ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ: ΜΕΛΕΤΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ

- Η μέση ηλικία των εξεταζόμενων ήταν τα 59 έτη, το οποίο μας δείχνει ότι ο κόσμος δεν δίνει βάση στη σημασία της έγκαιρης πρόληψης.
- Οι περιοχές από τις οποίες συλλέχθηκε το δείγμα καλύπτουν τόσο μεγάλα αστικά κέντρα όσο και την υπόλοιπη περιφέρεια: Λάρισα, Άνω Λιόσια, Άρτα, Εύοσμος, Ζεφύρι, Ηλιούπολη, Ιωάννινα, Καλλιθέα, Μαραθώνας, Πάτρα, Πρέβεζα, Χανιά.
- Στην ερώτηση εάν «έχετε διαγνωστεί με οστεοπόρωση», από τα άτομα που εξετάστηκαν το:
20% είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με οστεοπόρωση
7% είχε διαγνωστεί με οστεοπενία,
39% δεν είχε διαγνωστεί με την ασθένεια ενώ το
34% δεν είχε κάνει ποτέ εξέταση.
- Στην ερώτηση εάν «λαμβάνουν θεραπεία» μόνο οι 2 στους 10 ασθενείς με διαγνωσμένη οστεοπόρωση λαμβάνουν θεραπεία για τη νόσο.
- Στην ερώτηση «Αν είσαστε ευχαριστημένη/-ος από το φάρμακο που λαμβάνετε για την θεραπεία της οστεοπόρωσης (αναφερόμαστε στην αποτελεσματικότητα και στις ανεπιθύμητες ενέργειες)» από τα άτομα που λαμβάνουν κάποια θεραπεία για την οστεοπόρωση μόνο περίπου οι μισοί (47%) είναι ευχαριστημένοι από το φάρμακό τους (από την αποτελεσματικότητα και τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου τους).
- Στην ερώτηση εάν «έχετε πόνο στην πλάτη λόγω οστεοπόρωσης ή κατάγματος;»
1 στους 4 δήλωσε πως εμφανίζει πόνο στην πλάτη του λόγω κατάγματος ή οστεοπόρωσης.
- Στην ερώτηση εάν «γνωρίζετε ότι υπάρχει φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, το οποίο βοηθάει τον οργανισμό σας να παράγει νέο οστό και μειώνει τον πόνο στην πλάτη;» Οι 7 στους 10 συμμετέχοντες δεν γνώριζαν την ύπαρξη της οστεο-αναβολικής θεραπείας που ταυτόχρονα μειώνει και τον πόνο στην πλάτη.
- Στην ερώτηση εάν «είχατε ποτέ συγγενείς Α’ βαθμού (μητέρα/αδερφή/κόρη) με ιστορικό καρκίνου του μαστού;» το 89% δεν έχει συγγενείς Α’ Βαθμού (μητέρα/αδερφή/κόρη) με ιστορικό καρκίνου του μαστού ενώ μόνο ένα 0,5% από τους εξεταζόμενους είχε καρκίνο του μαστού.
- Στην ερώτηση «Ποιος παράγοντας θεωρείτε ότι είναι ο πιο σημαντικός στην θεραπεία της οστεοπόρωσης; (παράγοντες: άσκηση, διατροφή, φάρμακο)»:
Από τα άτομα που εξετάστηκαν το 56% πιστεύει ότι το ποιο σημαντικό στην θεραπεία της οστεοπόρωσης είναι η άσκηση, το 28% η σωστή διατροφή ενώ μόνο ένα 16% το σωστό φάρμακο.
*Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας, Πεταλούδα είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο επίσημα αναγνωρισμένο από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΙΟF).
Ιδρύθηκε το 1997 και αποτελεί το μοναδικό αναγνωρισμένο σωματείο, το οποίο απευθύνεται στο κοινό και σαν κύριο στόχο έχει την ενημέρωση γύρω από την σκελετική υγεία, τη διατροφή, την άσκηση, τη ψυχολογία, την πρόληψη και τη αντιμετώπιση των νόσων που σχετίζονται με αυτή.
Ο Σύλλογος μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει ενεργό δράση και έργο τόσο μέσα στα όρια της Αττικής όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Διατηρεί άριστη σχέση συνεργασίας με επιστημονικά σωματεία που ασχολούνται με την οστεοπόρωση καθώς και με το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς διεξάγει επιδημιολογικές και άλλες μελέτες προκειμένου να συγκεντρωθούν και να επεξεργαστούν στοιχεία για τις σκελετικές παθήσεις.
Η δραστηριότητά του επεκτείνεται στην ενημέρωση και συμβουλευτική μέσω ημερίδων, σεμιναρίων, συνεδρίων και ενημερωτικών εντύπων, ενώ παράλληλα παρέχει δωρεάν προληπτικούς ελέγχους που σαν στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στα θέματα αυτά.
Αποτέλεσμα της πολύχρονης αυτής προσπάθειας ήταν η «Πεταλούδα» να κατακτήσει την 1η θέση για την εξέχουσα πορεία της, μεταξύ 186 χωρών, στο Παγκόσμιο Συνέδριο που διεξήχθη στο Miami των Ηνωμένων Πολιτειών τον Δεκέμβριο του 2007 καθώς και το 1ο βραβείο μεταξύ 212 χωρών για τη δημιουργία της καλύτερης καμπάνιας δημοσιοποίησης (Best Media Campaign), στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Συλλόγων για την Οστεοπόρωση που διεξήχθη στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, τον Ιούνιο του 2013.