ΟΚΤΑΧΡΟΝΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΔΙΑΓΝΩΣΘΗΚΕ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ


Ένα οκτάχρονο κοριτσάκι από τις ΗΠΑ διαγνώσθηκε στις αρχές του μήνα με μία σπάνια μορφή καρκίνου του μαστού, για την οποία πρέπει να υποβληθεί σε μαστεκτομή.

Η Κρίσι Τέρνερ που ζει με την οικογένειά της στην Σέντερβιλ της Γιούτα, κοντά στο Σολτ Λέικ Σίτι, ανακάλυψε τον περασμένο μήνα ένα ύποπτο εξόγκωμα στο θώρακά της και έπειτα από επείγουσες εξετάσεις διαγνώσθηκε στις 9 Νοεμβρίου με εκκριτικό (ή νεανικό) πορογενές καρκίνωμα.

Το εκκριτικό καρκίνωμα είναι ένας αργά αναπτυσσόμενος όγκος με καλή πρόγνωση. Έχει όμως την τάση να εξαπλώνεται και να υποτροπιάζει συχνά, γι’ αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζεται επιθετικά ευθύς εξ αρχής.

Η Κρίσι προγραμματίσθηκε να υποβληθεί σε μαστεκτομή στα τέλη Δεκεμβρίου και η οικογένειά της προσπαθεί να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα χρήματα για την εγχείρηση.

«Φοβήθηκα όταν μου είπαν τι είναι αλλά ξέρω ότι θα κάνω την εγχείρηση και θα γίνω καλά» δήλωσε η μικρούλα στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό ABC TV.

«Ήταν ένα αληθινό σοκ για όλους μας, αλλά θα το πολεμήσουμε» πρόσθεσε η μητέρα της, Ανέτ, εξηγώντας ότι είναι η τρίτη φορά που η οικογένειά της έρχεται αντιμέτωπη με τον καρκίνο την τελευταία δεκαετία, αφού η ίδια είχε εκδηλώσει καρκίνο του τραχήλου ενώ ο πατέρας της Κρίσι, Τρόυ, διαγνώσθηκε το 2008 με μη-Χότζκιν λέμφωμα το οποίο έχει υποτροπιάσει.

Ο καρκίνος του μαστού σε μικρά παιδιά δεν είναι πρωτάκουστος, αλλά οπωσδήποτε είναι πολύ σπάνιος.

Στη Βρετανία, λ.χ., καταγράφονται ετησίως λιγότερα από πέντε κρούσματα σε μικρά παιδιά όταν ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού υπερβαίνει τα 51.000 κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον οργανισμό Cancer Research UK.

Από τα κρούσματα αυτά, εκκριτικά καρκινώματα είναι το 0,15% του συνόλου και καταγράφονται συνήθως σε άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών, εξηγούν οι γιατροί της Κρίσι στην «Διεθνή Επιθεώρηση Παιδιατρικής Χειρουργικής» (PSIJ) όπου δημοσίευσαν την περίπτωσή της.

Η νεότερη ασθενής του κόσμου που είναι γνωστό ότι έπασχε από εκκριτικό καρκίνωμα είναι ένα τρίχρονο κοριτσάκι από την Κορέα, η περίπτωση του οποίου έγινε γνωστή το 2000.

«Το εκκριτικό καρκίνωμα είναι ιάσιμο και η Κρίσι θα κάνει μία απλή μαστεκτομή για να εμποδίσει την υποτροπή του», δήλωσε ο παιδοχειρουργός δρ Μπράιαν Μπάκερ, που θα χειρουργήσει το κοριτσάκι στο Primary Children’s Hospital της Σολτ Λέικ Σίτι.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ


    Στην κορυφή