Ο καρκίνος του παγκρέατος


Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια σιωπηρή, επιθετική και ύπουλη νόσος, η οποία εμφανίζεται συνή¬θως σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και προσβάλει σχεδόν με την ίδια συχνότητα άνδρες και γυναίκες. 0 τρόπος ζωής και διατροφής, κυρίως του δυτικού κόσμου, είναι ένας από τους λόγους αύξησης των κρουσμάτων της νόσου, η οποία αποτελεί την 4η αιτία θανάτου από όλα τα κακοήθη νεοπλάσματα.

Ο μεγάλος αριθμός θανάτων οφείλεται στη δυσκολία διάγνωσης της ασθένειας στα αρχικά στάδια. Αν ο καρκίνος διαγνωστεί έγκαιρα και ο ασθενής λάβει την κα-τάλληλη θεραπεία, τότε τα αποτελέσματα είναι άριστα.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες (American pancreatic association) ο καρκίνος του παγκρέατος παράγει την Adrenomedullib, μια ορμόνη η οποία ανιχνεύεται στο αίμα όταν η νόσος βρίσκεται σε αρχικά στάδια,1-2 χρόνια πριν από την κλινική διάγνωση, δεδομένου ότι κατά τη διάγνωση το 50% των ασθενών έχουν σακχαρώδη διαβήτη, ενώ το 80% από τους ασθε¬νείς οι οποίοι παρουσίασαν ξαφνικά σακχαρώδη δια¬βήτη τα τελευταία χρόνια, έχουν καρκίνο παγκρέατος.
Υπολογίζεται ότι το 30% των ασθενών με χρόνια παγκρεατίτιδα έχουν υποστεί μεταλλάξεις στο γονίδιο Kras, με αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας ανά-πτυξης του καρκίνου του παγκρέατος.
Το γονίδιο BRCA2 του Ca μαστού σχετίζεται με τον καρκίνο του παγκρέατος.
Ποσοστό 5¬10% με οικογενειακό ιστορικό καρκί¬νου του παγκρέατος η αλλού, έχουν πιθανότητα ανά¬πτυξης της νόσου.
Οι καπνιστές έχουν διπλάσια πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου παγκρέατος 10¬20 χρόνια νωρίτερα, και σύμ¬φωνα με την American Cancer Society το 20%¬30% των καπνιστών είναι πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Μέτρα πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

Ο καρκίνος συ¬χνά δεν προκαλεί συμπτώματα παρά μόνο σε προχωρημένα στάδια, γι’ αυτό και στις ομάδες υψηλού κιν¬δύνου συστήνονται τα εξής:

1. Αξονική τομογραφία CT scan
2. Υπερηχογράφημα
3. Μείωση ή διακοπή καπνίσματος
4. Αναλύσεις αίματος

Θεραπεία

Ο καρκίνος του παγκρέατος αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Η μέθοδος και η τεχνική εξαρτούνται από το στάδιο της νόσου και τη θέση του καρκίνου. Συμπληρωματική χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία αποφασίζονται αφού ληφθούν υπόψη το στάδιο της νόσου, η ιστολογική υφή και η εξάπλωση της ασθένειας.

ΝΙΜΕΡ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΑΧΙΝ, MD, PhD, FACS
Χειρουργός Ογκολόγος
www.nimershaheen.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή