ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ


Για τη μεγάλη πλειονότητα των μαθητών, η συμμετοχή σε αυτό το Θεσμό των Ολοήμερων Σχολείων αποτελεί τη μοναδική τους ευκαιρία για εκπλήρωση των Διεθνών συστάσεων για σωματική δραστηριότητα. Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας από μόνη της, ανεξάρτητα από το βαθμό παχυσαρκίας, προστατεύει τα παιδιά από την ανάπτυξη μεταβολικών ασθενειών (υπέρταση, διαβήτη κλπ).

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από την επιστολή του κ. Λάμπρου Συντώση Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου στον Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Καθηγητή, κ. Κλήμη Ναυρίδη.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή παρατίθενται τα δεδομένα προέκυψαν από την εφαρμογή του προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με τίτλο «Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας» σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, Διατροφής και Άσκησης. Η πρόσφατη ανάλυση των στοιχείων από παρακολούθηση 867.000 μαθητών Δημοτικού από όλη την Ελλάδα τα τελευταία 13 χρόνια οδηγεί στις παρακάτω διαπιστώσεις:

1. Το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών αυξήθηκε περισσότερο από 50% σε όλη τη χώρα (7,7% το 1997 – 11,8% το 2009). Το ποσοστό αυτό είναι ανάμεσα στα ψηλότερα στην Ευρώπη.
2. Σήμερα, περίπου 4 στα 10 Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
3. Η αερόβια αντοχή (φυσική κατάσταση) των μαθητών Δημοτικού την τελευταία δεκαετία μειώθηκε περισσότερο από 5%. Η μείωση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 150% περίπου.
4. Μόνο το 45% των παιδιών παίζει εκτός σπιτιού, έστω και λίγο κάθε μέρα, ενώ το 90% αυτών βλέπει τηλεόραση συχνά ή κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
5. Μόνο το 72% των αγοριών και το 56% των κοριτσιών εκπληρώνουν τις διεθνείς συστάσεις για σωματική δραστηριότητα (≥60 λεπτά ημερησίως).
6. Αντίθετα, άνω του 90% των μαθητών που συμμετέχουν στα Ολοήμερα Σχολεία εκπληρώνουν τις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα.




    Στην κορυφή