Ο ρόλος της γυναίκας στο καρκίνο του μαστού- Γιατί πολλές φορές καθυστερεί η διάγνωση



Παρόλο που πολλές ελληνίδες είναι πλέων ευαισθητοποιημένες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, δεν είναι λίγες εκείνες που αδιαφορούν για τα προγράμματα πρόληψης, η όταν έχουν πρόβλημα καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση και να χειροτερεύει η πρόγνωση της νόσου.
Τα αίτια αυτού του προβλήματος είναι πολυπαραγοντικά και αφορούν τόσο την ευθύνη της πολιτείας για την σωστή λειτουργία των προγραμμάτων πρόληψης όσο και την ίδια τη γυναίκα εργαζόμενη η νοικοκυρά.

Πόλλές φορές η έλλειψη οργάνωσης των ασφαλιστικών ταμείων αναγκάζουν τη σύγχρονη ελληνίδα που θέλει μεσω του ασφαλιστικού της φορέα να υποβληθεί σε έναν μαστολογικό έλεγχο ρουτίνας (πχ σε μιά μαστογραφία), να χάνει χρόνο από τη εργασία της, να απομακρύνεται από το σπίτι της (ιδιαίτερα οι γυναίκες της υπαίθρου) και να ταλαιπωρείται συχνά σε ατελείωτες αναμονές με αποτέλεσμα να αναβάλει συχνά το προγραμματισμένο προληπτικό έλεγχο.


Οικονομικές δυσκολίες

Συχνά οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικογένεια αναγκάζουν τις γυναίκες με πρόβλημα στο μαστό να καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια από τους δημόσιους φορείς, λόγω της ταλαιπωρείας από χρονοβόρες εργαστηριακές εξετάσεις και πολυήμερης νοσηλείας, όταν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις της ιδιωτικής υγείας.
Άλλες φορές οι υποχρεώσεις της γυναίκας στα πλαίσια της οικογένειας ως μητέρας και συζύγου και το άγχος της καθημερινότητας οδηγούν την ασθενή με το ψηλαφητό ογκίδιο στο στήθος να καθυστερεί να πάει στο γιατρό και να χάνει έτσι πολύτιμο χρόνο. Επίσεις δεν είναι λίγες εκείνες που αποφεύγουν τη μαστογραφία σαν μιά επώδυνη εξέταση λόγω της πίεσης που ασκείται ιδιαίτερα στούς ευμεγέθεις μαστούς κατά την εκτέλεσή της.

Καθυστερημένη διάγνωση

Οι παραπάνω λόγοι σε συνδυασμό με την έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης οδηγούν συχνά σε καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, αφού όπως συχνά ακούγεται ¨έχω ψηλαφίσει το ογκίδιο πριν πολούς μήνες αλλά δεν με πονούσε και γιαυτό ήρθα τώρα!!¨ . Άλλοτε πολλές μη ενημερωμένες γυναίκες κυρίως ηλικιωμένες που θεωρούν τον καρκίνο του μαστού μία ανίατη νόσο και μιά χαμένη υπόθεση
παραδίνονται μοιρολατρικά στη τύχη τους χωρίς να ενημερώσουν κανένα για το πρόβλημά τους.

Επίσης ,ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το αίσθημα της απειλής μιας μαστεκτομής με ότι ασθητικές επιπτώσεις συνεπάγεται , ο κίνδυνος εξ αυτού της διαταραχής της ερωτικής – συζυγικής σχέσης , ο αρνητισμός της παραδοχής του προβλήματος ¨εμένα δεν θα μου συμβεί ποτέ¨, η διστακτικότητα και η ντροπή να εξετασθεί από γιατρό αλλά και η κατάθλυψη έχουν συχνά τραγικά αποτελέσματα γιά την επιβίωσή της ασθενούς.
Εάν η σύγχρονη ελληνίδα συνειδητοποιήσει ότι η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πλήρη ίαση της νόσου και ότι θα αποφευχθεί η μαστεκτομή και άλλες μακροχρόνιες επώδυνες θεραπείες, τότε θα πρέπει να υποβάλεται με συνέπεια στον ετήσιο έλεγχο πρόληψης με μαστογραφία , υπέρηχο και μαστολογική εξέταση. Και για εκείνες τέλος με μεγάλους και ευαίσθητους μαστούς η ψηφιακή μαστογραφία θα μπορούσε να αποτελέσει μία μοναδική ανώδυνη και απόλυτα αξιόπιστη λύση, δεδομένου ότι η πίεση που ασκείται στούς μαστούς είναι μικρότερη και η ανάλυση της ψηφιακής εικόνας καλύτερη.




Στέφανος Ι. Παππάς
Γυναικολόγος –Ειδικός Μαστολόγος
Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικού Συνεργάτη Κέντρου Μαστού Μαιευτηρίου
Έλενα Βενιζέλου.



    Στην κορυφή