Οδηγίες συλλογής σπέρματος


Συλλογή σπέρματος απαιτείται όταν χρειάζεται να γίνει σπερμοδιάγραμμα, τεστ Percoll, κατάψυξη ή κάποια άλλη δοκιμασία ή επεξεργασία, ή όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση. Ο τρόπος λήψης σπέρματος είναι ιδιαίτερα σημαντικός ώστε το σπέρμα να μπορέσει να αξιολογηθεί και επεξεργαστεί σωστά από το ανδρολογικό εργαστήριο.

Για να διατηρήσει το σπέρμα τα χαρακτηριστικά του και τις πλήρεις γονιμοποιητικές του δυνατότητες χωρίς επιμολύνσεις ή απώλειες πρέπει όσο το δυνατό να ακολουθούνται οι εξής οδηγίες:

1. Πρέπει να υπάρχει αποχή από σεξουαλική επαφή ή εκσπερμάτιση από δύο μέχρι τέσσερις μέρες. Είναι εξ ίσου βασικό να μην υπάρχει αποχή μικρότερη από 2 ή και μεγαλύτερη από 4 μέρες. Το διάστημα αυτό υπολογίζεται από τις μέρες που μεσολαβούν χωρίς να μετράμε τη μέρα της επαφής και τη μέρα της εξέτασης.

2. Η λήψη του σπέρματος μπορεί να γίνει κατόπιν ραντεβού στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που υπάρχει στο ανδρολογικό εργαστήριο της μονάδας γονιμότητος και εξωσωματικής γονιμοποίησης του ΜΗΤΕΡΑ, σε ώρα που θα σας υποδείξουν από την γραμματεία της μονάδας.

3. Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε την λήψη του σπέρματος στο σπίτι σας, με την προϋπόθεση ότι η μεταφορά δεν διαρκεί περισσότερο από μία ώρα, εκτός κι αν υπάρχουν διαφορετικές οδηγίες από το γιατρό σας. Κατά τη μεταφορά προσπαθήστε να κρατήσετε το δείγμα σε θερμοκρασία μεταξύ 18 και 30 °C μακριά από τον ήλιο.

4. Αν η συλλογή γίνει στο εργαστήριο, πηγαίνετε στον χώρο υποδοχής (ρεσεψιόν - γραμματεία) της μονάδος γονιμότητος και εξωσωματικής γονιμοποίησης. Από εκεί θα σας κατευθύνουν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για την λήψη σπέρματος στο ανδρολογικό εργαστήριο. Αν η συλλογή έχει γίνει στο σπίτι, σημειώστε τον ακριβή χρόνο λήψης και ενημερώστε τη γραμματεία.

5. Κάνετε ένα καλό πλύσιμο με σαπούνι όλου του σώματος και ιδιαίτερα των γεννητικών οργάνων, ξεπλύνετε πολύ καλά με νερό. Φοράτε καθαρό εσώρουχο. Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν την λήψη.

6. Η συλλογή πρέπει να γίνει σε αποστειρωμένο ουροδοχείο που μπορείτε να προμηθευτείτε από ένα φαρμακείο, ή από το ανδρολογικό εργαστήριο.

7. Συνιστούμε την παρουσία της συζύγου ή συντρόφου και την συμμετοχή της σε αυτή την διαδικασία ώστε να υπάρξει καλή στύση και καλή σύσπαση των αδένων, διότι είναι σημαντικό να είναι ολοκληρωμένη η εκσπερμάτιση.

8. Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι η συλλογή καλύτερα να γίνει μηχανικά με αυνανισμό. Ο στοματικός έρωτας ή η διακεκομμένη συνουσία καλό θα είναι να αποφεύγονται. Σε περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα στην συλλογή σπέρματος τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό μη τοξικό προφυλακτικό που μπορείτε να προμηθευτείτε από το ανδρολογικό εργαστήριο.

9. Προσπαθήστε να συγκεντρωθεί όλο το υλικό στο αποστειρωμένο δοχείο, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες σπέρματος. Αν αυτό δεν ήταν δυνατό, ενημερώστε το εργαστήριο για να σημειώσουν τυχόν απώλειες ή για το ενδεχόμενο επανάληψης της συλλογής μία άλλη μέρα.

10. Παραδώστε το δοχείο με το σπέρμα στο υπεύθυνο άτομο του ανδρολογικού εργαστηρίου.

Σιγουρευτείτε ότι το όνομά σας είναι γραμμένο καθαρά στα πλάγια του δοχείου.

Χάρης Χηνιάδης
Μαιευτήρας-Χειρούργος Γυναικολόγος
www.hiniadis.com


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...
    Στην κορυφή