ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: ΥΓΕΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ


Με «μελανά» χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση του συστήματος δημόσιας υγείας και τη δυνατότητα πρόσβασης ανασφάλιστων και άνεργων πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, οι ομιλητές της εκδήλωσης για την πολιτική υγείας και τις επιπτώσεις της στο υγειονομικό σύστημα που διοργάνωσαν χθες το απόγευμα οι θεματικές ομάδες Υγείας και ΑμεΑ, των Οικολόγων Πράσινων.

Οι συμμετέχοντες ζήτησαν τη λήψη μέτρων για την υγειονομική κάλυψη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων καθώς και για την ανάσχεση της αποδόμησης του ΕΣΥ λόγω των περικοπών από τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Τονίστηκε δε η ανάγκη κατάρτισης ενός Εθνικού Σχεδίου για την Υγεία με έμφαση στη διαφάνεια των δαπανών και στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών των πολιτών.

O κ. Αναστάσιος Σκρουμπέλος, από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας υπογράμμισε ότι η αποσταθεροποίηση της οικονομίας, το υφεσιακό περιβάλλον καθώς και οι μεταρρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα προς επίτευξη του στόχου της δημοσιονομικής προσαρμογής οδηγούν σε επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και αύξηση του ανασφάλιστου πληθυσμού και συντελούν στην επιδείνωση των δεικτών υγείας.

Ο κ. Παναγιώτης Παπανικολάου μέλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) σημείωσε πως απαιτούνται κατεπείγοντα μέτρα για την ανάσχεση της «υγειονομικής γενοκτονίας»- όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- του πληθυσμού όπως :

Περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Καθιέρωση κρατικοκεντρικού αντί ασφαλιστοκεντρικού χαρακτήρα στην πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας
Κεντρική προμήθεια φαρμάκων και υλικών.
Φρένο στις προκλητικές υπερτιμολογήσεις



Η κα Σωτηρία Δάλλα εκπρόσωπος εργαζομένων ΠΟΕΔΗΝ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση του ΕΣΥ, λέγοντας ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις οδηγούν σε απαξίωση και ισοπέδωση τη δημόσια Υγεία.

Όπως σημείωσε, η διαρκής υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ θα έχει και το 2014 οδυνηρά αποτελέσματα. Τόνισε ότι η συμφωνία με την τρόικα για την κινητικότητα 1250 εργαζόμενων το 2013 και 1250 το 2014 , οδηγεί σε υποχρεωτικές μετατάξεις και απολύσεις. Την ίδια στιγμή, με επίσημα στατιστικά στοιχεία καταγράφονται κενά της τάξης των 15.000- 20.000 εργαζομένων.

Η κα Νίκη Βαρδαραμάτου, συντονίστρια Πολυϊατρείου και Προγραμμάτων Αθήνας ΜΚΟ PRAKSIS σημείωσε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν μειωμένη ή καθόλου πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας γεγονός που έχει αυξήσει τον αριθμό επισκεπτών στις υπηρεσίες της PRAKSIS.

Η κα Μαρία Σούμπαση, εκ μέρους της Θεματικής Ομάδας Υγείας των Οικολόγων Πράσινων, τόνισε ότι η οριζόντια προσέγγιση και η επιθετική πολιτική χωρίς Εθνικό Σχέδιο που ακολουθείται στη δημόσια υγεία, με μοναδικό κριτήριο την κάλυψη του χρέους τείνει να δημιουργήσει συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. Οι κοινωνικές ανισότητες έχουν ενταθεί και το προσδόκιμο επιβίωσης κινδυνεύει να μειωθεί σοβαρά. Σημείωσε ότι η έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΟΠΥΥ και ο μετασχηματισμός του - υπό την εποπτεία ξένων Συμβούλων της Τask Force- από πάροχο και αγοραστή, σε αμιγώς κοινωνικής ασφάλισης, υπονομεύει τα θεμέλια του ΕΣΥ και τον κορμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο κ. Στράτος Τσελάς, μέλος της Θεματικής Ομάδας Υγείας των Οικολόγων Πράσινων ανέφερε πως η υγειονομική κάλυψη των ανέργων και ανασφάλιστων, αποτελεί όριο για να μην υποβαθμιστεί μία χώρα από Ευρωπαϊκή σε χώρα του τρίτου κόσμου.

Ο κ. Φώτης Μπίμπασης συντονιστής Θεματικής Ομάδας ΑμεΑ επεσήμανε ότι τo πρόβλημα των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας είναι ότι δεν πιστοποιούν με το πραγματικό ποσοστό αναπηρίας αλλά με χαμηλότερα ποσοστά, αφού έχουν στόχο να μειώσουν το κόστος των κοινωνικών παροχών.

    Στην κορυφή