Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΦΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
09/10/2019




Για τη διάθεση από τα φαρμακεία του αντιγριπικού εμβολίου μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών, Θανάσης Παπαθανάσης.

Ο κ. Παπαθανάσης, μιλώντας στο «Εκρηκτικό Δελτίο» της τηλεόρασης του ΑΡΤ δήλωσε:

«Υπάρχουν αντιγριπικά εμβόλια. Όπως γνωρίζετε κάθε χρόνο τα φαρμακεία πραγματοποιούν περίπου 2,2 εκατ. εμβολιασμούς στη χώρα μας και άμεσα θα έχουμε και μια σημαντική καμπάνια, υπέρ του αντιγριπικού εμβολιασμού, προκειμένου όλες οι ευαίσθητες ομάδες και όλοι όσοι έχουν ανάγκη πραγματικά του εμβολίου, να κάνουν το εμβόλιο προκειμένου να μην θρηνούμε πάλι θύματα για κάτι το οποίο μπορούμε να προλάβουμε. Η καμπάνια πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ και θα έχουμε και τηλεοπτικά σποτ, συμμετέχουν έγκριτοι δημοσιογράφοι αλλά και άνθρωποι του χώρου της τέχνης και του αθλητισμού, προκειμένου να παρακινήσουμε με αυτόν τον τρόπο όλους τους ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη του εμβολίου.

Όπως ξέρετε οι φαρμακοποιοί μπαίνουμε μπροστά, εμβολιάζουμε τους ανθρώπους χωρίς κάποιο κόστος στα φαρμακεία, άρα λοιπόν όλοι έχουν τη δυνατότητα με την συμβουλή του γιατρού και την συμβουλή και τη γνώση και του φαρμακοποιού να εμβολιαστούν άμεσα και εύκολα προκειμένου να μην έχουμε κόστος σε ζωές».

Σχετικά με την ανάκληση φαρμάκων από τα φαρμακεία τόνισε:

«Το θέμα αυτό ξεκίνησε στην Αμερική από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκου, βρέθηκε κάποια πρόσμιξη σε κάποια φάρμακα που έχουν την δραστική ουσία ρανιτιδίνη, η ΝDMA όπως λέγεται, η οποία περιέχεται θα σας πω το πιο συνηθισμένο φάρμακο το οποίο είναι το Zantac. Και όλα τα φάρμακα τα οποία είναι γενόσημα με αυτό, έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν στη χώρα μας. Οι εταιρείες με δική τους πρωτοβουλία ύστερα και από εντολή του ΕΟΦ, οικειοθελώς έχουν αποσύρει όλα αυτά τα φάρμακα και ζήτησαν από τα φαρμακεία να επιστραφούν στις εταιρείες προκειμένου να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν πρέπει να πανικοβάλλεται ο κόσμος, γίνεται για προληπτικούς σκοπούς, αφού η ουσία σε πολύ μικρές ποσότητες δεν φαίνεται ότι δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Επειδή όμως υπήρξαν κάποια πειράματα σε ζώα στο εξωτερικό όπου αυτή η ουσία, η NDMA όπως σας είπα, ενέχεται σε κάποιες καρκινογενέσεις για προληπτικούς και μόνο λόγους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε εντολή για τα φάρμακα αυτά να ξεκινήσει μια σειρά μελετών, για να μπορούν να ξανακυκλοφορήσουν με ασφάλεια στην Ευρώπη και την Ελλάδα».
    Στην κορυφή