Ο πόνος στα γόνατα, στην άνοδο ή/και στην κάθοδο κλίμακας, καθορίζει την έναρξη της Οστεοαρθρίτιδας


Ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη διάγνωση της Οστεοαρθρίτιδας των γονάτων είναι ο χρονικός προσδιορισμός της έναρξής της. Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι θα καθορίσει και την έναρξη της οποιασδήποτε θεραπευτικής αγωγής και φυσικά και την πρόγνωση της νόσου.

Ερευνητές από το Κέντρο Ρευματικών και Μυοσκελετικών παθήσεων του Πανεπιστημίου του Leeds, στην Αγγλία, ανέλυσαν τα ευρήματα 4674 ασθενών, της Osteοarthritis Initiative πολυκεντρικής προοπτικής μελέτης παρατήρησης, που αφορούσε 1390 ασθενείς, με πιστοποιημένη ακτινολογικά Οστεοαρθρίτιδα των γονάτων και 3284 ασθενών με μεγάλη πιθανότητα να αναπτύξουν Οστεοαρθρίτιδα των γονάτων τα επόμενα χρόνια. Η μέση ηλικία τους ήταν 61.3 χρόνια και το 58% από αυτούς ήταν γυναίκες.

Σε όλους τους ασθενείς έγινε αρχικά η αξιολόγησή τους με τον δείκτη WOMAC, που μετρά την δυσκαμψία, την λειτουργικότητα και τον πόνο στα γόνατα και μετά η αξιολόγηση επαναλήφθηκε κάθε χρόνο για 72 μήνες. Οι ερωτήσεις για τον πόνο όμως ήταν περισσότερο λεπτομερείς και αφορούσαν τόσο ποιοτικά χαρακτηριστικά του, δηλαδή πόνος στο περπάτημα, πόνος στην άνοδο ή/και την κάθοδο κλίμακας, πόνος στο κρεββάτι, πόνος όταν σηκώνεται ή κάθεται κάποιος σε καρέκλα και πόνος στην όρθια στάση, όσο και ποσοτικά χαρακτηριστικά του, δηλαδή καθόλου πόνος, πόνος ελαφρύς, πόνος μέτριος, πόνος ισχυρός και πόνος εξαιρετικά ισχυρός με βαθμολογία από 0-4.

Απ’όλους τους ασθενείς, οι 550 συμπλήρωσαν όλα τα κριτήρια αξιολόγησης. Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 81% από αυτούς παρουσίαζαν σαν πρώτο κλινικό στοιχείο της Οστεοαρθρίτιδας των γονάτων, τον πόνο στην άνοδο ή/και την κάθοδο κλίμακας. Αντίθετα σαν πρώτο κλινικό εύρημα ανέφεραν το περπάτημα μόνο το 41%, τον πόνο στο κρεββάτι μόνο το 19%, το πόνο στο σήκωμα ή το κάθισμα σε καρέκλα μόνο το 21% και τον πόνο στη ορθοστασία μόνο το 27%.

Οι διαφορές που διαπιστώθηκαν ήταν στατιστικά ιδιαίτερα σημαντικές και επέτρεψαν στους ερευνητές να καταλήξουν ότι ο πόνος στα γόνατα στην άνοδο ή/και στην κάθοδο κλίμακας αποτελεί το πρώτο κλινικό σημείο έναρξης της Οστεοαρθρίτιδας των γονάτων.

Δρ Αχιλλέας Ε. Γεωργιάδης
Ρευματολόγος,
www.myoskeletiko.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή