ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΛΑΚΙΝΙΜΟΔΗΣ

"Η συνεχιζόμενη ανάλυση δεδομένων των μελετών Φάσης ΙΙΙ ALLEGRO και BRAVO επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της λακινιμόδης γεγονός που συνάδει με τον προτεινόμενο μηχανισμό δράσης της", δήλωσε ο Dr. Michael Hayden, Πρόεδρος του Global R&D και Επικεφαλής Επιστημονικός Διευθυντής της Teva Pharmaceutical Industries Ltd. "Η Teva παραμένει προσηλωμένη στο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης της λακινιμόδης, τόσο για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της ΣΚΠ, όσο και άλλων νόσων που χαρακτηρίζονται από νευροεκφυλιστικά παθολογικά ευρήματα, καθώς και στην ανταπόκρισή της στις ανάγκες αυτών των ασθενών σε όλο τον κόσμο".
Αποτελέσματα μετανάλυσης υποομάδων από τα συγκεντρωτικά δεδομένα των διπλά τυφλών μελετών, ALLEGRO και BRAVO έδειξαν ότι ορισμένοι ασθενείς εμφάνισαν εξέλιξη της νόσου χωρίς υποτροπή. Ανεξαρτήτως της ομάδας θεραπείας στην οποία ανήκαν και παρά τις υποτροπές που εμφανίστηκαν, 12 τοις εκατό των ασθενών παρουσίασαν εξέλιξη της αναπηρίας μετά από δύο χρόνια. Από τους ασθενείς που παρουσίασαν εξέλιξη, περίπου το ένα τρίτο δεν εμφάνισε υποτροπή. Τα αποτελέσματα που αφορούν συγκεκριμένα τη θεραπευτική αγωγή με λακινιμόδη έδειξαν ότι τόσο οι ασθενείς με υποτροπή όσο και οι ελεύθεροι υποτροπών ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν με λακινιμόδη, εμφάνισαν μικρότερη εξέλιξη της νόσου από εκείνους που αντιμετωπίστηκαν με εικονικό φάρμακο. Συγκεκριμένα, 19 τοις εκατό των ασθενών με υποτροπή στους οποίους είχε χορηγηθεί λακινιμόδη παρουσίασαν εξέλιξη, εν συγκρίσει με 22 τοις εκατό εκείνων που τους είχε χορηγηθεί εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, 4,8 τοις εκατό των ασθενών ελεύθερων υποτροπών που πήραν λακινιμόδη παρουσίασαν εξέλιξη σε σύγκριση με 7,6 τοις εκατό εκείνων που πήραν εικονικό φάρμακο. Συνολικά, η λακινιμόδη μείωσε την εξέλιξη της αναπηρίας κατά 26,7 τοις εκατό στους ασθενείς με υποτροπή και 38,9 τοις εκατό στους ασθενείς άνευ υποτροπών εν συγκρίσει με το εικονικό φάρμακο.
Τα ευρήματα τόσο της ALLEGRO όσο και της BRAVO έδειξαν ότι η λακινιμόδη ήταν καλά ανεκτή σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Η γενική συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης και της επίπτωσης των λοιμώξεων, ήταν συγκρίσιμη με εκείνη που παρατηρήθηκε στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Οι συχνότερα αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες αφορούσαν πονοκεφάλους, ρινοφαρυγγίτιδα και ραχιαίους πόνους. Η επίπτωση των αυξημένων ηπατικών ενζύμων ήταν υψηλότερη μεταξύ ασθενών που αντιμετωπίστηκαν με λακινιμόδη, αλλά οι εν λόγω αυξήσεις ήταν παροδικές, ασυμπτωματικές και αναστρέψιμες. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι σε ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν με λακινιμόδη.
"Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στην κατανόηση της παθολογοανατομίας της Σκλήρυνσης κατά πλάκας. Παρ’ όλ’ αυτά, παραμένει σύνθετη και συχνά απρόβλεπτη νόσος", σχολίασε ο Καθηγητής Giancarlo Comi, Διευθυντής του Τμήματος Νευρολογίας και του Ιδρύματος Πειραματικής Νευρολογίας στο Επιστημονικό Ίδρυμα (San Raffaele του Πανεπιστημίου Vita-Salute San Raffaele στην Ιταλία". Το γεγονός ότι οι ασθενείς παρουσιάζουν εξέλιξη της νόσου άνευ υποτροπών αποτελεί ένδειξη ότι στην εξέλιξη της αναπηρίας και στις υποτροπές δεν διαμεσολαβεί αποκλειστικώς μία και μόνη κοινή πορεία. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο ECTRIMS υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η λακινιμόδη ίσως έχει διπλή επίδραση τόσο επί της φλεγμονής όσο και επί των υποκείμενων μηχανισμών, πέραν της φλεγμονής".
Ρεπορτάζ υγείας