ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ - ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ B ΚΑΙ C


Οι ηπατίτιδες Β και C αποτελούν μεγάλο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκτιμήσει ότι περισσότερο από 28 εκατ. άτομα είναι χρόνιοι φορείς της ηπατίτιδας Β και C στην Ευρώπη. Ο αριθμός των χρόνιων φορέων της ηπατίτιδας είναι 13 φορές υψηλότερος από τον αριθμό των χρόνιων φορέων HIV.

Οι χρόνιες ηπατίτιδες, εφόσον δεν θεραπευτούν εγκαίρως, σε ποσοστό 20-25% οδηγούν σε κίρρωση ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνο. Λόγω της χρόνιας φύσης των νοσημάτων και ότι οι κλινικές εκδηλώσεις εμφανίζονται 20-30 χρόνια μετά τη λοίμωξη, αναμένεται συνεχής και μεγάλη αύξηση της κίρρωσης και του ηπατοκυτταρικού καρκίνου τα επόμενα 20 έτη.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο καθηγητής Άγγελος Χατζάκης, Διευθυντής Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής ΕΚΠΑ, Co-Chair, Hepatitis B and C Public Policy Association με αφορμή τη συνάντηση «Οικονομική Κρίση και Περίθαλψη – Διασφαλίζοντας την Πρόσβαση σε Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας: Η Περίπτωση της Ηπατίτιδας B και C» που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Εξωτερικών. Η Συνάντηση Κορυφής διοργανώνεται από την Hepatitis B and C Public Policy Association και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η πρόληψη των χρόνιων ηπατιτίδων είναι δυνατή κυρίως με τον εμβολιασμό για την ηπατίτιδα Β, τον έλεγχο του αίματος, τον έλεγχο της διασποράς σε νοσοκομεία και χώρους υγείας και με την πρόληψη της μετάδοσής του σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Ο έλεγχος του αίματος για την ηπατίτιδα Β και C και ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Β έχουν οδηγήσει σε σημαντικές προόδους στον έλεγχο της εξάπλωσης τους.

Οι θεραπείες για τις χρόνιες ηπατίτιδες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές, ιδιαίτερα οι νέες θεραπείες για την ηπατίτιδα C που έχουν εγκριθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης είναι αποτελεσματικές σε ποσοστό που υπερβαίνει το 90%.

Στην Ελλάδα ο αριθμός των φορέων της ηπατίτιδας Β και C υπολογίζεται σε 400.000 (230.000 φορείς ηπατίτιδας Β και 170.000 φορείς ηπατίτιδας C). Από αυτούς, το 50% δεν έχει εξεταστεί ποτέ για ηπατίτιδα Β και το 80% για ηπατίτιδα C.

Η επιβάρυνση από τις χρόνιες επιπλοκές ηπατίτιδας Β και C όπως και των μεταμοσχεύσεων ήπατος αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, εφόσον δεν υλοποιηθούν μεγάλα προγράμματα διάγνωσης στις ομάδες υψηλού κινδύνου και το γενικό πληθυσμό και δεν υιοθετηθούν τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα στην απαιτούμενη έκταση.

Η Συνάντηση Κορυφής θα εξετάσει σε βάθος πως σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης στις ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα θα ενεργοποιηθούν μεγάλα προγράμματα για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ηπατιτίδων Β και C. Ιδιαίτερα θα εξεταστούν όλοι εκείνοι οι φραγμοί (εμπόδια) που παρεμποδίζουν την πρόσβαση και τη θεραπεία των χρόνιων φορέων (έλλειψη υποδομών στο σύστημα Υγείας, υψηλό κόστος φαρμάκων, ανασφάλιστοι, ανεπαρκής κάλυψη των εργαστηριακών εξετάσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία, έλλειψη εθνικών θεραπευτικών οδηγιών, έλλειψη θεραπευτικών μητρώων κλπ).


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ – ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ B ΚΑΙ C
Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης,του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Εξωτερικών
Athens June 3-4, 2014. «President» Hotel



    Στην κορυφή