ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΕΙΣ


Oλοκληρώθηκε χθες στην Αθήνα το Ε.Μ.Ε.Ι.Σ., ένα πρόγραμμα εξειδικευμένης κατάρτισης εκπαιδευτικών για την προαγωγή του θετικού κλίματος και της ψυχικής ανθεκτικότητας στη σχολική κοινότητα που διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε από το Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Κ.Ε.Ε.ΣΧΟ.ΨΥ) και την Εταιρεία Σχολικής και Οικογενειακής Συμβουλευτικής και Έρευνας (Ε.Σ.Ο.Σ.Ε).

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 3.200 μαθητές από 39 σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Ειδικά σχολεία & Γυμνάσια) και 125 Εκπαιδευτικοί (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), οι οποίοι εφάρμοσαν ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες που αφορούσαν σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες. «Ήταν ιδιαίτερη χαρά για μας η μεγάλη ανταπόκριση εκπαιδευτικών και μαθητών, γεγονός που αντικατοπτρίζει τόσο τις ανάγκες, όσο και την επιτυχία του προγράμματος», δήλωσε η Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος, Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Χρυσή Χατζηχρήστου.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πολυεπίπεδο πρόγραμμα (project) πρόληψης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και παρέμβασης «ΣΥΝ-ΦΡΟΝΤΙΖΩ» («Connecting for Caring» C4C-www.connecting4caring.gr) και υλοποιείται με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Σκοποί του Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. ήταν: (α) Η ενίσχυση του θετικού κλίματος στο σχολικό πλαίσιο, (β) η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας ατόμων και ομάδων, (γ) η δημιουργία ενός δικτύου σχολείων (διαδικτυακή αλληλεπίδραση, επικοινωνία, ανταλλαγή απόψεων-ιδεών-προτάσεων), (δ) η ανάδειξη καλών πρακτικών στη σχολική κοινότητα.


Μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών, το πρόγραμμα πέτυχε:

· Να αναπτύξει ένα πρακτικό μοντέλο ενίσχυσης θετικού κλίματος και ψυχικής ανθεκτικότητας στο σχολείο,

• Να εντοπίσει και να ενισχύσει τις αξίες που διέπουν τη σχολική κοινότητα,

• Να επεξεργαστεί συναισθηματικές πτυχές της κρίσης στα μέλη της σχολικής κοινότητας,

• Να κατανοήσει τις γνωστικές και ψυχολογικές διεργασίες του άγχους και να προτείνει τρόπους για διαχείρισή του,

• Να ενισχύσει τις κοινωνικές δεξιότητες,

• Να κατανοήσει και διαχειριστεί τις μορφές επιθετικής συμπεριφοράς στο σχολικό πλαίσιο σε δύσκολες περιόδους,

• Να ενισχύσει τους προστατευτικούς παράγοντες και να μειώσει αντίστοιχα παράγοντες επικινδυνότητας στη σχολική κοινότητα

Τα αποτελέσματα του προγράμματος αποτυπώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο στα κείμενα των αξιολογήσεων τόσο απο τους εκπαιδευτικούς όσο και απο τους μαθητές: «Άρχισαν να οργανώνονται καλύτερα (με τις ομάδες εργασίας), συνειδητοποίησαν τα προτερήματα και τις ελλείψεις τους ως άτομα και ως ομάδα», πίστεψαν ότι είναι στο χέρι τους να βελτιωθούν σε όλα», και ακόμη «Συνεργάζονται σχετικά ήρεμα, περιμένουν με χαρά και ανυπομονησία να κάνουμε πράγματα για το πρόγραμμα μας, όπως το ονομάζουν».
    Στην κορυφή