Νέες μέθοδοι στην αντιμετώπιση των πολυπόδων στη μύτη


Τι είναι οι πολύποδες της μύτης

Είναι διογκώσεις του βλεννογόνου μέσα στη μύτη που μοιάζουν θα έλεγε κανείς με ρώγες σταφύλι. Μπορεί να είναι μικροί ή και τόσο μεγάλοι που να ξεχειλίζουν από τα ρουθούνια.


Ποια είναι τα συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα είναι το έντονο μπούκωμα καθώς και η ελάττωση της όσφρησης, έντονοι πονοκέφαλοι, βήχας και κακουχία.


Ποια είναι τα αίτια

Η αλλεργική ρινίτιδα, η κληρονομικότητα οι συνθήκες διαβίωσης με τους κλειστούς χώρους με κακό αερισμό, η διατροφή, χρόνιες φλεγμονές όπως η ιγμορίτιδα και πολλά άλλα αίτια που είναι ακόμη στην έρευνα.


Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε

Όταν οι πολύποδες είναι στη μία πλευρά, ή υπάρχει αιμορραγία από τη μύτη, η επίμονος πόνος στη μία πλευρά του προσώπου


Τι μπορούν να προκαλέσουν οι πολύποδες

Συχνές φλεγμονές στα παρραρίνια, κακή οξυγόνωση, διαταραχές στον ύπνο του τύπου της αποφρακτικής άπνοιας,ζάλη, αστάθεια, θολούρα, βαρύ κεφάλι, πολύ δύσκολη αναπνοή που προκαλεί ξηροστομία.

Επίσης συχνά προβλήματα από τα αυτιά και πιθανότητα να δημιουργηθεί άσθμα ή αν προϋπάρχει να επιβαρύνεται πολύ.


Υπάρχουν πολλές μορφές πολυπόδων και πως γίνεται η διάγνωση

Μπορεί οι πολύποδες να είναι πολύ μικροί ή να είναι ένας μονήρης χοανοπολύποδας που βγαίνει από το ιγμόρειο. Βασική εξέταση είναι η ενδοσκόπηση, η οποία θα μας δώσει εικόνα για τη βαρύτητα της χρόνιας νόσου. Εντελώς απαραίτητες είναι οι απεικονιστικές εξετάσεις όπως η αξονική και η μαγνητική, ο έλεγχος για αλλεργίες και συχνά καλλιέργεια υπό ενδοσκόπηση από το πυώδες υλικό. Μπορεί ακόμη να πρόκειται για ανεστραμμένο θήλωμα της μύτης που είναι ένας συχνός καλοήθης όγκος ο οποίος σπανιότατα μπορεί να εμφανίσει εξαλλαγή. Αν υπάρχει τέτοια υποψία θα πρέπεΙ να γίνει πριν το χειρουργείο βιοψία για να καθορίσουμε το πλάνο της επέμβασης.


Ποια είναι η αντιμετώπιση τους

Το κυριότερο βήμα στη θεραπεία είναι να πείσουμε τον ασθενή ότι έχει ένα χρόνιο πρόβλημα και πρέπει να το παρακολουθεί. Στη συνέχεια είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή που δίνεται διεθνώς με σπρέι κορτιζόνης, αντιισταμινικά, κορτιζόνη σε ενέσεις ή από το στόμα και πολύ βασικό μέρος της θεραπείας είναι οι συστηματικές ρινικές πλύσεις είτε με φυσιολογικό ορό είτε με θαλασσινό νερό σε διάφορα σπρέι, ή με ειδικές συσκευές που υπάρχουν στο εμπόριο.

Αν ο ασθενής δε μπορεί να έχει μια καλή ποιότητα ζωής παρα τη φαρμακευτική αγωγή τότε το χειρουργείο έρχεται να δώσει μεγάλη βοήθεια γιατί καθαρίζει και διανοίγει όλες τις περιοχές της μύτης και των παρραρινίων κόλπων που πάσχουν.


Τι έχει αλλάξει στη χειρουργική των πολυπόδων

Σήμερα το χειρουργείο αυτό μπορεί να γίνει με κάμερα ενδοσκοπικά πολύ πιο στοχευμένα Η ενδοσκοπική χειρουργική,είναι λειτουργική χειρουργική που αφαιρεί μόνο τους ιστούς που πάσχουν χωρίς εξωτερικές τομές και σε πιο σύνθετες περιπτώσεις ή σε επανεπεμβάσεις με τη χρήση της νευροπλοήγησης δίνει μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς. Αυτό εξασφαλίζει στον ασθενή ταχύτερη επούλωση και ανάρρωση πολύ σημαντικό στοιχείο στην επάνοδό του στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ανατολή Παταρίδου
Xειρουργός ΩΡΛ Κεφαλής και Τραχήλου

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή