ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
12/10/2016

Ειδική ενημερωτική καμπάνια για τις νέες τεχνικές ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρότυπο Κέντρο Πόνου & Σπονδυλικής Στήλης του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center, εντός κι εκτός του νοσηλευτικού κέντρου (ασφαλιστικοί φορείς, σωματεία κ.α.), στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Σπονδυλικής Στήλης (16 Οκτωβρίου 2016).

Η ενημερωτική εκστρατεία κρίθηκε αναγκαία, καθώς το 65-80% του πληθυσμού θα βιώσει πόνο στη μέση ή τον αυχένα, στη διάρκεια της ζωής του. Περίπου το 33% του πληθυσμού, εξάλλου, αντιμετωπίζει γενικά επεισόδια πόνου που υποτροπιάζει ή εμμένει. Οι καινοτόμες τεχνικές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής που εφαρμόζονται πλέον στο ΕΝΗC, πέραν των εξαιρετικών αποτελεσμάτων στην χειρουργική αντιμετώπιση προβλημάτων που συνδέονται με την σπονδυλική στήλη, οδηγούν και σε μειωμένο κόστος για τον ασθενή, λόγω του μικρότερου χρόνου νοσηλείας, καθώς και σε συντομότερη ανάρρωση.

Μέχρι πρόσφατα οι ασθενείς έπρεπε να υποβληθούν σε βαριά χειρουργεία, με μεγάλες χειρουργικές τομές, μακρά ανάρρωση, σημαντικό μετεγχειρητικό πόνο και, συνακόλουθα, μεγάλο κόστος. ΄Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Β΄ Νευροχειρουργικού Τμήματος και του Κέντρου Πόνου & Σπονδυλικής Στήλης του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας (Η.Π.Α.) και στο European University (Κύπρος) κ. Βασίλειος Α. Ζέρρης, με τις τεχνικές ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής μπορούν να αντιμετωπιστούν πλέον παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, συμπεριλαμβανομένων της ισχιαλγίας (πόνος που αντανακλά στα πόδια), οσφυαλγίας (πόνος στη μέση), κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων, στένωση σπονδυλικού σωλήνα, όγκοι, αστάθεια, σπονδυλολίσθηση.

Με τη χρήση ειδικών τεχνικών, ο χειρουργός μπορεί να προσεγγίσει το πρόβλημα, μέσα από μικρές τομές, χωρίς να καταστρέψει την φυσιολογική ανατομία του ασθενούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς κινητοποιούνται την ίδια ημέρα και επιστρέφουν στη φυσιολογική τους ζωή, χωρίς πόνο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι νέες τεχνικές έχουν επιφέρει ριζικές αλλαγές και στη χειρουργική επέμβαση σπονδυλοδεσίας, η οποία έως πρόσφατα χαρακτηρίζονταν από μεγάλες τομές, παρατεταμένη νοσηλεία και έντονο μετεγχειρητικό πόνο.

«Έχουμε πλέον τη δυνατότητα, βάσει ενδείξεων, να εφαρμόσουμε σε επιλεγμένους ασθενείς την τεχνική της ελάχιστα επεμβατικής σπονδυλοδεσίας (TLIF). Με πολύ μικρές τομές και σύντομη νοσηλεία η επέμβαση γίνεται εύκολα ανεκτή και επιτρέπει την ταχεία επιστροφή του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες», αναφέρει ο καθηγητής Ζέρρης, ενώ συμπληρώνει: «Αλλά και γενικότερα με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων (μικροσκόπιο, ενδοσκόπιο, ραδιοσυχνότητες, ηλεκτρονικές αντλίες έγχυσης φαρμάκων, ηλεκτρονικοί διεγέρτες, κ.α.) αντιμετωπίζονται πλήθος παθήσεων του εγκεφάλου και των αγγείων του (ανευρύσματα, αγγειακές δυσπλασίες), της σπονδυλικής στήλης, των περιφερικών νεύρων καθώς επίσης και ασθένειες που έως πρόσφατα φαινόταν αδύνατη η θεραπεία τους με χειρουργικά μέσα, όπως η επιληψία, η νόσος Parkinson και σχεδόν κάθε είδος πόνου».




    Στην κορυφή