγητής καρδιολογίας
Καρδιολογική Κλινική «ΤΖΑΝΕΙΟΥ»Νοσοκομείου

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή