ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΣΕΚΟΥΚΙΝΟΥΜΠΑΜΠΗ ΣΤΟ EULAR 2016


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
25/07/2016

Η Novartis ανακοίνωσε ότι παρουσίασε 33 επιστημονικές περιλήψεις στο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας (EULAR 2016) στο Λονδίνο, του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται νέες μακροπρόθεσμες αναλύσεις που δείχνουν ότι η σεκουκινουμάμπη μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες ανταποκρίσεις από ότι η αδαλιμουμάμπη στη βελτίωση των σημείων και συμπτωμάτων των ανθρώπων που ζουν με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AΣ) και ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ) σε 52 εβδομάδες. Οι αναλύσεις αυτές είναι από δύο μελέτες με τη χρήση της μεθόδου ανάλυσης Αντιστοίχισης-Προσαρμοσμένης Έμμεσης Σύγκρισης Matching – Adjusted Indirect Comparisons (MAIC). Η MAIC είναι μια έγκυρη και αποδεκτή μέθοδος για την έρευνα συγκριτικής αποτελεσματικότητας .

Για να συγκριθεί απευθείας η σεκουκινουμάμπη έναντι της αδαλιμουμάμπης, η Novartis σχεδιάζει να ξεκινήσει νέες συγκριτικές μελέτες (head-to-head) σε ασθενείς με ΑΣ και ΨΑ5. Αυτές θα είναι οι πρώτες μακροχρόνιες μελέτες άμεσης σύγκρισης επαρκούς ισχύος με βιολογικά φάρμακα για να διαφοροποιήσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε αυτές τις συνθήκες.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για νέες θεραπείες της για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και την ψωριασική αρθρίτιδα, λόγω του ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών δεν ανταποκρίνεται καλά στην αντι-TNF θεραπεία, που είναι το τρέχον πρότυπο περίθαλψης», δήλωσε ο Vasant Narasimhan, Global Head, Drug Development and Chief Medical Officer, της Novartis. «Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος δεδομένων που υποστηρίζει τη δυνατότητα της σεκουκινουμάμπης να καθιερωθεί ως το νέο πρότυπο περίθαλψης των ασθενών που ζουν με αυτά τα εξουθενωτικά νοσήματα».

Επίσης στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας (EULAR 2016), παρουσιάστηκαν δεδομένα δύο ετών, που δείχνουν ότι έως και το 80% των ασθενών με ΑΣ που έλαβαν σεκουκινουμάμπη δεν είχε καμία ακτινολογική εξέλιξη στη σπονδυλική στήλη στην αξιολόγηση ακτινογραφίας. Ένα παρόμοιο ποσοστό των ασθενών με ΨΑ (84%), οι οποίοι έλαβαν σεκουκινουμάμπη για δύο χρόνια, δεν είχαν επίσης καμία ένδειξη ακτινολογικής εξέλιξης.

Περισσότεροι από 9.600 ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία με σεκουκινουμάμπη σε κλινικές δοκιμές για πολλαπλές ενδείξεις, και πάνω από 20.000 ασθενείς με ψωρίαση έχουν ήδη λάβει θεραπεία μετά την κυκλοφορία του. Το προφίλ ασφαλείας της σεκουκινουμάμπης φάνηκε να είναι συνεπές με εκείνο που παρατηρήθηκε σε κλινικές δοκιμές σε όλο το φάσμα των ενδείξεων.


    Στην κορυφή