ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ


Η Πρωτοβουλία Καινοτόμων Φαρμάκων (ΙΜΙ) ανακήρυξεσήμερα τον Pierre Meulien ως τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο του φορέα. Ο Pierre Meulien έρχεται στην ΙΜΙ από την Genome Canada και θα αναλάβει τα καθήκοντάτου στα μέσα Σεπτεμβρίου 2015. Φέρνει μεγάλη εμπειρία από την πολύχρονη εργασία του στον ακαδημαϊκό χώρο, την φαρμακοβιομηχανία και τους ερευνητικούς οργανισμούςκαι στις δυο όχθες του Ατλαντικού.

Η IMI είναι μια σύμπραξη μεταξύ της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσηςκαι της Ευρωπαϊκής φαρμακευτικής βιομηχανίας. Μεπροϋπολογισμό €5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο2008-2024 και ερευνητική ατζέντα που καλύπτει ολόκληρητη διαδικασία ανάπτυξης του φαρμάκου,αποτελεί σεπαγκόσμιο επίπεδο την μεγαλύτερη σύμπραξη δημόσιουκαι ιδιωτικού τομέα στο χώρο της έρευνας για την υγεία.

Ο Pierre Meulien είναι σήμερα Πρόεδρος και ΓενικόςΔιευθυντής της Genome Canada, ενός μη κερδοσκοπικούοργανισμού που συνδέει τις ιδέες με τους ανθρώπους στοδημόσιο και ιδιωτικού φορέα με σκοπό την ανάδειξη νέωνχρήσεων της γονιδιωματικής ενώ επενδύει σε μεγάληςκλίμακας επιστημονικές και τεχνολογικές εφαρμογές μεσκοπό να δώσει έναυσμα στην πρωτοβουλία σε βασικούςτομείς όπως η υγεία. Στα πλαίσια της εργασίας του στηGenome Canada, κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικήχρηματοδότηση από την Κυβέρνηση του Καναδά και να αξιοποιήσει περαιτέρω κεφάλαια μέσω συμπράξεων.Ανέπτυξε επίσης το Δίκτυο Γονιδιωματικής Καινοτομίας (Genomics Innovation Network) ώστε να εξασφαλίσει τηθέση του Καναδά στην κορυφή των τεχνολογικών εξελίξεωνστον τομέα της γονιδιωματικής.

Πριν αναλάβει καθήκοντα στην Genome Canada το 2010, ο Pierre Meulien υπηρέτησε ως Γενικός ΕπιστημονικόςΣύμβουλος στην Genome British Columbia, όπου ανέπτυξετην επιστημονική στρατηγική της εταιρείας. Πριν από αυτό, αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος και Διευθύνων Σύμβουλος τουΚέντρου Μοριακής Ιατρικής του Δουβλίνου (Dublin Molecular Medicine Centre, σήμερα “Molecular Medicine Ireland”) όπου έφερε σε συνεργασία τις τρεις ιατρικέςσχολές και τα έξι πανεπιστημιακά νοσοκομεία τουΔουβλίνου με σκοπό την ανάπτυξη μιας κρίσιμης μάζας στον τομέα της μοριακής ιατρικής και της μεταγραφικήςέρευνας.

Από την θέση αυτή, υπηρέτησε ως εκπρόσωπος τηςΙρλανδίας στην επιτροπή που μετέπειτα εξελίχθηκε στηνΟμάδα Εθνικών Αντιπροσώπων της IMI.

Ο Pierre Meulien διαθέτει επίσης εργασιακή εμπειρία από το χώρο της βιομηχανίας, καθώς εργάστηκε στην Aventis Pasteur στον Καναδά και την Γαλλία, και στην γαλλικήεταιρεία βιοτεχνολογίας Transgene. Διαθέτει PhD στηνμοριακή βιολογία από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργουκαι εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στοΙνστιτούτο Παστέρ.

Ο Pierre Meulien είπε: “Είμαι χαρούμενος που επιλέχτηκα να ηγηθώ της δεύτερης φάσης της Πρωτοβουλίας Καινοτόμων Φαρμάκων (ΙΜΙ). Αυτή η μοναδική κοινοπραξία θα αποδώσει καινοτομίες στην υγεία για εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες και θα εδραιώσει μια σημαντικήβιομηχανία με έδρα στην Ευρώπη που θα αποτελέσει πηγήθέσεων εργασίας και ανάπτυξης για όλα τα Κράτη Μέλη.’

Η θητεία του Καθηγητή Michel Goldman, τέως Διευθύνοντα Συμβούλου της IMI, έληξε τον Δεκέμβριο του 2014.

Έκτοτε, η Irene Norstedt έχει αποσπαστεί στην IMI από τηνΕυρωπαϊκή Ένωση για να ηγηθεί του οργανισμού ωςΕκτελούσα Χρέη Διευθύνουσας Συμβούλου. Όταν αναλάβεικαθήκοντα ο Pierre Meulien, θα επιστρέψει στη θέση τηςως Επικεφαλής Ομάδας στη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Στην κορυφή