Οι τεχνολογικές εξελίξεις στην οφθαλμολογία


Η οφθαλμολογία είναι ίσως η μοναδική ιατρική ειδικότητα που επωφελείται δραματικά από τις καταιγιστικές τεχνολογικές εξελίξεις. Έχουμε πρόοδο σε όλα τα επίπεδα διάγνωσης και θεραπείας στην οφθαλμολογία.

Αρχικά, όσον αφορά τις διαθλαστικές επεμβάσεις, διόρθωση δηλαδή μυωπίας, υπερμετρωπίας ή και αστιγματισμού, έχουμε φτάσει πια σε τεχνολογίες που μπορούν τοπογραφικά κατευθυνόμενα να εξομαλύνουν την πλειοψηφία των μικροαποκλίσεων από τις παραμέτρους που στερούν από κάποιους ανθρώπους την ιδανική όραση. Είναι κάτι που εφαρμόζεται στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια και έχει παρουσιαστεί πρόσφατα σε πολλά επιστημονικά συνέδρια παγκοσμίως από την επιστημονική μας ομάδα.

Περνώντας στην πιο συχνή επέμβαση στον άνθρωπο και φυσικά την πιο συχνή επέμβαση στην οφθαλμολογία, την επέμβαση του καταρράκτη, η χώρα μας πρωτοστατεί επίσης στον ευρωπαϊκό χώρο, εισερχόμενη στην τρίτη χρονιά που χρησιμοποιείται femtosecond laser για την επέμβαση του καταρράκτη. Η επιστημονική μας ομάδα έχει συνδυάσει τη χρήση αυτού του laser με μία άλλη τεχνολογία nanosecond laser, για την όσο το δυνατόν «ανώδυνη» αφαίρεση του καταρράκτη, που απασχολεί όλους τους ανθρώπους στην τρίτη ηλικία, έτσι ώστε να έχουν μικρότερη μετεγχειρητική ταλαιπωρία και άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Η επέμβαση αυτή επίσης πραγματοποιείται στη χώρα μας με εξαιρετική επιτυχία, τόσο από κρατικά όσο και από ιδιωτικά κέντρα, με αριθμό μεγαλύτερο των 50.000 περιστατικών ανά έτος.

Όσον αφορά το γλαύκωμα, έχουμε στα σπάργανα αρκετές καινούριες φαρμακευτικές ουσίες, αλλά τεχνολογικά έχουμε δει κάποιες μικροσυσκευές, οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν ενδοφθάλμια και να διευκολύνουν την αποχέτευση του υδατώδους υγρού που παράγεται εσωτερικά στο μάτι και έτσι τη λύση του προβλήματος του γλαυκώματος σε πολλούς ασθενείς, με μείωση των φαρμάκων που χρειάζεται να λαμβάνουν ή και την κατάργησή τους εντελώς. Το γλαύκωμα, θυμίζουμε, ότι είναι μία πολύ ύπουλη ασθένεια που ανεβάζει συνήθως την ενδοφθάλμια πίεση, καταστρέφει το οπτικό νεύρο και μπορεί, εάν δε διαγνωστεί σωστά και δεν αντιμετωπιστεί σωστά, να οδηγήσει στην τύφλωση.

Γυρνώντας δε στο βυθό του ματιού και στην πιο συχνή πάθηση που είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τεχνολογικά έχουμε πια συσκευές που βρίσκονται σχεδόν στα περισσότερα οφθαλμολογικά κέντρα, αλλά και σε πολλά ιατρεία, που μπορούν να διαγνώσουν με εξαιρετική ακρίβεια αρχόμενα προβλήματα εκφύλισης ωχράς κηλίδας αλλά και υγρού τύπου εκφύλιση ωχράς κηλίδας που προκαλεί σημαντική μείωση της όρασης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αγωγή είναι η έγχυση διάφορων εξειδικευμένων ουσιών στον οφθαλμό που μπορούν να παγώσουν το πρόβλημα, αλλά επίσης βλέπουμε μία εξαιρετική νέα εφαρμογή, τη στερεοτακτική ακτινοθεραπεία, που μπορεί να δώσει μία λύση με ίσως πιο μόνιμο τρόπο και χωρίς να χρειάζονται ενδοφθαλμικές εγχύσεις ανά μήνα. Είναι μία καινούρια τεχνολογία που αρχίζει να εφαρμόζεται στη χώρα μας μέσα στο 2014.
Τέλος, όσον αφορά για τα προβλήματα των διαβητικών με την ωχρά κηλίδα τους, πάλι η τεχνολογία της τομογραφίας OCT μπορεί να δώσει πολύ γρήγορη διάγνωση και να εξασφαλίσει καλή όραση στους ασθενείς για μακροχρόνιο διάστημα.

Αναστάσιος Κανελλόπουλος
Καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης
www.laservision.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή