Ο ΕΟΠΥΥ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
07/02/2017

Αναφορικά με δημοσιεύματα για τη διαδικασία έγκρισης χορήγησης ογκολογικού φαρμάκου σε ασθενή, η διοίκηση του Οργανισμού ενημερώνει:

- Η αίτηση χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή Έγκρισης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και Φαρμάκων Εξωτερικού, η οποία απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες, ιατρούς του ΕΣΥ. Η αξιολόγηση κάθε αιτήματος γίνεται με βάση τα ιατρικά δεδομένα του ασθενούς και τις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν διεθνώς.

- Η απόφαση έγκρισης ή απόρριψης μιας αίτησης λαμβάνεται αποκλειστικά με επιστημονικούς όρους.

- Για τον συγκεκριμένο ασθενή εξετάσθηκαν τα ιατρικά δεδομένα από την Επιτροπή και κατά την αξιολόγηση, διαπιστώθηκαν ελλείψεις στον υποβληθέντα φάκελο. Η Επιτροπή ζήτησε από τον θεράποντα ιατρό να προσκομίσει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να κατατεθεί εκ νέου ο φάκελος και να επανεξεταστεί το αίτημα χορήγησης του φαρμακευτικού σκευάσματος. Σημειώνεται ότι ήδη η Επιτροπή έχει εγκρίνει την χορήγηση του φαρμάκου σε περισσότερους από 35 ασθενείς.

- Πρόκειται για την προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων (ογκολογικά κ.α.). Η Ιατρική Κοινότητα έχει αποφανθεί και έχει αποδεχτεί την διαδικασία χορήγησης ειδικών φαρμάκων, όπως το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Σε κάθε περίπτωση ο Οργανισμός αποδέχεται τους κανόνες της Ιατρικής Επιστήμης και προτεραιότητά του παραμένει το όφελος τους ασθενούς.


    Στην κορυφή