Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο σχεδιο νόμου για το ΕΣΥ


Την πλειοψηφία των ψηφων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε την Τετάρτη το σχεδίο νόμου για το ΕΣΥ, ενώ η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου προσθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, παρουσιάζοντάς το «ως μια προσπάθεια στήριξης και αναβάθμισης του ΕΣΥ, σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο».



«Σ’ αυτήν την συγκυρία, οφείλουμε να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ, να αντιμετωπίσουμε ανισότητες, να λύσουμε προβλήματα και να ανοίξουμε μια μεγάλη πόρτα για το μέλλον, όσον αφορά την ανάπτυξη και λειτουργία του», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.


Νομοτεχνικές προσθήκες


Κατά την επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, κατατέθηκε σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεών του. Έτσι, μεταξύ άλλων:

- Ο χρόνος προϋπηρεσίας των επικουρικών ιατρών σε μονάδες εκτός της Περιφέρειας Αττικής (πλην Κυθήρων) και Θεσσαλονίκης, προσμετράται πλέον στο διπλάσιο κατά την κρίση για την κατάληψη θέσης ιατρών ΕΣΥ (στην αρχική ρύθμιση δεν υπολογιζόταν καθόλου)

- Στο τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους, εκδίδεται απόφαση με την οποία καθορίζονται τα όρια των πιστώσεων του Προϋπολογισμού για τις εφημερίες του ΕΚΑΒ και τον έλεγχό τους. Σε περίπτωση διενέργειας ελέγχου και διαπίστωσης υπέρβασης της απόφασης αυτής, ή απουσίας των εφημερευόντων από τα καθήκοντά τους, κινείται πειθαρχική δίωξη κατά παντός υπευθύνου από τον υπουργό Υγείας.

- Προβλέπεται πως, σε περίπτωση που αποβεί άγονη η προκήρυξη για την πλήρωση θέσης ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, μετά από δύο διαδοχικές προκηρύξεις και δεν καλύπτεται με παράταση, η θέση αυτή προκηρύσσεται ως θέση ιατρού υπηρεσίας επί θητεία, ενώ εξακολουθούν να προηγούνται για την πλήρωσή της, οι ιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου.

- Δίνεται η δυνατότητα σε όσους ιατρούς ασκούν το επάγγελμά τους επί 20 χρόνια, υπηρετώντας σε νησιωτικά, ή ορεινά και δυσπρόσιτα ιατρεία με σύμβαση με το Δημόσιο, να αποκτήσουν τίτλο ειδικότητας Γενικής Ιατρικής μετά από εξετάσεις

- Κατοχυρώνεται άδεια 25 εργάσιμων ημερών στους ιατρούς του ΕΣΥ

- Απαλλάσσονται οι ιατροί που υπηρετούν στο ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας, από την αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ως επίδομα τροφής.
    Στην κορυφή