Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ


Ανακοινώσεις για τα ποσοστά κέρδους των φαρμακοποιών έκανε χθες ο νέος υπουργός Υγείας. Ειδικότερα, οπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, «υπήρχε εδώ και πολύ καιρό μία υποχρέωση, μία διεθνής δέσμευση της χώρας σύμφωνα με την οποία έπρεπε να προσαρμοστούν τα ποσοστά κέρδους των φαρμακοποιών από το 23% στο 15%.

Εξεδόθη, λοιπόν, μία υπουργική απόφαση με την οποία εκπληρώνεται ο συγκεκριμένος στόχος, υλοποιείται η συγκεκριμένη δέσμευση της χώρας, η οποία μάλιστα περιεχόταν σε μία από τις 12 δράσεις, οι οποίες έπρεπε να υλοποιηθούν στο συγκεκριμένο χρόνο.

Η επιλογή, την οποία κάνουμε, είναι στην πραγματικότητα να διαμορφώσουμε κλιμακωτά περιθώρια κέρδους ανάλογα με την χονδρική τιμή στην οποία προσδιορίζεται η τιμή κάθε φαρμάκου.

Στην πραγματικότητα από το 23%, αν αφαιρέσει κανείς την έκπτωση, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών ήταν στο 21%.

Η υποχρέωση της χώρας, αν συνυπολόγιζε κανείς την έκπτωση στο 15% - αφαιρουμένου δηλαδή του λεγόμενου rebate, της εκπτώσεως επί του 15%, - θα ήταν η προσαρμογή να οδηγηθεί περίπου στου 13,5% μετά την άσκηση του rebate.

Αυτή τη στιγμή στα φάρμακα τα οποία ήδη κυκλοφορούν η προσαρμογή από το 21% στο 19%. Επειδή όμως ανοίγεται η πρόσβαση στα ακριβά φάρμακα, στα φάρμακα υψηλού κόστους δηλαδή, στα λεγόμενα ΦΥΚ - κάτι το οποίο δεν υπήρχε την τελευταία διετία τουλάχιστον - και συνυπολογιζομένου αυτού του όγκου πωλήσεων, το ποσοστό κέρδους πλησιάζει στο 15,6% - 15,7% και υπό αυτήν την έννοια εκπληρώνεται η υποχρέωση της χώρας, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει άνοιγμα σε έναν σημαντικό κύκλο εργασιών για τους φαρμακοποιούς.

Ο κύκλος εργασιών για τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους είναι της τάξεως των 770 εκατομμυρίων. Αυτή είναι η υπουργική απόφαση.

Δεύτερον, η προσαρμογή γίνεται με τον τρόπο που είπαμε. Τρίτον αλλάζει ένα σύστημα το οποίο καθίσταται αρκετά πιο διαφανές, υπό την έννοια ότι είναι κλιμακωτά τα περιθώρια κέρδους.

Τέταρτον, υπάρχει μία θετική επίπτωση μέσα από τη μείωση αυτού του κόστους τελικώς και στον χρήστη των φαρμάκων. Γιατί θα υπάρχει μία μείωση της τιμής του φαρμάκου και με αυτήν την έννοια θεωρώ ότι ήταν μία ισορροπημένη συμφωνία την οποία έχει επιτύχει το Υπουργείο Υγείας, εκπληρώνοντας την υποχρέωση της χώρας.

Το 15,7% διαμορφώνεται μόνο εάν κανείς συνυπολογίσει την αγορά των ΦΥΚ, αλλιώς δεν έχει εκπληρωθεί ο στόχος.

Αν δεν συνυπολογιστεί η αγορά των ΦΥΚ, τότε στην πραγματικότητα το ποσοστό κέρδους βρίσκεται στο 19%. Επομένως, δεν υπάρχει περίπτωση να μην υλοποιηθεί αυτό.

Την άκουσα την ανησυχία των φαρμακοποιών. Δεν είναι εύλογη. Υπάρχει πρόσβαση, ξανάλεω, σε ένα πολύ μεγάλο κύκλο εργασιών, αλλά ακόμα και αν πει κανένας ότι δεν θα είναι το σύνολο του κύκλου εργασιών το οποίο θα διοχετευτεί στα φαρμακεία, ακόμα και με μέρος, και μάλιστα με πολύ μικρό μέρος αυτού του κύκλου εργασιών, ο κύκλος, ο συνολικός κύκλος εργασιών διευρύνεται.

Δηλαδή, η σχέση των ποσών που αφαιρείται, αυτό δηλαδή το 2%, σε σχέση με έναν ελάχιστο όγκο των ΦΥΚ, πάλι στη πραγματικότητα διαμορφώνει ένα μεγαλύτερο κύκλο εργασιών.

Ανοίγεται μία πρόσθετη αγορά και στη πρόσθετη αγορά αυτή, συνυπολογίζεται το ποσοστό κέρδους. Επειδή το ποσοστό κέρδους είναι πάρα πολύ μικρό, στη πραγματικότητα επηρεάζει το συνολικό ποσοστό κέρδους και με αυτόν τον τρόπο εκπληρώνεται η συγκεκριμένη διεθνής υποχρέωση που έχουμε».


    Στην κορυφή