ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
27/01/2020


Την αγανάκτηση χιλιάδων ασφαλισμένων του πρώην ΤΣΑΥ προκαλεί το χρόνιο ζήτημα των μονοσυνταξιούχων το οποίο δεν έχει ακόμη επιλυθεί από το υπουργείο Εργασίας. Οι τέσσερις υγειονομικοί φορείς (ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος) απέστειλαν σχετική επιστολή στον αρμόδιο υπουργό κ. Ιωάννη Βρούτση, ζητώντας να βάλει ένα τέλος στη διαιώνιση του προβλήματος και να το διευθετήσει άμεσα με μία διευκρινιστική εγκύκλιο.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Κλάδος Μονοσυνταξιούχων είχε συσταθεί στο πρώην ΤΣΑΥ με σκοπό τη χορήγηση προσαύξησης της κύριας σύνταξης στους ασφαλισμένους του ταμείου. Ο ασφαλισμένος κατέβαλε μηνιαία εισφορά ύψους 50% της εκάστοτε ισχύουσας μηνιαίας εισφοράς της κύριας σύνταξης προκειμένου η κύρια σύνταξη που θα ελάμβανε να ήταν αυξημένη κατά 50%. Όμως, με το Ν.4387/2016 η κατηγορία των μονοσυνταξιούχων καταργήθηκε και έκτοτε επικρατεί σύγχυση, καθώς χιλιάδες ασφαλισμένοι που πλήρωναν επί χρόνια διπλάσιες εισφορές έμειναν «ξεκρέμαστοι».
Οι τέσσερις υγειονομικοί φορείς ζητούν τώρα από τον αρμόδιο υπουργό να δοθεί η δυνατότητα στους μονοσυνταξιούχους να συμψηφίσουν τις καταβληθείσες εισφορές των προηγούμενων ετών με τις νέες ασφαλιστικές κλάσεις.
«Το νέο ασφαλιστικό σύστημα δεν πρέπει να έχει σκιές και οφείλει να αποκαταστήσει τις αδικίες του παρελθόντος» σημειώνουν οι υγειονομικοί φορείς και αναφέρουν ότι «αναμένουμε την αποσαφήνιση του τρόπου υπολογισμού της εργοδοτικής εισφοράς και της προσαύξησης στην κύρια σύνταξη του ποσού που κατέβαλαν οι μονοσυνταξιούχοι υγειονομικοί, ούτως ώστε να συνάδει με την εξαγγελία του υπουργού ότι στο νέο ασφαλιστικό, το ύψος της διαμορφωμένης σύνταξης θα είναι ανάλογο με τις καταβληθείσες εισφορές των ασφαλισμένων».



    Στην κορυφή